Két nemzet sorsának összefonódása a szabadság ünnepén: 2009. július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén a Duna Televízió immár hagyományos módon a francia kultúrának, és a francia-magyar kapcsolatoknak szenteli műsorait. Idén július 12. és 14. között számos dokumentum- és játékfilmet, portrét, gasztronómiai és koncertműsort láthatnak nézőink.

 

Két nemzet sorsának összefonódása a szabadság ünnepén: 2009. július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén a Duna Televízió immár hagyományos módon a francia kultúrának, és a francia-magyar kapcsolatoknak szenteli műsorait. Idén július 12. és 14. között számos dokumentum- és játékfilmet, portrét, gasztronómiai és koncertműsort láthatnak nézőink.

A nemzeti ünnepet többek között a Francia utcabál a Bem rakparton (július 14. kedd, 17.00) című, 2009-ben készült összeállításunkkal köszöntjük, amelyben képek, hangulatok, beszélgetések és beszámolók vallanak az idén július 11-én megrendezendő hagyományos francia utcabálról és kirakodóvásárról, ahol ismert magyarok vallanak a francia, a franciák pedig a magyar kulturális kötődésükről.

Magyarok Azúr-országban (július 14. kedd, 20.30) című, ez alkalomra készült filmünkkel folytatjuk a francia-magyar kapcsolatok, a két kultúra egymásra hatásának bemutatását. A gondolat nem újkeletű: 2006-ban Tegnapi és mai huszárokBercsényitől Nagy Józsefig, 2008-ban pedig Szent Márton útjai címmel készültek hasonló tematikájú alkotások. Idén a Côte d'Azur, az Azúrpart magyar helyszíneit kerestük fel, hiszen Párizs után ezen a vidéken volt a legsűrűbb magyar élet. Ady jegyezte fel 1904-ben: oly sok magyar fordult meg itt, hogy még a borbélya is megtanult „köszönni és káromkodni Árpád nyelvén." Filmünk megemlékezik a századforduló és a XX. század híres, erre itt élt vagy járt szellemi nagyságairól (többek között Kisfaludy Sándorról, Liszt Ferenc lányáról, Blandine-ról, Jókairól, József Attiláról, Szabó Zoltánról Nagy Imre Lászlóról) és megismerkedhetnek napjaink itt élő és alkotó művészeivel, jeles személyiségeivel (Koszmovszky Edinával, Maria de Faykod szobrászművésszel, Ivan Hor képzőművésszel).

A francia forradalom eseményeivel két film is foglalkozik. A franciák utolsó királynéjának életéről sok-sok legenda maradt fenn, de a Marie-Antoinette című dokumentum-játékfilm (július 13. hétfő, 21.00) alkotói arra a kérdésre próbálnak korabeli dokumentumok alapján választ találni, milyen volt a tragikus sorsú asszony a valóságban. A film Franciaországban hatalmas sikert aratott.

Július 14-én este, 21.35 perckor a Charlotte Corday című, 2008-as francia tévéfilmet mutatjuk be, amelyet Jean-Denis Bredin regénye alapján Henri Helman rendezett. A film a forradalomnak azt a sorsdöntő epizódját dolgozza fel, amikor Charlotte Corday, a 17 éves, tapasztalatlan vidéki lány, Corneille dédunokája Párizsba utazott, és fürdőkádjában meggyilkolta „a nagy terror"' ideológusát, Jean-Paul Marat-t. A fiatal lány, mint a bíróságon elmondta, a vérengzéstől akarta megmenteni hazáját, ám a történészek szerint éppen ez a tett adott táptalajt a féktelen öldöklés elindítására…

A július 12-én, vasárnap este, 22.05-kor műsorra kerülő Együtt, mindörökké (rendező: Christine Dory) a film magyarországi ősbemutatója. Főszereplője a színészóriás Gérard Depardieu tragikus sorsú fia, Guillaume Depardieu, akinek ez volt az utolsó, befejezett filmje. A 37 éves korában elhunyt színész megrendítő hitelességgel és drámai erővel alakítja a saját magáéhoz kísértetiesen hasonlító, esendő művészsorsot.

A francia nemzeti ünnep után is találnak francia programokat. A mai francia film legnagyobb sztárjai szerepelnek Danis Tanovic Pokol (július 15. szerda, 21.30) című pszicho-drámájában, amely egy XX. század végére ültetett  három nővér-történet. A Pokol egy család tragédiáját tárja fel több idősíkot felhasználva: hogyan került az apa börtönbe, hogyan távolodott el egymástól az anya és a három leány, és végül hogyan találják meg újra egymást, hogy végül tisztázni tudják a múltbeli tragédiák okait és következményeit. A július 16-án, csütörtökön este, 21.00-kor képernyőre kerülő Julie Lipinski Életem legszebb napja című vígjátéka a mai harmincasok életérzéséről ad keserédes látleletet.

A színes programot igényes ismeretterjesztő filmek egészítik ki. Közülük is említésre méltó a Mona Lisa utazásai (július 14. kedd, 15.55) és a Versailles, a hatalom kertjei (július 12. vasárnap, 16.10) című kultúrtörténeti filmek.

A gyerekeknek pedig a képregényekből ismert, reggelente vetített híres Tintin kalandjait ajánljuk három részben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük