2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minden háztartás több tízezer forintot spórolhat az energiaköltségeken

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/20842"><img class="image thumbnail" src="/files/images/forgomorgo.thumbnail_0.png" border="0" alt="Forgó Morgó tanácsai, avagy szökik az energia!" title="Forgó Morgó tanácsai, avagy szökik az energia!" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Forgó Morgó tanácsai, avagy szökik az energia!</strong></span></span> <p>A magas hőfokon mosott ruhák és az energia nem hatékony felhasználása miatt több ezer forinttal lehet nagyobb a háztartások havi energiaszámlája. Az energiatakarékos életmód éves szinten akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet.</p><p>

  forgó morgó tanácsai, avagy szökik az energia!Forgó Morgó tanácsai, avagy szökik az energia!

A magas hőfokon mosott ruhák és az energia nem hatékony felhasználása miatt több ezer forinttal lehet nagyobb a háztartások havi energiaszámlája. Az energiatakarékos életmód éves szinten akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet.

  forgó morgó tanácsai, avagy szökik az energia!Forgó Morgó tanácsai, avagy szökik az energia!

A magas hőfokon mosott ruhák és az energia nem hatékony felhasználása miatt több ezer forinttal lehet nagyobb a háztartások havi energiaszámlája. Az energiatakarékos életmód éves szinten akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet.

Magyarországon a lakosság energiahatékonyság melletti elkötelezettsége sokkal kisebb, mint a nyugat-európai államokban, holott az összes felhasznált energia 30 százalékát hazánkban a háztartások fogyasztják el. A kevesebb energia felhasználása a környezettudatos életmód felé vezető első lépcsőfok, fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az energiamegtakarításnak számos egyszerű módja van. A lakás hőmérsékletének 2 Celsius fokkal történő csökkentésével egy évben 7,2 GJ energiát spórolhatunk meg*, mely hozzávetőleg 20 ezer forintot jelent egy háztartásnak. Az elektromos készülékek áramtalanítása 130 kWh plusz energiát jelenthet egy családnak évente. A hatékony energiafelhasználás érdekében nélkülözhetetlen a hőmérsékletszabályozók megfelelő beállítása: hűtőszekrényben elegendő a +5°C, a nappaliban a 20°C. A hőtárolós bojler termosztátját 40°C-ra, a mosógép hőfokszabályozóját 30°C-ra érdemes beállítani. Ez utóbbi azért fontos, mert a legtöbb háztartásban heti három-négy alkalommal is használják a mosógépet, amely alkalmanként jelentős, 50-150 liter hideg-meleg víz felhasználásával járhat.  A mosógép által felhasznált energia 60-80 százaléka a víz felmelegítéséhez szükséges, így egy átlagos család jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthat meg az alacsony hőfokon történő mosással.

A normál szennyezettségű ruhákat elegendő 30°C-on mosni, sőt bizonyos mosóporok használatával az erősen bepiszkolódott ruhákat is érdemes alacsony hőfokon tisztítani. Ha magas hőfok helyett 30°C-on történik a mosás, akkor egy mosás alkalmával egy háztartás annyi energiát tud megspórolni, amennyi 60 szelet pirítós vagy 40 csésze kávé elkészítéséhez is elegendő!

Az energiatudatossággal egy család  nem csak több kWh energiát, hanem több tízezer forintot is képes megtakarítani egyszerű odafigyeléssel.

(*Adatok: Energia Klub)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.