Miközben az arany árfolyama újabb rekordokat döntöget, becslések szerint a bányászható arany akár 2019-re elfogyhat a Föld mélyéből. Addig is azonban, amíg elfogyna a „friss" arany, az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzése szerint az arany árfolyama újabb csúcsokat dönthet és valahol 1300 dollár körül tetőzhet az év második felében, annak függvényében, hogy a világgazdasági folyamatok és az ezzel párhuzamosan zajló tőkepiaci folyamatokban milyen irány bontakozik ki.

 

Miközben az arany árfolyama újabb rekordokat döntöget, becslések szerint a bányászható arany akár 2019-re elfogyhat a Föld mélyéből. Addig is azonban, amíg elfogyna a „friss" arany, az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzése szerint az arany árfolyama újabb csúcsokat dönthet és valahol 1300 dollár körül tetőzhet az év második felében, annak függvényében, hogy a világgazdasági folyamatok és az ezzel párhuzamosan zajló tőkepiaci folyamatokban milyen irány bontakozik ki.

A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében az arany piacát és az azzal kapcsolatos befektetési lehetőségeket vizsgálta. A sárga nemesfém népszerűsége nem ma kezdődött és akárcsak a kőolaj esetében, az aranynál is adódik az örök kérdés: vajon mennyi készletet rejthet a Föld? Vajon mikor fordulhat elő, hogy a bányaipari cégek nem tudnak több aranyat kinyerni a földből? Itt csak a nagy aranybányász cégek saját előrejelzéseire lehet támaszkodni, amelyeket a Metals Economics Group gyűjtött össze még 2005 végén. E felmérés szerint a bányaipari cégek közel öt éve úgy vélték, hogy még 718 millió unciának (1 uncia = 31.1035 gramm), azaz 23 ezer tonnának megfelelő aranykészlet van a földfelszín alatt. Azzal számolva, hogy a kitermelés során ennek a 10 százaléka megsemmisül, azt lehet mondani, hogy a 2005-ös termelési volumen alapján 14 évig elegendő készletet rejt még a Föld, vagyis valamikor 2019 környékén fogyhatunk ki az aranyból.

A World Gold Council (WGC) által 2010 májusában kiadott prognózis szerint az idei évben azzal lehet számolni, hogy az arany iránti komoly kereslet fennmarad, amelynek több forrása is lesz. A kereslet további emelkedéséhez leginkább az ékszerpiac járulhat hozzá, ezért ezt a szegmenst az Equilor elemzői külön megvizsgálták elemzésükben.  Az indiai és kínai lakosság részéről érkező kereslet a szakértői várakozások szerint stabil, sőt növekvő lehet még egy esetlegesen emelkedő árfolyam mellett is. Ezt támasztja alá, hogy 2010 első negyedévében a kereslet meghaladta az előző év azonos időszakában mértet még úgy is, hogy eközben mindkét országban rekordszinten mozog a jegyzés a helyi devizában mérve. Indiában például 291%-kal nőtt az ékszerkereslet 147.5 tonnára az első negyedévben év/év alapon.

A befektetési arany árfolyamának emelkedését az Equilor véleménye szerint több fundamentális oldalról érkező tényező is okozhatta, illetve okozza még a következő időszakban. Ezek közé tartozik:

  • 1. az adósságválság az eurózónában
  • 2. a várhatóan 2011-től megugró infláció
  • 3. Kína monetáris szigorításának tovagyűrűző hatásai
  • 4. az amerikai munkaerőpiac visszafogott kilábalása
  • 5. hogy a dollár és euró gyengülése jegybanki aranyvásárlásokat eredményezhet
  • 6. az „olcsó pénz keresi a helyét"
  • 7. a bányatársaságok kevesebb fedezeti ügyletet bonyolítanak

+1 a pesszimista szentiment = kontraindikátor

A globális gazdaság érzékenyégének tekintetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy a felfelé ívelő ciklus, ami körülbelül egy éve kezdődött, mennyire húzódik el. A legfőbb veszélyt jelenleg az elszabadult államadósságok jelentik, amelyek hosszútávú spórolásra kényszeríthetik a legfontosabb gazdaságokat. Jellemzően 2007 és 2009 között a fejlett államok költségvetési hiánya átlagosan 6 százalékponttal emelkedett a világháborút követő rekord 8%-os szintre. Eközben az adósságráták 20%-kal ugrottak meg és jelenleg átlagosan a GDP közel 62%-át teszik ki. Gyakorlatilag ez az egyik döntő fontosságú makrofolyamat, amely értékvesztésre ítéli a legfontosabb fizetőeszközöket, és kényszerű menedékként növeli az arany likviditását.

Az arany ármozgásából profitálni legegyszerűbben a fizikai arany megvételével és eladásával lehet, ami történhet érmék, aranyrudak, illetve ékszervásárlás formájában. Előbbi, körülményessége és buktatói miatt (például nem kellően tiszta az arany) inkább a jegybankokra, a nagyobb intézményi befektetőkre, illetve bizonyos esetekben a tehetős magánszemélyekre jellemző. Utóbbi pedig egyértelműen a lakossági igények kielégítését szolgálja. Magyarországon jelenleg a befektetési arany fizikai formában történő megvásárlása több cégen keresztül is lehetséges. A befektetési célú vásárlás azonban a fizikai tulajdonlás mellett manapság már történhet értékpapírosított formában, ún. ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapok formájában.

Mibe fektessünk? – érdemes az ezüstre is figyelni?

Az Equilor várakozásait összegezve elmondható, hogy középtávon, azaz a következő hetekben, hónapokban az arany eddigi emelkedése ellenére is van még potenciál a sárga nemesfém árfolyamában fölfelé. Ennek az Equilor által várt drágulásnak az 1300 dolláros szint szabhat határt, ahol profitrealizálás következhet, ennek eredőjeként érdemes lehet a long pozíciókat ott zárni.

Az Equilor elemzői megvizsgálták azt is legfrissebb elemzésükben, hogy mibe fektethetnek azok akik az arany árfolyamának további erősödésében bíznak, és akik a nemesfém árfolyamának esésére számítanak.

Aki még szeretné lefölözni az aranyban rejlő, az Equilor számításai szerint 5%-os potenciális nyereséget (amennyiben az 1235 USD körüli jelenlegi árszinttel számolunk), az legegyszerűbben – tőkeáttétel nélkül – a GLD kódjelű ETF-en keresztül teheti meg, amely a legnagyobb piaci kapitalizációval bíró, aranyba fektető befektetési alap jelenleg. Ennek megfelelően a forgalma is kiváló, mivel naponta átlagosan 10-15 millió darab ETF fordul meg a piacán.

Annak, akinek az 5%-os hozampotenciál nem elég kecsegtető, az Equilor az arany "kistestvérét", az ezüstöt ajánlja figyelmébe. Az ezüst sok tekintetben valóban az örök másodiknak tekinthető befektetési szempontból, mivel a sárga fémhez képest, sokkal kisebb likviditású piaccal rendelkezik. Bizonyos esetekben viszont különösen felkeltheti a befektetők érdeklődését, amit valóban jól lehet használni az arany helyettesítésére. Főleg abban az időszakban, amikor nagyon megugrik az arany iránti kereslet, és gyakorlatilag a fizikai szállítást csak több hónapos késéssel tudják vállalni a nemesfém kereskedők, vagy éppen, ha a hatalmas világpiaci igényt csak nehezen tudják követni a véges készleteket felszínre hozó bányatársaságok.

Befektetési szempontból vizsgálva elmondható, hogy az ezüst jellemzően követi az arany árfolyammozgását, mivel közel azonos értékőrző szerepe van és szintén menedék eszköznek számít a piacon. A nemesfémekkel kereskedők véleménye szerint most éppen olyan fázisban van a piac, ahol megéri beszállni az ezüstbe. Egyfelől jelentős a lemaradása az utóbbi hónapok aranymenetétől, mivel a mostani 19 dollár körüli unciánkénti árszint egyelőre "csupán" néhány hónapos csúcs, miközben az arany ára folyamatosan történelmi csúcsokon van. Jól mutatja az ezüst jegyzés lemaradását az aranyétól az úgynevezett ezüst-arany mutatószám, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy uncia aranyból hány uncia ezüstöt lehet venni.

További részletek az arany piacáról, a befektetési lehetőségekről az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében olvashatóak. A cikk végéről letölthető!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük