Kismértékű korrekció tapasztalható az amerikai dollár közelmúltbeli jelentős erősödése után.

Kismértékű korrekció tapasztalható az amerikai dollár közelmúltbeli jelentős erősödése után.

A megtorpanás a Fed Nyíltpiaci Bizottságának mai ülése előtti várakozásokkal hozható összefüggésbe: a piacon aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Fed döntéshozói esetleg elbillennek a galamb oldalra a dollár közelmúltban lezajlott erősödése, néhány gazdasági mutató vártnál kedvezőtlenebb alakulása, az EKB új, jelentős nagyságrendű mennyiségi könnyítési programja, és a kanadai jegybank kamatvágása nyomán.

 

Ugyanakkor héja jellegű lépésnek tekintené a piac azt, ha a Nyíltpiaci Bizottság nem változtatna politikáján – ezek szerint a Fed már az év közepén emelne kamatot, miközben a piac azt csak szeptemberre, illetve még annál is későbbre várja.

 

Kétirányú tehát a kockázat, mivel a Fed kommunikációjának felpuhulása vagy habozása negatív hatással lehet a dollárra. Úgy vélem, hogy most még nagyon korán van ahhoz, hogy a Fed új, galamb jellegű jelzéseket adjon a piacnak.

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük