2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Három tanács az egyszerűbb felügyeletért

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/87854"><img class="image image-_original" src="/files/images/Image12_80.jpg" border="0" width="477" height="148" /></a></span>A legtöbb informatikai szakemberre egyre több feladat hárul napjainkban, ezért érdemes felkutatni és bevezetni azokat az eszközöket, amelyek egyszerűbbé teszik ezeket a műveleteket. Az erőforrások, az adatok, az informatikai szolgáltatások és a felhasználók felügyelete különösen időigényes feladatnak számítanak. A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a felügyeleti és ellenőrzési teendők egyszerűsítésével és automatizálásával kapcsolatban segít néhány tanáccsal.</p> <p> 

image12 80A legtöbb informatikai szakemberre egyre több feladat hárul napjainkban, ezért érdemes felkutatni és bevezetni azokat az eszközöket, amelyek egyszerűbbé teszik ezeket a műveleteket. Az erőforrások, az adatok, az informatikai szolgáltatások és a felhasználók felügyelete különösen időigényes feladatnak számítanak. A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a felügyeleti és ellenőrzési teendők egyszerűsítésével és automatizálásával kapcsolatban segít néhány tanáccsal.

 

image12 80A legtöbb informatikai szakemberre egyre több feladat hárul napjainkban, ezért érdemes felkutatni és bevezetni azokat az eszközöket, amelyek egyszerűbbé teszik ezeket a műveleteket. Az erőforrások, az adatok, az informatikai szolgáltatások és a felhasználók felügyelete különösen időigényes feladatnak számítanak. A téma egyik hazai szakértője, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet a felügyeleti és ellenőrzési teendők egyszerűsítésével és automatizálásával kapcsolatban segít néhány tanáccsal.

 

A folyamatok automatizálásával és központosításával egyúttal a felhasználók számára is egyszerűbb és biztonságosabb hozzáférést garantálhatnak a szervezetek a kulcsfontosságú információkhoz, valamint csökkenthetik a kockázatokat és könnyebben teljesíthetik a megfelelőségi előírásokat.

1. Tegyük egyszerűbbé a felhasználók dolgát!

Ha a felhasználók számára egypontos bejelentkezési lehetőséget (SSO) biztosítunk, akkor nem kell több különféle jelszót megjegyezniük a különböző vállalati alkalmazásokhoz. Ezáltal egyszerűbben elérik a munkájukhoz szükséges programokat és adatokat, és könnyebben betartják az erős jelszavak használatára vonatkozó előírásokat.

Hasonló lehetőségeket nyújt a NetIQ SecureLogin fejlett jelszókezelési szolgáltatása, amelynek használatával a felhasználóknak elég egyetlenegy felhasználónévvel és jelszóval belépniük bármely, a hálózaton lévő gépre ahhoz, hogy jogosultságaiknak megfelelően, automatikusan hozzáférjenek a munkájukhoz szükséges alkalmazásokhoz. A megoldás egyszerűen integrálható az alkalmazásokkal, így minden, a vállalatnál használt program esetében biztonságos belépést és erős hitelesítést garantál.

Arra az esetre, ha a felhasználók mégis elfelejtenék, vagy többször is rosszul írnák be jelszavaikat, önkiszolgáló jelszó-helyreállító megoldással tehetjük egyszerűbbé számukra az új jelszó igénylését. Egy ilyen eszköz bevezetése egyúttal a helpdesk részleg munkaterhelését is csökkenti.

 

2. Cseréljük le a manuális adminisztrációs folyamatokat!

Számos olyan feladatot végeznek az IT szakemberek, amelyeket egy szofisztikált megoldás képes helyettük automatizáltan kivitelezni. Érdemes áttekinteni, mely folyamatokat válthatunk ki a megfelelő szoftverekkel, hogy a szakértők időt és energiát takaríthassanak meg, és a valóban fontos dolgokra koncentrálhassanak!

Egy fejlett személyazonosság-kezelő rendszer, mint például a NetIQ Identity Manager képes a legtöbb, felhasználói adminisztrációhoz kapcsolódó feladatot levenni az IT-szakemberek válláról. Az ilyen megoldások olyan workflow modult tartalmaznak, amely segítségével a vállalatok a teljes felhasználói életciklusra kiterjedően kialakíthatnak folyamatokat, a regisztrációtól kezdve egészen a kilépésig. Ezek alapján már egyszerűen automatizálhatók a jogosultság-igénylési és -visszavonási tevékenységek, teljes körűen kiváltva a kézzel végzett munkát. Ezáltal csökkennek az adminisztrációs költségek, nő a biztonság, és az ellenőrzés is könnyebbé válik.

A fenti megoldás a hagyományos szervezeti infrastruktúrán belül segíti az adminisztrációs feladatok csökkentését, de a megfelelő eszközzel a felhőben is hasonlóan egyszerűen kezelhetők a felhasználói hozzáférések. A NetIQ CloudAccess például automatikus felhasználói jogosultságkezelést és -visszavonást kínál a legnépszerűbb felhőszolgáltatások vállalati használatához, beleértve az Office365, a Google Apps és a Salesforce rendszereket.

3. Használjuk az ajánlott konfigurációkat!

Azzal is rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg, ha a rendszerek konfigurálását, illetve a beállítások folyamatos ellenőrzését és esetleges frissítését is „profi segítségre" bízzuk. A NetIQ Secure Configuration Manager megvizsgálja a vállalat rendszereinek konfigurációit, és összeveti azokat a saját adatbázisában található ajánlásokkal, amelyeket a NetIQ szakemberei folyamatosan napra készen tartanak a legjobb gyakorlatoknak és a compliance követelményeknek megfelelően. Ennek köszönhetően a szervezetek folyamatosan naprakész riportokkal rendelkezhetnek a rendszerek állapotával kapcsolatban, ráadásul a megoldás az ajánlásoknak megfelelő módosítások elvégzésében is segítséget nyújt. Így kevesebb feladat hárul az informatikai szakemberekre, valamint a hibalehetőségek száma is alacsonyabb lesz.

 

A feladatok automatizálásával jelentős mértékben csökken az emberi hibák esélye. Ezáltal az automatizálás nemcsak arról gondoskodik, hogy a munkatársak a feladatokat maradéktalanul teljesítsék, hanem arról is, hogy minden feladatot pontosan és helyesen végezzenek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.