2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MEGALAKULT AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI INFORMATIKAI KLASZTER

6 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2329"><img class="image thumbnail" src="/files/images/computer.thumbnail.gif" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="84" /></a></span> <strong>A Miskolci Egyetem és a helyi vezetõ informatikai cégek ma ünnepélyesen megalapították az Észak-Magyarországi Informatikai Klasztert.  Az együttmûködési hálózat célja, hogy elõsegítse a régió informatikai iparának fejlõdését. A kezdeményezésben résztvevõk olyan környezetet szeretnének teremteni, amely alkalmas arra, hogy biztosítsa további növekedésükhöz szükséges feltételeket.</strong></p><p>

 1. A Miskolci Egyetem és a helyi vezetõ informatikai cégek ma ünnepélyesen megalapították az Észak-Magyarországi Informatikai Klasztert.  Az együttmûködési hálózat célja, hogy elõsegítse a régió informatikai iparának fejlõdését. A kezdeményezésben résztvevõk olyan környezetet szeretnének teremteni, amely alkalmas arra, hogy biztosítsa további növekedésükhöz szükséges feltételeket.

 1. A Miskolci Egyetem és a helyi vezetõ informatikai cégek ma ünnepélyesen megalapították az Észak-Magyarországi Informatikai Klasztert.  Az együttmûködési hálózat célja, hogy elõsegítse a régió informatikai iparának fejlõdését. A kezdeményezésben résztvevõk olyan környezetet szeretnének teremteni, amely alkalmas arra, hogy biztosítsa további növekedésükhöz szükséges feltételeket.

A szervezet létrejötte a helyi vezetõ informatikai cégek – az evosoft Hungary Kft., az IND Group, az RTM Szoftver, a TP Hungary – és a Miskolci Egyetem meglévõ és létezõ együttmûködésének egy magasabb szintre való emelése. ?Az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter életre hívásával megszületõ szervezet hídképzõ szerepet kíván betölteni a régió tudományos központjai és az informatika különbözõ területein mûködõ vállalkozások között. Célunk, hogy a feladatok hatékony koordinálásával elõsegítsük a régió általános versenyképességének növekedését." – mondta Sedlák Gábor a TP Hungary ügyvezetõ igazgatója az együttmûködési megállapodás létrejötte kapcsán.

A Klaszter indulásakor elsõsorban két kezdeményezésére összpontosít. A pályázati forrásból megvalósítani tervezett Inkubátorház növekedési, munkahelyteremtési lehetõség az induló vállalkozások számára. A kedvezményes irodabérlet, a tanácsadási szolgáltatások, a professzionális infrastruktúra, és az Egyetem közelsége révén a szoftverfejlesztéssel foglalkozó kisvállalkozások egyedülálló növekedési lehetõséget kapnak. A projekt elõkészítésében részt vevõ cégek dinamikusan fejlõdõ vállalkozások, bevételük túlnyomó része külföldrõl, döntõen az Európai Unió országaiból származik. Az Inkubátorházban letelepedõ kezdõ informatikai cégek számára a nagyobb cégekkel kialakított alvállalkozói kapcsolat révén kitáguló lehetõségek, az így átvett kapcsolatrendszer és nemzetközi üzleti kultúra nyitja meg a kaput az európai terjeszkedés felé.

A másik, szintén súlypontinak számító célkitûzés a Wallis Zrt. részvételével megvalósuló Infopark projekt, amely a tudásintenzív munkahelyek teremtését hivatott elõsegíteni a régióban. A megvalósuló irodai infrastruktúra és nagy megbízhatóságú adatpark kielégíti a helyi IT cégek növekedési igényeit és hozzájárul más informatikai cégeknek a térségbe vonzásához.

?A Miskolci Egyetemen folyó informatikusképzés minõsége országszerte és nemzetközileg is elismert. Ha a végzõsök legalább 30-40%-a helyben marad, az egy olyan minõségi munkaerõbázist képez, amely hosszú távon megalapozza a helyi IT szektor bõvülését, a jelenlévõ cégek növekedésével, és más informatikai cégeknek a térségbe településével." – mondta Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. A egyetem és helyi cégek közötti együttmûködés nem új keletû, számos létezõ közös projekt van: a nagyobb cégek az informatikusképzésben közvetlenül is részt vállalnak, ösztöndíj- és gyakorlati programok, valamint az oktatásban való közremûködés révén.

?Az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter létrehozása példaértékû az egész ország számára. Miskolc kedvezõ adottságainak köszönhetõen a projektek egy organikus fejlõdést indítanak majd be: az informatikai cégek fejlõdése egyéb üzleti szektorok fejlõdését vonja majd maga után, így a régió hosszú távon is vonzóvá válik a vállalkozások számára" – üdvözölte a Klaszter létrehozását Miskolc város polgármestere, Káli Sándor.

Az alapítók:

evosoft Hungary

Az evosoft Hungary Kft a Siemens vállalatcsoporthoz tartozó nemzetközi szoftverfejlesztõ cég. A második legnagyobb szoftverház Magyarországon, a Németország felé irányuló szoftver-exportot tekintve pedig piacvezetõ szerepet tölt be. Több mint 400 szoftverfejlesztõ mérnököt foglalkoztat. Folyamatos növekedését a régiós leányvállalati struktúrájában szeretné elérni. Ehhez további infrastruktúrára és erõforrásokra van szüksége. Egy év alatt az evosoft Hungary Kft több mint 100 fõvel szeretné növelni összlétszámát, három év alatt pedig további duplázódásra számít. A cég Miskolcon közel 50 fõt foglalkoztat, és az hogy a további növekedésbõl a helyi iroda milyen arányban részesül, csak a helyi lehetõségeken múlik. Az evosoft folyamatosan várja tapasztalt szoftverfejlesztõk jelentkezését. Jelenleg az Miskolci irodában az Orvostechnika, Postai automatizálás, Vállalati információtechnika és Félvezetõgyártás ágazatok szoftverfejlesztési projektjein dolgoznak a kollégák.

IND Group

Az IND miskolci székhelyû nemzetközi cégcsoport. Termékfejlesztési és K+F központja is Miskolcon található, illetve innen látja el 7/24 órás support szolgáltatását 14 országban elhelyezkedõ ügyfelei számára. A több mint 130 fõs cégcsoport közel 80 fõt foglalkoztat Miskolcon. Az elkövetkezõ három évben a cég mintegy 350.000.000 forintot fog elkölteni termékfejlesztési és K+F részlegének fejlesztésére, melyek nagy része a humán erõforrásainak bõvítésébõl és képzésébõl áll össze. Jelenleg 800 nm irodaterületet foglal el.

RTM Szoftver

Az RTM Szoftver egy 1999-ben alapított tudás-intenzív és K&F projektekre fókuszáló informatikai vállalkozás. Mint a "Magyar Ûripari Klaszter" alapító tagja, célja az ûripari és földi kiszolgáló tevékenységekhez kapcsolódó üzletágának bõvítése. Már jelenleg is referenciáihoz tartoznak a "Magyar Ûrkemence" szabályzó szoftverének elkészítése valamint az "EADS Astrium"-nál bevezetett termelésirányító rendszer hibakövetõ modulja. A következõ évek fókusza a nagy tapasztalattal rendelkezõ, szoftver architect és projekt vezetõgárda bõvítése, amely az esetleges Magyarországi speciális igények kielégítésén túl egy saját termékpaletta kialakítására is lehetõséget biztosít.

TP Hungary

A TP Hungary regionális IT outsourcing vállalkozás, német központú, de Miskolcon és Romániában is rendelkezik irodával. Jelenleg több mint 15 fõt foglalkoztat, de a folyamatos projektjeik lényegesen többet igényelnének. Az alapító szeretné kiváltani -elsõsorban infrastruktúrális okok miatt- nem teljesen jól mûködõ romániai leányvállalatát, ahol több mint 100 fõt foglalkoztat tevékenységének Miskolcra való áthelyezésével.

Wallis Zrt

A Wallis csoport a magyar gazdaság jelentõs szereplõje. A 16 éve mûködõ, magyar magántulajdonban lévõ cégcsoport összesített árbevétele 2005-ben meghaladta a 61 milliárd forint, munkatársainak száma 1445 fõ.

A Wallis Zrt. legjelentõsebb cégei: a padlógyártásra specializálódott Graboplast Zrt. az elmúlt két évben 4 milliárd forint invesztált kapacitásainak növelésére. Az ingatlanfejlesztésben vezetõ Wallis Ingatlan Zrt. leányvállalatain keresztül az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások csaknem teljes spektrumában tevékenykedik és számos, 10 milliárd forintot is meghaladó értékû ingatlan projekten (East Gate Business Park, Studium Irodaház, Átrium Park, Agria Park) dolgozik. A gépjármû-kereskedelemmel foglalkozó Wallis Autó Holding portfolióját hat márkakereskedés, egy autókölcsönzõ és egy alkatrész-forgalmazó cég alkotja.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.