Mikor ér véget az egészségtelen élelmiszerek egészségesként történő feltüntetése?
3 perc olvasás
Miközben az Európa Tanács az egészségügyi és táplálkozási ajánlások megtárgyalására készül, az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) arra szeretné rábírni Barrosso elnököt és Bizottságát, hogy ne engedje, hogy mindennapi élelmiszervásárlásaink és választásunk kockázatot jelentsen – a megtévesztő ajánlások miatt.
Miközben az Európa Tanács az egészségügyi és táplálkozási ajánlások megtárgyalására készül, az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) arra szeretné rábírni Barrosso elnököt és Bizottságát, hogy ne engedje, hogy mindennapi élelmiszervásárlásaink és választásunk kockázatot jelentsen – a megtévesztő ajánlások miatt.
A BEUC és tagjai – köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület – nagy örömmel fogadták, amikor a Bizottság megerősítette, hogy ezentúl nem adnak lehetőséget a fogyasztók félrevezetésére, arra hogy olyan élelmiszereket vásároljanak, amelyek bár egészségesnek tűnnek, valójában pont az ellenkező tulajdonságokkal bírnak. Az ilyen ajánlások szigorú szabályozás alá esnek az új, 2007. júliusában életbe lépett szabályozás eredményeként.
A Szabályozás egyik legfontosabb eleme a Táplálkozási profil megfogalmazása. Egészségügyi ajánlások feltüntetését, mint például „Jó a szívnek" vagy „Jó kálcium forrás" csak olyan élelmiszerekre engedélyezik, amelyek megfelelő összetételűek, alacsony só-, cukor- illetve zsírtartalmúak. Nem engedhetjük meg azt a helyzetet, hogy olyan termékeket, mint például a fánk, egészségügyi ajánlással reklámozzanak! Sajnálatos módon azonban úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság szem elől tévesztette a szabályozás valódi céljait, és politikai, illetve iparági érdekeket a fogyasztók egészsége elé helyez. A BEUC és tagjai attól tartanak, hogy egészségügyi ajánlások kerülhetnek olyan termékekere, melyek sok sót, cukrot illetve zsírt tartalmaznak, elhitetve a fogyasztókkal, hogy az adott ételek és italok pozitív hatással lesznek egészségükre.
„Felkérjük a Bizottságot és a tagállamokat, hogy térjenek magukhoz, és újra határozzák meg a reaális és hatékony táplálék-összetételeket (profilokat), ezzel segítsék az európai fogyasztókat abban, hogy egészségesebb döntéseket hozzanak, és így harcoljanak az elhízás ellen. Ezt a májusban esedékes végső szavazás előtt kell megtenni. A Bizottság az utóbbi időben szóban ugyan kiállt a fogyasztói jogok mellett, azonban ennek semmilyen kézzel fogható eredményét nem láttuk" – áll a BEUC közleményében.