2023.december.12. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már készül új évadára a Miskolci Nemzeti Színház

6 perc olvasás
miskolci nemzeti szinhazjpg

A miskolci teátrum ezúttal is neves alkotók híres műveit hozza el a közönség számára a 2020-2021-es évadban. A színház művészeti vezetése különleges országos online sajtótájékoztatón ismertette a 197. évad bemutatóit.
Vígjáték, musical, operett, mese, táncjáték, tragikomédia, opera, színmű. A Miskolci Nemzeti Színház a megszokottnál ugyan kevesebb bemutatóval jelentkezik a 2020-2021-es évadban, a műfaji változatosság azonban ezúttal sem marad el. A kialakult helyzetre való tekintettel a következő szezonra kilenc bemutatóval készül a teátrum, de a 2019-2020-as évad három premierje is várat még magára, így semmiképp nem marad színházélmény nélkül a közönség.

zoom sajtótájékoztató
A járványügyi helyzet miatt a hagyományos évadhirdető rendezvény helyett egy különleges, országos online sajtótájékoztatón jelentette be Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető és Rusznyák Gábor főrendező a 197. évad bemutatóit, ezen kívül összegezték az idei évad eredményeit.
Béres Attila a tájékoztatón elmondta, a következő évadra nem hirdet bérletet a színház. – Amikor a néző bérletet vásárol, bizalmában részesíti a színházat. Azért, hogy ez a bizalom a kiszámíthatatlan helyzet okán ne csorbuljon, úgy határoztunk, hogy csak erre az egy évadra, nem hirdetünk bérletet, jeggyel lesznek látogathatók előadásaink. Hűséges bérleteseinknek természetesen elsőbbséget biztosítsunk a jegyvásárlásnál – hangsúlyozta az igazgató.

A következő évad műfaji eloszlása ugyanazt a következetességet mutatja, amihez a nézők hozzászokhattak az elmúlt öt évben. – A következő évad előadásainak témáit összeköti, hogy mindegyik humorral reagál nehéz élethelyzetekre. Mindent megteszünk azért, hogy ugyanazt a minőséget kapja a közönség, mint eddig – részletezte Rusznyák Gábor, aki a készülő Szerelmes Shakespeare zenéjéért is felelős. Szabó Máté elmondta, nagy öröm számára, hogy a művészeti tanács tagjai ilyen jól tudnak együttműködni. – Különös érzés maszkban és kesztyűben próbálni a Szerelmes Shakespeare-t, de így sokkal hatékonyabbak tudunk lenni, mint ha csupán online próbákat tartanánk – összegezte a művészeti vezető.

Öt nagyszínházi premierrel készül a teátrum. A Bál a Savoyban operettel indul az új évad, melyet Szőcs Artur rendezésében láthat a közönség. A Szentivánéji álom tavaly táncjáték formájában volt látható, a következő évadban pedig Rusznyák Gábor hozza el Shakespeare művét a Nagyszínház színpadára. Mel Brooks és Thomas Meehan alkotása, a Producerek című musical is látható lesz Béres Attila rendezésében. A kékszakállú herceg vára operát Szabó Máté rendezi a miskolci színpadra. Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség.
A Kamaraszínház négy bemutatónak ad otthont a 2020-2021-es évadban. A zenés mesejáték ezúttal a Hamupipőke lesz, melyet Markó Róbert állít színpadra. Magyarországon először a Miskolci Nemzeti Színházban látható a Pulitzer és Tony-díjas drámaíró, forgatókönyvíró, színész Tracy Letts műve, a Linda Vista című vígjáték Keszég László rendezésében, Lőrinczy Attila dramaturg fordításában. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás rendezésében láthatja majd a miskolci közönség a Kamaraszínházban. A Miskolci Balett pedig ezúttal is egy magyar klasszikust hoz el: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg tánc formájában, Kozma Attila rendezésében, rengeteg humorral és játékossággal.

A 2019-2020-as évad számokban:
2020 március 11-ig:
Összes előadás: 368
Nézőszám: 99. 799 fő, (kb. 10 ezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában)
Eladott bérlet 2019-2020-ra: 12. 433
A járványügyi helyzet miatt 48 előadásunk maradt el márciusban, amelyre több mint ötezer néző váltott korábban jegyet. Több mint húszezer bérletes nézőnk számára is pótolnunk kell az elmaradt előadásokat.
Évad végéig a korábban ismert tervezett előadások alapján kb. 49 500 fő kiesést becsültünk március 11-től július végéig. Ezek alapján hozzávetőleg 149. 299 nézőnk lett volna a 2019-2020-as évadban.

A 2019-2020-as évad díjai:
Cyrano – Legjobb előadás díja a Vidéki Színházak Fesztiválján
Görög László – Színikritikusok Díja, Legjobb férfi főszereplő (A velencei kalmár)
Czakó Julianna – Domján Edit-díj 2019
Szakmai elismertségünket jelzi, hogy év végén a különböző orgánumok által összeállított toplistákról nem hiányoztak színházunk előadásai.
Az Art7 Top10+1-ben A velencei kalmár, a Pótszékfoglaló 19 legjobb előadása között az Ünnep, A velencei kalmár és a Nem félünk a farkastól, Török Ákos „szigorúan szubjektív” 9 legfontosabb előadás között a Hegedűs a háztetőn szerepel.
Bolla Dániel – Az évad legjobb férfi táncművésze – Magyar Táncművészeti Szövetség díja
Görög László – Gábor Miklós díj (Shylock megformálásáért A velencei kalmár előadásban)
Nádasy Erika – Déryné díj

Vendégjátékok 2019/2020
2019.
  Augusztus
29. Játék a kastélyban – Városmajori Szabadtéri Színpad
  Szeptember
5. Cyrano – Thália Színházban, a Vidéki Színházak Fesztivál
28. Negyed – Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál
  November
4. János vitéz – Thália Színház, Budapest
5. János vitéz – Thália Színház, Budapest (két előadás ezen a napon)
19. Negyed – Bethlen Téri Színház, SŐT7 Fesztivál, Budapest

Tervezett fesztiválmeghívások:
A legkisebb boszorkány – X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, Kaposvár – Új időpont: 2020. szeptember 30. (A biennálét szept. 28-okt. 4. közé tervezik)
Feketeszárú cseresznye – XXIX. Festum Varadinum, Nagyvárad (a nagyváradi magyarság hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja) – Új időpont: a tervek szerint 2020. kora ősz
A Vadkacsa, Feketeszárú cseresznye – 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) átszervezés alatt, még nincs új időpont
A velencei kalmár – Városmajori Színházi Szemle – Új időpont: augusztus 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.