Pénteken az Iparművészeti Múzeumban az Art deco és a modernizmus című lakásművészeti kiállítással együtt megnyílt a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az eseményen tiszteletét tette a kulturális és politkai közélet számos neves személyisége, így felszólalt többek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Tarlós István főpolgármester, Elekes Botond kabinetfőnök, Dr. Takács Imre, a múzeum főigazgatója és Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont és a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

Pénteken az Iparművészeti Múzeumban az Art deco és a modernizmus című lakásművészeti kiállítással együtt megnyílt a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az eseményen tiszteletét tette a kulturális és politkai közélet számos neves személyisége, így felszólalt többek között Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Tarlós István főpolgármester, Elekes Botond kabinetfőnök, Dr. Takács Imre, a múzeum főigazgatója és Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont és a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató rövid köszöntőjében elmondta, küzdelmes 12 hónapot tudhat maga mögött, viszont tíz izgalmas napot ígért a fesztivál vendégeinek. Hangsúlyozta, hogy nemcsak világhírű előadóművészek – mint például Maxim Vengerov, Chick Corea, John Malkovich vagy a Royal Philharmonic Orchestra – lépnek fel, hanem kiemelkedő magyar produkciók, színházi és operaelőadások, koncertek is helyet kaptak a fesztivál programjában. Egy kulturális fesztivál mindig olyan beruházásnak számít, amely mindenképpen hasznot hozhat a fesztiválnak otthont adó város, ország számára. Hozzátette, hogy a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivált a főváros az ideihez hasonlóan 150 millió forinttal támogatja, vagyis Budapest továbbra is kiemelten fontosnak tekinti az eseményt.

A fesztivál közösségi esemény, ezért kezdeményezni fogják a fesztivál baráti körének létrehozását – mondta Vitézy Zsófia.

 

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója az újjászületés pillanatát jelző kiállításról, a múzeum közeljövőben kezdődő teljes rekonstrukciójáról beszélt.

Tarlós István főpolgármester méltó és támogatandó kulturális vállalkozásnak tekinti a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melyet szerényebb anyagi körülmények között is feltétlenül érdemes megrendezni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter – aki egyben a március 19. és április 9. között a budapesti Vörösmarty téren zajló Tavaszi Vásár védnöke – szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál jó hírét viszi az országnak a rendkívül színes és színvonalas programmal.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviseletében Elekes Botond kabinetfőnök biztosította a szervezőket a jövő évi támogatásról, hiszen a Budapesti Tavaszi Fesztivált éppúgy a nemzeti értéknek tekinti, mint a tárca által működtetett nemzeti intézményeket.

Az eseményen a népszerű színész, Rátóti Zoltán vállalta a konferansz szerepét, s fellépett a Zuglói Filharmónia kórusa, Lajtha: Mária himnusz című művével.

 

Az ünnepélyes megnyitó után kezünkbe vehettük az igazán tetszetős és igényes kivitelezésű Budapesti Tavaszi Fesztivál kiadványt, amely teljes részletességgel és képanyaggal mutatja be a Fesztivált napi bontásban. Érdemes beszerezni. Addig is, míg kezükbe nem veszik, olvassák el Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetőjének ajánló szavait:

 

„Kedves Vendégeink!
2012 nem a gondtalanság éve. Nehéz időket él Magyarország is, Európa is. Mit tehet ilyenkor a kultúra? Megpróbál talpon maradni, és adni, kikapcsolni, gyönyörködtetni. A Budapesti Tavaszi Fesztivált sem kerülte el a gazdasági válság. Ez egy szomorú és egy hasznos következménnyel járt. Szomorú következmény a program rövidítésének kényszere, a hasznos és hosszú távon megoldást kínáló pedig az együttműködési rendszerek kialakításának megkezdése. Meggyőződésem, hogy a helyzet ráirányítja a figyelmet az egyedül tehetséges
megoldásra: a szolidaritás, az összefogás szükségességére,
Hadd kezdjem tehát rövid ajánlómat – a teljesség igénye nélkül – azokkal a programokkal, amelyeket idei legfontosabb stratégiai partnerünkkel, a Művészetek Palotájával közösen kínálunk Önöknek. Közös finanszírozásban valósulnak meg az Ütős nap március 18-i koncertjei, melyek főszereplője az Amadinda Ütőegyüttes, szellemi gazdája pedig Rácz Zoltán. A fesztivál első vasárnapján megrendezendő egész napos rendezvény délelőttjén a családokat várjuk, este pedig Chick Corea és Gary Burton koncertjét kínáljuk a felnőttek számára.
Együttműködünk a Magyar Állami 0peraházzal is, ennek keretében szerepel a programunkban a ház bemutatója, a pazar szereposztással és egy nagyszerű vendégkarmesterrel színpadra állított Arabella, valamint a Don Quijote a Nemzeti Balett előadásában.
Az idei programunkban lesz ősbemutató, mint például Szarka Gyula és az ExperiDance
Toldija, vagy Orbán György legújabb műve az Erdődy Kamarazenekar előadásában,
illetve balettbemutató készül: a Szegedi Kortárs Balett A fából faragott királyfit mutatja
be a Nemzeti Filharmonikusokkal.
Bartóknak, Kodálynak és kortársuknak, Lajthának idén nagy figyelmet szentelünk,
Az ő műveikkel veszi kezdetét a 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál. A rendhagyó
koncerten gyönyörű részleteket vetítünk a Hortobágy című, 1936-ban készült filmből,
melynek zenéjét Lajtha László szerezte, Kérem, fogadják olyan szeretettel az összes programot, amilyen szeretettel és odaadással állítottuk össze és kínáljuk Önöknek mi, a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői. Jó szórakozást!"

 www.btf.hu

 Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük