2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A ma Spartakiádja, avagy a munkahelyi Fitness Kommanmdó

7 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/20839"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kerekmasodik.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A konferencián vállalatok képviselői, önkormányzatok küldöttei, sportszervezők a szakállamtitkárságról és a támogató intézmények részéről mind-mind azzal a szándékkal érkeztek, hogy tapasztalataikat elmondva, egymástól tanulva segíthessenek az egészségtudatos életmód alapját, a mozgást minél több emberrel elfogadtatni.</p><p>

 

kerekmasodik.thumbnailA konferencián vállalatok képviselői, önkormányzatok küldöttei, sportszervezők a szakállamtitkárságról és a támogató intézmények részéről mind-mind azzal a szándékkal érkeztek, hogy tapasztalataikat elmondva, egymástól tanulva segíthessenek az egészségtudatos életmód alapját, a mozgást minél több emberrel elfogadtatni.

 

kerekmasodik.thumbnailA konferencián vállalatok képviselői, önkormányzatok küldöttei, sportszervezők a szakállamtitkárságról és a támogató intézmények részéről mind-mind azzal a szándékkal érkeztek, hogy tapasztalataikat elmondva, egymástól tanulva segíthessenek az egészségtudatos életmód alapját, a mozgást minél több emberrel elfogadtatni.

A szabadidősport – vagy ahogy én nevezem, a rekreáció – nem kevesebb célt tűz maga elé, mint azt, hogy az óvodás korban még oly természetes, dinamikus mozgás végigkísérjen mindenkit egészen az idős koráig, amikor még mindig lehet találni megfelelő formákat a jó közérzet megőrzéséhez.

A konferencián a délelőtti előadások és kerekasztal beszélgetések a szabadidősport és a munkahely  összefüggéseit tárgyalták, délután pedig a lakóhely szerinti megoldásokat.

Délelőtt Monspart Sarolta – akit tájfutó korából minden sportbarát ismerhet, és talán azt is tudják, hogy az Országos Egészségfejlesztési Intézetben tevékenykedik – elmondta, hogy ahhoz, hogy egészségesnek érezzük magunkat, feltétlenül szükségünk van a mozgásra. Elődeink tudtak sportolni, futni, ez életmódjukhoz tartozott. A Magyar Köztársaság Alkotmánya biztosítja nekünk a jogot ma is (70. D §) csak élnünk kell ezzel a jogunkkal.

„Rajtad is múlik, hogy egészséges vagy" – ez a mondat annyira fontos, hogy egy éves média-program jelszava lett.

A lehetőségeket mindenki megkeresheti, hiszen nagyon sok megoldás létezik, pl. az AVON futás évek óta kitünő program – főleg hölgyek számára – de ezen kívül is megtalálhatjuk akár munkahelyünkön, akár lakóhelyünkön a szabadidősport eseményeit, ill. a rendszeres edzés lehetőségét.

A rendszeresség fontosságára több előadó visszatért, hiszen az egészségmegőrző mozgás nem kampány, hanem folyamat.

A mozgás mellett George W. Albee „képlete" is figyelemre méltó, íme:

     biológiai, szervi kórtényezők + stressz

      _________________________________

      támogató közösség+önértékelés+megküzdő képességek

           sport                     sport                sport

   

Ugye egyszerű a képlet?

Kell egy sportközösség (pl. a munkahelyen). A kultúra fogalmát jó volna kiegészíteni a testkultúrával, hiszen oda tartozik.

Sportoláskor derül ki, hogy milyen az ember igazi jelleme, ez is érdekes megfigyelés, és nagyon igaz.

kozonseg.thumbnail 0A testünk tehát tőke, de csak ha edzett.

A Coca Cola vállalat 1500 dolgozója már megismerte milyen az, amikor a cégvezetés komolyan veszi dolgozói egészségét. Szűrővizsgálatokkal, mozgásprogramokkal, Fitneszkommandóval, Testébresztő Teremmel, munkahelyi masszázs megoldásával törekszenek arra, hogy munkatársaik testi-lelki karbantartását megoldják.

Megismerték az akadályokat, hiszen vállalatuk az országban különböző helyeken működik, vannak olyan kollégák, akik járják az országot, ezért érhetőek el nehezebben, mégis addig keresik a megoldást az elkötelezett vezetők, amít legtöbbjüket sikerül bevonni az egészségtudatos életmód követésébe. A cégvezetők személyes példával mutatják, hogy maguk is sportbarátok. Rendezvényeiket a vállalat keretein túl is ismerjük, hiszen a Coca Cola Testébresztőn évente kívülállóként is részt veszünk (én is évek óta elmegyek, és nagyszerűnek találom a különféle sportágak bemutatását, amelyeket kipróbálhatunk, pontokat gyűjthetünk, játékos, jó hangulatú rendezvények ezek).

A Fitneszkommandó „lecsapott" a konferencia hallgatóságára, Varró Gyula irányításával. Ugyanez történik a Coca Colánál is. Októberben volt egy ilyen hónap és januárban tervezik a következők, amikor bármikor megérkezhet a fitneszedző és mozogni kötelező!

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte, amelyhez a közönség soraiból is érkeztek hozzászólások.

Kropkó Péter – aki magát vállalati rendezvények szervezőjének mondta – hiszen mindenki ismeri őt mint iroonman világbajnokot, de ezúttal a szabadidősport fontosságáról beszélt. Tetszett az a gondolata, hogy „Azt a zebrát, amelyik feladja, megeszi az oroszlán"- tehát motiválni kell az embereket – bemutatni számukra a mozgás előnyeit.

A kerekasztal beszélgetés moderátora Radácsi László „szerszámosláda" összeállítását javasolta, amellyel kezelni lehet a munkahelyi szabadidősport megoldását, hiszen sajnálatos módon kevés az olyan cég, ahol már működik a dolog. Jó volna bővíteni a kört, hiszen az egészséges emberek hatékonyabb munkát tudnak végezni.

Bardóczy Gábor a Sport Szakállamtitkárság részéről a számokkal szembesítette a konferencia résztvevőit. Aggasztóan alacsony a rendszeres aktivitást végzők száma: férfiaknál 20 % alatti, nők esetében 18 % – és ebben a hobby tevékenységek is benne vannak – ráadásul a gyermekeknek a 75 %-a csak a testnevelési órákon sportol.

Óvodai programok támogatásával igyekeznek változtatni a rossz gyakorlaton, bár az óvodás gyermekeknek még lételemük a mozgás. (Az iskolások is bizonyára szívesen mozognának többet, de a heti 2,5 óra kevés). Hatalmas tapsot kapott Bardóczy Gábor, amikor a napi testnevelési órák bevezetését szorgalmazó javaslatát ismertette.

A pályázatok – amelyeket a szabadidősport támogatására igénybe lehetne venni – egyre bonyolultabbak, és mára hivatásos pályázatíró nélkül szinte lehetetlen elkészíteni. EU-pályázat kimondottan ebben a tárgykörben nincs is, tehát más címszavak alapján kell válogatni, hiszen egészségmegőrzés, wellness, stb. címen találhatnak megoldást.

A helyi önkormányzatok közül bemutattak egy kiválóan működő, igazán sportbarát megoldást, a XII. kerületben, ahol a Sportmax 2. a közelmúltban készült el, de a kerületnek ezen kívül is van jó néhány sportlétesítménye, amelyet a helyiek kedvezményesen használhatnak. A fantasztikusan megnyerő példa után láthattunk kisebb településekről érkezett bemutatókat, ahol ugyancsak mindent megtesznek a helyiek szabadidejének egészséges eltöltéséhez. Megtudhattuk, hogy Igniciből indult a Szépkorúak kifejezés és vált országosan ismertté a Szépkorúak Sportja által.

A szabadidősport és a környezetvédelem kapcsolatáról is beszéltek a megjelentek, és Matyiérről pozitív példát hallhattunk, tehát erre is van megoldás: egy-egy verseny után végig kell menni a verseny útvonalán, megnézni, történt-e valami károkozás, és ha igen, akkor rendezni szükséges a számlát. A sportolók környezetbarátok, de a verseny hevében előfordulhat kisebb figyelmetlenség.

Dobor Dezső elmondta, hogy gyakran olvassa a külföldi sportlapokat, és nem jellemző, hogy a szabadidősporttal foglalkoznának. A hazai sportlapok sem teszik ezt másként, a versenysport szerepel oldalaikon, egyetlen kivétel ha valami szabadidősport rendezvényen nagy létszámú indulóról adhatnak hírt.A szabadidősport népszerüsítésében jelentős szerepe volna a médiának.

Leinhardt Ibolya

(Szerkesztőségünk megjegyzése: Az Euroastra Internet Magazin elhatárolódik azon sportnak nevezett emberi gladiátor viadaloktól, amikor a sportolók egészségét, egzisztenciáját vagy éppen presztízsét teljesítménye és eredményei határozzák meg. Ezért nem számolunk és számoltunk be soha ilyen sportesemenyekről, legyenek a sajtó számára bármilyen jelentősek. Továbbra is beszámolunk azonban, mint most eerről a konferenciáról is, az olyan eseményekről, ahol az önkéntes és nem teljesítményelvű mozgás a cél. A túlhajtott terjesítmény elvű sport súlyos egészségkárosodást, akár halált is okozhat!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.