Ökörbéka -iszik magában - az örökbefogadott kabalaállatÖkörbéka -iszik magában – az örökbefogadott kabalaállat 

Már nyolcadszor mondták Miskolcon: pislog mint kocsányában a béka… Nos arról nem szól a fáma, hogyan került zöld barátunk a kocsányába, de mindeképpen beköltözött erre a pár napra a városba. Béka formájú szobor, tál, jelmez, sőt inbdulásként meg egy ökörbéka örökbefogadása mint kabalaállat jellemezte ezt az összenépi gyülekezetet.

Ökörbéka -iszik magában - az örökbefogadott kabalaállatÖkörbéka -iszik magában – az örökbefogadott kabalaállat 

Már nyolcadszor mondták Miskolcon: pislog mint kocsányában a béka… Nos arról nem szól a fáma, hogyan került zöld barátunk a kocsányába, de mindeképpen beköltözött erre a pár napra a városba. Béka formájú szobor, tál, jelmez, sőt inbdulásként meg egy ökörbéka örökbefogadása mint kabalaállat jellemezte ezt az összenépi gyülekezetet.

A hagulatot talán csak a műsornak nevezett hihetetlen hangerejű főszinpadi hagosítás tette tönkre, mert sokan láthatóan a csendesebb mellékutcák sátrainál meózták a felhozatalt. Mert az volt bőven: borkocsonya, pulykakocsonya, marha lábszár kocsonya, strucc kocsonya s ki tudja mi alakult át kocsonyává a szorgos szakácsok kezet alatt. No meg egy szerencsétlen lángos árus, akit a szokásos APEH-VÁM-KÖJÁL-Fogyasztóvédelmi kommandó alakiztatott. Igy ő jelentősen késve tudott bekapcswolódni az ízek kavalkádjába.

Nyilnak az ételsátrak jönnek az emberekNyilnak az ételsátrak jönnek az emberekAz árak emberiek voltak, egy tál kocsonya 450 forint. Ez azért is volt érdekes, mert gí, a szabvány tál miatt nagyon könnyen összehasonlíthatóak voltak a különlegességek árai. Ami zavart az éppen ez az egyentalasdi, az embernek amikor végignézte a standokat az az érzése volt, hogy az összes placcra kerülő kocsonya egyetlen nagy üstben egyen fortyogott.

Megnyitó után -tömeg előttMegnyitó után -tömeg előttDe ételválasztékból nem volt hiány: strapacska csülökkel, valódi vaslapon sült hagymás majas cigánypecsenye éppen úgy megtalalható volt a kínálatban mint a vegetariánus menu. Az más dolog, hogy sajnálkozó pillantásokat vetetettek a környékbeliek azon polgárokra, akik ezt vették.

Sül a saslik és a cigánypecsenyeSül a saslik és a cigánypecsenyeA villamos vonala mentén iparművészek és (mű)békaárusok uralták a terepet.Az ember azt gondolna, hogy az ilyen vásári kirakódókra is illő portéka nem kelendő egy olyan vásárban, ahol az evés és ivás a fő attrakciót. De nem, a gyerekek gondoskodtak szüleik pénztárcainak kiürítéséről.

Egyen-tál kocsonyahegyek és sültek várják az embereketEgyen-tál kocsonyahegyek és sültek várják az embereketDe itt láttam egy ugyes piréz trükköt: a kis piréz gyerek megpróbálta az övömon lévő lévő tartóból kilopni a rádiótelefont,miközben a papa hangosan alkuszik, beszél vagy fen tudja mit csinál egy másik pirézzel anyanyelvükön.  Nem jött neki össze. A szabadon állóban, mint ilyenkor szokásos semmi sem volt. Sőt szegény kicsit megszenvedte, amert ahogy kotorászott az üres övtáskában véletlenül ráléptem a lábára. Ezúton is bocsánatot kérek, nem volt bennem semmi szándékosság, mint ahogy benne sem csak iskolai tanulmányaihoz akart stisztikát készíteni a rádiótelefonok típusáról, illetve a zsebben talalható készpénz összegéről…

www.kortyolda.huwww.kortyolda.hu Minden szinten szinte minden. De hol a híres serital. Nos ezt a pabvilonokban nem találtuk.(vagy mi vagyunk bénák?) Mindenestre kszáradt torkunkat egy bőven a késdobáló kricsimi szivonalát elérő eszpresszó névre hallgató műintézetben két üveg Staropramen sörrel csillapítottuk. Nem vertek át, az ár és a kiszolgálás elfogadható volt.

Pálinkázni itt és most szabadPálinkázni itt és most szabadDe hát hol a Miskolci Fesztiválsör a Korty? Mint a helyiektől megtudtuk természertesen a Kortyolda nevű vedéglátóipari üzemegységben a Szinva partján. Ha alaposabban utánanéztünk volna a Neten – http://www.kortyolda.hu/ – akkor   hamarabb ráleltünk volna.

Egy kiváló minőségű – osztályon felüli árakkal és kiszolgálással – működő étterem-sörözö. A sör áraik megfizethetőek. A Korty, amelyből jelenleg egy változatot a Tokaji Esszeciást csinálják kiváló. Igaz nem felelne meg a hagyományos német sörtisztasági törvénynek, mert tokaji bort is tartalmaz a hagyományos sörital alkotórészei mellett.

Békajelmezek minden mennyiségbenBékajelmezek minden mennyiségbenItt találkoztunk a Miskolci Tél-Kocsonyafesztivál, kiagyalójával: Rózsa Editttel,  valamint Vaskó Györggyel a Serforrás KFT ügyvezető igazgatójával az újfajta seritel kiagyalójával. Mint elmondta Tokaji aszú kivonat és hernádvölgyi maláta házasításából miskolci karsztvíz hozzáadásával készült.Üstben történő fejlődése során semmilyen íz-fokozó, mesterséges anyagot nem kapott. Könnyű helyzetben volt a kísérletezés során, mert saját tokajhegyaljai pincészettel rendelkeznek igy a legdrágább alkotórészt a tokaji aszú esszenciát saját maguk termelik meg.

Esta már igazi fesztiválhangulat és tömegEsta már igazi fesztiválhangulat és tömegA sör-színskálán még nem ismert új szín, világos vörös.A csapolásra erős habképződéssel reagál. Víztiszta, üledékmentes. Erőssége  14 Bo.Jellgzetes az az íze, amely zamatos, üde gyümölcsös aroma, lágy-kesernyés háttérrámogatással, melyet a kortyolást követően először a nyelvgyök jobb oldalán, majd bal oldalán fedezhetünk fel, majd az ízanyag átterjed a felső szájpadlás hátsó falán amely közvetlenül ingerli az agy adekvát sejtjeit, melyek korty-szünetnyi idő múlva parancsot adnak a poharat tartó kéznek, az újabb korty bevitelére.

Az ingerület-átvitel gondolatnyi időn belül bekövetkezhet, ezért ne is gondolkodjunk azon, hogy vezessünk. Ezt a rendőrök jogosítvány elvétellel díjazzák.

A megnyitó egy elkapott pillanata, a tömegen keresztül:GólyalábasokA megnyitó egy elkapott pillanata, a tömegen keresztül:GólyalábasokKülönben Miskolcon erősen ajánlott a taxi használata, hacsak nem a villamos vonal mentén van dolgunk. Nem jelentősen drágább, mint a tömegközlekedés.

A gólyalébasok vonulásaA gólyalábasok vonulásaA Kocsonyfesztivállal sikerült egy új színt becsempészni hazánk idegenforgalmába. Érdemes jövöre is meglátogatni a várost ekkortájt. Sőt ha közben odajutunk és elmegyünk a Kortyoldába, talán még a helyi sört is megízlelhetjük. Amíg az idei főzés el nem fogy, mert most jönnek a könnyű nyári sörök.

http://www.kocsonyafesztival.hu/

http://www.kortyolda.hu/

http://www.serforras.hu/

http://www.miskolctour.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük