Miskolc Tél – Kocsonyafesztivál 2008 február 22-24
6 perc olvasásMár nyolcadszor mondták Miskolcon: pislog mint kocsányában a béka… Nos arról nem szól a fáma, hogyan került zöld barátunk a kocsányába, de mindeképpen beköltözött erre a pár napra a városba. Béka formájú szobor, tál, jelmez, sőt inbdulásként meg egy ökörbéka örökbefogadása mint kabalaállat jellemezte ezt az összenépi gyülekezetet.
Már nyolcadszor mondták Miskolcon: pislog mint kocsányában a béka… Nos arról nem szól a fáma, hogyan került zöld barátunk a kocsányába, de mindeképpen beköltözött erre a pár napra a városba. Béka formájú szobor, tál, jelmez, sőt inbdulásként meg egy ökörbéka örökbefogadása mint kabalaállat jellemezte ezt az összenépi gyülekezetet.
A hagulatot talán csak a műsornak nevezett hihetetlen hangerejű főszinpadi hagosítás tette tönkre, mert sokan láthatóan a csendesebb mellékutcák sátrainál meózták a felhozatalt. Mert az volt bőven: borkocsonya, pulykakocsonya, marha lábszár kocsonya, strucc kocsonya s ki tudja mi alakult át kocsonyává a szorgos szakácsok kezet alatt. No meg egy szerencsétlen lángos árus, akit a szokásos APEH-VÁM-KÖJÁL-Fogyasztóvédelmi kommandó alakiztatott. Igy ő jelentősen késve tudott bekapcswolódni az ízek kavalkádjába.
Az árak emberiek voltak, egy tál kocsonya 450 forint. Ez azért is volt érdekes, mert gí, a szabvány tál miatt nagyon könnyen összehasonlíthatóak voltak a különlegességek árai. Ami zavart az éppen ez az egyentalasdi, az embernek amikor végignézte a standokat az az érzése volt, hogy az összes placcra kerülő kocsonya egyetlen nagy üstben egyen fortyogott.
De ételválasztékból nem volt hiány: strapacska csülökkel, valódi vaslapon sült hagymás majas cigánypecsenye éppen úgy megtalalható volt a kínálatban mint a vegetariánus menu. Az más dolog, hogy sajnálkozó pillantásokat vetetettek a környékbeliek azon polgárokra, akik ezt vették.
A villamos vonala mentén iparművészek és (mű)békaárusok uralták a terepet.Az ember azt gondolna, hogy az ilyen vásári kirakódókra is illő portéka nem kelendő egy olyan vásárban, ahol az evés és ivás a fő attrakciót. De nem, a gyerekek gondoskodtak szüleik pénztárcainak kiürítéséről.
De itt láttam egy ugyes piréz trükköt: a kis piréz gyerek megpróbálta az övömon lévő lévő tartóból kilopni a rádiótelefont,miközben a papa hangosan alkuszik, beszél vagy fen tudja mit csinál egy másik pirézzel anyanyelvükön. Nem jött neki össze. A szabadon állóban, mint ilyenkor szokásos semmi sem volt. Sőt szegény kicsit megszenvedte, amert ahogy kotorászott az üres övtáskában véletlenül ráléptem a lábára. Ezúton is bocsánatot kérek, nem volt bennem semmi szándékosság, mint ahogy benne sem csak iskolai tanulmányaihoz akart stisztikát készíteni a rádiótelefonok típusáról, illetve a zsebben talalható készpénz összegéről…
Minden szinten szinte minden. De hol a híres serital. Nos ezt a pabvilonokban nem találtuk.(vagy mi vagyunk bénák?) Mindenestre kszáradt torkunkat egy bőven a késdobáló kricsimi szivonalát elérő eszpresszó névre hallgató műintézetben két üveg Staropramen sörrel csillapítottuk. Nem vertek át, az ár és a kiszolgálás elfogadható volt.
De hát hol a Miskolci Fesztiválsör a Korty? Mint a helyiektől megtudtuk természertesen a Kortyolda nevű vedéglátóipari üzemegységben a Szinva partján. Ha alaposabban utánanéztünk volna a Neten – http://www.kortyolda.hu/ – akkor hamarabb ráleltünk volna.
Egy kiváló minőségű – osztályon felüli árakkal és kiszolgálással – működő étterem-sörözö. A sör áraik megfizethetőek. A Korty, amelyből jelenleg egy változatot a Tokaji Esszeciást csinálják kiváló. Igaz nem felelne meg a hagyományos német sörtisztasági törvénynek, mert tokaji bort is tartalmaz a hagyományos sörital alkotórészei mellett.
Itt találkoztunk a Miskolci Tél-Kocsonyafesztivál, kiagyalójával: Rózsa Editttel, valamint Vaskó Györggyel a Serforrás KFT ügyvezető igazgatójával az újfajta seritel kiagyalójával. Mint elmondta Tokaji aszú kivonat és hernádvölgyi maláta házasításából miskolci karsztvíz hozzáadásával készült.Üstben történő fejlődése során semmilyen íz-fokozó, mesterséges anyagot nem kapott. Könnyű helyzetben volt a kísérletezés során, mert saját tokajhegyaljai pincészettel rendelkeznek igy a legdrágább alkotórészt a tokaji aszú esszenciát saját maguk termelik meg.
A sör-színskálán még nem ismert új szín, világos vörös.A csapolásra erős habképződéssel reagál. Víztiszta, üledékmentes. Erőssége 14 Bo.Jellgzetes az az íze, amely zamatos, üde gyümölcsös aroma, lágy-kesernyés háttérrámogatással, melyet a kortyolást követően először a nyelvgyök jobb oldalán, majd bal oldalán fedezhetünk fel, majd az ízanyag átterjed a felső szájpadlás hátsó falán amely közvetlenül ingerli az agy adekvát sejtjeit, melyek korty-szünetnyi idő múlva parancsot adnak a poharat tartó kéznek, az újabb korty bevitelére.
Az ingerület-átvitel gondolatnyi időn belül bekövetkezhet, ezért ne is gondolkodjunk azon, hogy vezessünk. Ezt a rendőrök jogosítvány elvétellel díjazzák.
Különben Miskolcon erősen ajánlott a taxi használata, hacsak nem a villamos vonal mentén van dolgunk. Nem jelentősen drágább, mint a tömegközlekedés.
A Kocsonyfesztivállal sikerült egy új színt becsempészni hazánk idegenforgalmába. Érdemes jövöre is meglátogatni a várost ekkortájt. Sőt ha közben odajutunk és elmegyünk a Kortyoldába, talán még a helyi sört is megízlelhetjük. Amíg az idei főzés el nem fogy, mert most jönnek a könnyű nyári sörök.