2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szoborrekordok

2 perc olvasás

Ha elképzeljük melyik lehet a világ legnagyobb szobra, először a gízai nagy szfinx, az oroszlántestű és emberfejű lény jut az eszünkbe. Tömege szempontjából valószínűleg a legnagyobb, de magasságával a dobogó közelébe sem férhet.

Viszont 2018-ban felavattak egy indiai ügyvédről készített szobrot, pontosabban eredeti foglalkozását tekintve ügyvédét. Az „Egység Szobrát” Szardar Vallabhbhai Patel, függetlenségi hős, Nehru helyettese, a független India első belügyminisztere emlékére építették. A 182 méter magas alkotás építésén 2500 munkás dolgozott. Ez jelenleg a világ legmagasabb szobra.

India, „a Brit Birodalom koronaékszere” 1947-ben függetlenné vált. Nem volt egységes, több száz államalakulat alkotta, királyok, fejedelmek, mogulok, szultánok uralták. A megosztottság kedvező volt a britek számára, annál hátrányosabb Indiára. Patel a Vasember hol tárgyalásokkal, hol erőszakkal vagy fenyegetéssel rávette a több száz tartomány vezetőjét a független Indiához való csatlakozásra, így válhatott India nagyhatalommá.

Narendra Modi miniszterelnök arra számít, hogy a járvány megszűnésével az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

szobrok

Firenze egyik idegenforgalmi látványossága Michelangelo Dávid szobra. Ne a köztereken keressük, bár hat méteres magasságával ott lenne a helye. A szobor a Galleria dell’Accademia (múzeum) különtermében látható.

Ennek a szoborrnak miniatűr másolatát készítették el 2019-ben a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule mérnökei, akik az általuk kifejlesztett különleges háromdimenziós nyomtatási módszer lehetőségeit akarták ezzel bemutatni. Az egyetem bioszenzor és bioelektronika laboratóriumának professzora, Tomaso Zambelli vezette kutatócsoport néhány éve fejlesztette ki azt a technológiát, amellyel nanométer és mikrométer nagyságú fémszerkezetek készíthetők. A minden oldaláról tökéletes szobrocska talapzatával együtt csupán egy milliméter magas, és rézből készült. Ha szemügyre szeretnénk venni, legalább 20-szoros nagyítóval kellene nézni. Ő a világ legkisebb szobra.

***

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.