2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Maradt a magyar világcsúcs híd kategóriában az Óbudai Egyetemen rendezett tésztahíd-építő világbajnokságon

3 perc olvasás

teszta.jpg Több országból is érkeztek trónkövetelők, de idén sem sikerült megdönteni az Óbudai Egyetem Bánki Karának egyik csapata által, híd kategóriában felállított világcsúcsát a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságon május 24-én.

 

Ebben az évben hat ország fiatal mérnökei mutatták meg szakmai kreativitásukat két – híd és tartó – kategóriában megméretve magukat. Híd kategóriában a román, tartó kategóriában pedig a török színekben versenyző csapat állhatott a dobogó felső fokára. Idén összesen hat ország – Bulgária, Litvánia, Lettország, Törökország, Románia és Magyarország – mérnökhallgatói csaptak össze az Óbudai Egyetem RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságán. Az immár nyolcadik alkalommal rendezett viadalon Magyarországot az ÓE Bánki Kara képviselte három csapattal.

 

Új világcsúcs ugyan nem született, ám a 2013-ban felállított magyar rekordot, mely híd kategóriában született, továbbra sem tudták megdönteni. Az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata akkor olyan híddal versenyzett, amely 570,3 kilogramm terhelést bírt el. Tartó kategóriában a világcsúcsot a tavaly iráni színekben versenyző csapat tartja, Tat Makaron nevű szerkezetével, mely csak 666,3 kilogramm alatt reccsent össze.

 

Az idei RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságon híd kategóriában két jelentkező szállt versenybe: az első helyezést a Romániát képviselő csapat szerezte meg Kenny nevű tésztahídjával, mely 272,9 kilogrammos terheléssel bírt el. Második helyen pedig Bulgária csapata végzett For a few dollars more fantázianevű építményével, amely 103,1 kilogramm alatt reccsent össze. Tartó kategóriában már jóval többen mérették meg magukat, köztük három magyar csapat az Óbudai Egyetem Bánki Karáról. Első helyezést az idén már török színekben versenyző Tat Makaron érdemelte ki, a szerkezet 561,4 kilogramm terhelésnél tört össze. A képzeletbeli dobogó második fokára a szintén visszatérőnek számító litván csapat állhatott, akik a tavalyihoz hasonlóan Bridge It! névre keresztelték építményüket. Úgy látszik, ez idén is szerencsét hozott, a tésztaszerkezet ugyanis 401,4 kilogrammot bírt el. A harmadik helyezést pedig az egyik magyar csapatnak sikerült megszereznie a Dominó nevű szerkezettel, mely 310,1 kilogramm terhelés után reccsent szét.

 

A RECCS-re nevező fiatal mérnökök feladata, hogy olyan – legfeljebb 1 kilogramm tésztából épített 1 méter fesztávú – hidakat és/vagy tartószerkezeteket építsenek tésztából, melyek nagy terhelést bírnak ki a mérnöki tervezésnek, kivitelezésnek, kreativitásnak és pontosságnak köszönhetően. A tésztaépítmények teherbírását egy speciális eszközzel mérik, addig terhelve a tésztahidakat, amíg össze nem reccsennek. Az Óbudai Egyetem által szervezett, 2011-es első RECCS világbajnokság óta a versenyen eddig 17 ország vett részt, 143 csapattal. A csapatokban összesen 308 hallgató 186 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen több mint 35 tonna terhelést bírtak el.

 

http://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.