Legkésőbb 2014. február 15-én, szombaton éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.

 

Legkésőbb 2014. február 15-én, szombaton éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.

 

A jelentkezéseket elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek az adatrögzítéssel, a szakok megjelölésével és a szükséges, már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezniük. Szintén legkésőbb eddig kell befizetniük a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, február 23-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

 

Még öt napig lehet jelentkezni

 

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató Hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

 

Jelentkezés az e-felvételiben

 

Az E-felvételi felülete mindenben segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. A kitöltés során a jelentkező folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadnia, milyen teendői vannak, ugyanakkor a jelentkezőnek kell összegyűjtenie és beszkennelnie a feltöltendő eredményeit, dokumentumait, neki kell tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, mindezek pedig hosszabb időt vehetnek igénybe, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

 

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a jelentkezési lapokat beszerezhetik az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületi és Budapest kerületi Igazgatóságain. Aki a papír alapú jelentkezési lapot választja, annak a kitöltött és aláírt nyomtatványt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia.

 

Ki kerülhet be a felsőoktatásba?

 

A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felsőoktatási intézményekbe az nyerhet felvételt:

 

–          aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre és 2014. február 15-ig befizeti a felvételi eljárás díját;

–          aki rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel);

–          akinek alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 260 pontot, felsőoktatási szakképzésben a 220 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (260-nál magasabb) minimum pontszámot;

–          aki jelentkezési helyeinek egyikén eléri a várhatóan 2014. július 24-én kihirdetett ponthatárt;

–          aki megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése szükséges).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük