2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megnyílt Európai Palliatív Ellátási Szövetség 10. kongresszusa Budapesten ?Sólyom László köztársasági elnök megnyitóbeszéde

4 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2392"><img class="image thumbnail" src="/files/images/logo_Budapest2007.thumbnail.jpg" border="0" alt="EAPC" title="EAPC" width="100" height="53" /></a></span> Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség (EAPC) a héten Budapesten rendezi 10. kongresszusát. Az esemény hivatalos megnyitójára ma -2007-06-07- délelõtt 9 órakor került sor. A megnyitón dr. Sólyom László köztársasági elnök mondott ünnepélyes köszöntõt, melyet szószerint megszokott módon közlünk:</p><p>

 eapc Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség (EAPC) a héten Budapesten rendezi 10. kongresszusát. Az esemény hivatalos megnyitójára ma -2007-06-07- délelõtt 9 órakor került sor. A megnyitón dr. Sólyom László köztársasági elnök mondott ünnepélyes köszöntõt, melyet szószerint megszokott módon közlünk:

 eapc Az Európai Palliatív Ellátási Szövetség (EAPC) a héten Budapesten rendezi 10. kongresszusát. Az esemény hivatalos megnyitójára ma -2007-06-07- délelõtt 9 órakor került sor. A megnyitón dr. Sólyom László köztársasági elnök mondott ünnepélyes köszöntõt, melyet szószerint megszokott módon közlünk:

 

Sólyom László köszöntõje

Tisztelt Konferencia!

sólyom lászló köztársasági elnökOlyan emberek tanácskozását köszöntöm, akik az életüket tették fel arra, hogy mindenki élete az utolsó pillanatokban is teljes, és emberhez méltó maradjon. Civilizációnk a születést, de sokkal inkább a halált kiszakította természetes, családi és közösségi összefüggésébõl. A halállal szemben a társadalom tanácstalanná vált, s a haldoklót a kórtermek zárt ajtói mögé számûzte. Önök abban segítenek, hogy a haldokló visszaszerezze méltóságát, és az élete végén is átélhesse az élet végtelenül értékes voltát. S ahogy a haldokló izolálását megszüntetik, ugyanígy a hozzátartozókat sem hagyják magukra, hanem segítik a haldoklóhoz való elfogadó és együttérzõ kapcsolat megtalálásában, majd a gyász idõszakában.

Magyarországon alig több mint egy évtizede, de a világ többi országában sem sokkal korábban civil kezdeményezések hívták fel a figyelmet a palliatív ellátás jelentõségére, és építették ki annak intézményeit. Ez a folyamat összhangban van az alapvetõ emberi jogok megnövekedett szerepével korunkban. Minden emberi jog alapja az élethez és az emberi méltósághoz való jog, amelyek elválaszthatatlanul összeforrnak egymással. Ebbõl a szempontból, amikor a hospice-mozgalom keretében a halál újra az élet természetes részévé válik, e két alapvetõ és összetartozó alapjog ismét együttesen érvényesül.

A fejlett társadalmak kivétel nélkül rohamosan öregednek, ennek következményeként – az egészségügyi kiadások, és az ellátandók számának növekedése miatt – az egészségügyi ellátórendszerek egyre nehezebben képesek ellátni feladataikat, különösen ami a gyógyítás emberi oldalát illeti. A rendkívüli fájdalmakat elszenvedõ, fõleg daganatos betegek fájdalmait úgy kell csökkenteni, hogy szellemi képességeik teljes tudatában maradjanak. A haldoklókat sem szabad ?problémaként" tekinteni, hiszen ezt megérzik.

A család visszahúzódására, az ápoló intézmények túlterheltségére, a haldoklók helytelen kórházi ellátására válaszként ma már minden európai országban jelen van, illetve fejlõdik a palliatív ellátás. Két évtized alatt egy új ellátási struktúra létesült. A hospice valóban ?menedékhely", mert biztosítja a haldokló betegek gondozásának máshol hiányzó feltételeit: a helyet, az idõt és a kompetenciát.

Ezzel kapcsolatban köszönettel emlékezem meg azokról a szakemberekrõl, akik rendkívül alapos szakmai felkészültséggel, egymással is együttmûködve, és teljes emberi odaadással végzik ezt a feladatot. Köszönöm az orvosoknak, ápolóknak, pszichológusoknak, gyógytornászoknak, lelkészeknek, szociális munkásoknak és a többi szakembernek, de ugyanígy az önkéntes segítõknek is, akik nélkül a rendszer nem mûködhetne. Mélységesen egyetértek azzal a meggyõzõdésükkel, hogy az élet utolsó szakasza is lehet tartalmas és intenzív, hiszen mindenkinek csak egy élete van, és csak ebben az egyetlen életben lehet eljutni az élet értelmének beteljesítésére; s ezt megérteni sohasem késõ.

Aki megismeri a hospice-mozgalmat, annak nyilvánvalóvá válik, hogy az a gondoskodás, az a szeretet, amit ezek a betegek és haldoklók igényelnek, és megkapnak a palliatív ellátási rendszerben, pótolhatatlan érték az egész társadalom számára. Sõt, a társadalomnak is alapvetõ érdeke, s rá van szorulva, hogy rendezze a halálhoz való viszonyát.

Ehhez a munkához és mindezen értékek képviseletéhez kívánok az Európai Palliatív Szövetség jubileumi 10. kongresszusa valamennyi résztvevõjének töretlen lelki erõt és kitartást.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.