2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobil Konferencia 2007 Budapest

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1257"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mobilkonf.thumbnail.jpg" border="0" alt="Mobilkonferencia" title="Mobilkonferencia" width="100" height="36" /></a></span> <p>2007. május 3-án ?MOBIL A VILÁGHÁLÓ" címmel rendezték meg az elsõ magyarországi mobil konferenciát.A mobil szakma munkatársai és a téma iránt érdeklõdõ nagyközönség az Európa Kongresszusi Központban találtak azonos érdeklõdési területet.  </p><p>

  mobilkonferencia

2007. május 3-án ?MOBIL A VILÁGHÁLÓ" címmel rendezték meg az elsõ magyarországi mobil konferenciát.A mobil szakma munkatársai és a téma iránt érdeklõdõ nagyközönség az Európa Kongresszusi Központban találtak azonos érdeklõdési területet. 

  mobilkonferencia

2007. május 3-án ?MOBIL A VILÁGHÁLÓ" címmel rendezték meg az elsõ magyarországi mobil konferenciát.A mobil szakma munkatársai és a téma iránt érdeklõdõ nagyközönség az Európa Kongresszusi Központban találtak azonos érdeklõdési területet. 

Tavaly decemberben elsõ alkalommal került megrendezésre a felhasználóknak szóló kiállítás és vásár Mobil Show címmel, a rendezvénynek több mint 40 kiállítója és 14.000 látogatója volt, folytatásán, a most lezajlott konferencián magyarul és angolul hangzottak el elõadások  Sugár Andrástól, a T-Online, a Nokia, a Warner, az Intel, az MTV Networks Magyarország, a T-Mobile, a Carnation, a Young BTS, a CocoaSoft, a WM Rendszerház, az MFactory, a Saturnus Informatika és a Celltick szakembereitõl.  A fejlesztõk és a tartalomszolgáltatók kerekasztal beszélgeté-seinek külön teret szenteltek.

A konferenciasorozat elsõ rendezvényén interaktív elõadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, bemutatókon értesülhettek a mobil és internetes szakmában dolgozó érdeklõdõk a várható újdonságokról, trendekrõl, a készülék- és infrastruktúragyártók fejlesztéseirõl.

Sugár András, a Befektetõi Tanács társelnöke kifejtette, egyértelmûen érzékelhetõ a mobiltelefónia és az internet közeledése, a digitális tartalomszolgáltatás ma már a mobil távközlés elidegeníthetetlen része, s az új hangátviteli technológiák forradalmasítják a piacot.

Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója az Intel szélessávú technológiára történõ fejlesztéseirõl tartott elõadást, különös tekintettel a WiMAX-ra.  Elmondta, a WiMAX-nak, mint IP alapú megoldásnak a kísérletei, amely a visszaverõdésekkel is dolgozik,  már a '70-es években elindultak.  Leegyszerûsítve ma egyfajta ?nagyméretû WiFI"-nek nevezhetjük, amelynek a hatótávolsága 30 km-ig is terjedhet.  Szolgáltatás-biztonság a jellemzõje.  Az úgynevezett mobil-WiMAX ma még inkább ?nomadikus" megoldásnak tekinthetõ, mint amikor két WiFI hot-spot között mozdulunk el. 

Megalakult a WiMAX Fórum,  tagjai között kezdetben némi bizonytalanság volt a jövõt tekintve, volt olyan alapító, aki ki is lépett, majd visszalépett… Tekintélyét növelte a koreai gyártók belépése, akik korábban tapasztalatokat szereztek saját rendszerükkel (Samsung ?Wibro").  Jelenleg 370 cég vesz részt benne. Ma már egyetlen szabvánnyal mûködnek, vannak ugyan más alapokon dolgozó gyártók is, de nem tudnak tömegesen hatni. 

175 hálózat mûködik a világban, 35 kereskedelmi.  A rosszul megközelíthetõ terepen, nagy távolságokban, elvágott településeken nagy elõnyt jelent ez a megoldás, ezért tör elõ olyan helyeken, mint pl. Kína és Új-Zéland.  Az IEEE elfogadta az alapot jelentõ  802.16e-2005-ös specifikációt.   Elvileg a rendszer 1 GHz-tõl 15 GHz-ig mûködtethetõ,  az alacsonyabb frekvenciák értelemszerûen elõnyösebbek, pl. a beltéri alkalmazásokra. Berendezések  2,5-3,5-5,86 GHz-re készülnek.

Az Intel fejlesztései a  WiFI és a WiMAX együttes alkalmazása, sõt távlatilag mindennemû kommunikáció együttes alkalmazása felé mutatnak, akár a SIM kártyák integrálásával is, alapvetõen a notebook-ok mûködését szolgálandó.

Az Intel a notebook-ot tekinti a mobil eszközök fejlesztésekor az elsõdleges célpontnak.  A korábbi Rosadale 1 és 2,  változatok után tömeggyártásra kerül a cégnél a második-generációs megoldás, a világ elsõ, egy-chipes, duál módusú WiFi/WiMAX mobil eszköze, az Ofer-R.  

Az infrastruktúra hiányosságai és a a WiMAX eszközök viszonylagos költséges volta miatt a WiMAX képesség egyenlõre opcióként szerepel az Intel következõ-generációs integrált, vezeték nélküli platformja, a Santa Rosa számára.  A Santa Rosa valószínûleg a 802.11n többszörös bemenetû-kimenetû (MIMO) WiFi szabvány szerint fog mûködni.   Az Intel idevágó fejlesztéseit is a cég saját nyereség-befektetõ vállalkozása, az Intel Capital biztosítja.

A helyszínen adott tájékoztatást megalakulásáról a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE), s elkötelezettségérõl adott számot a mobiltelefonos szolgáltatásokkal kapcsolatos visszaélésekkel szemben.  Az Egyesület platformot kíván teremteni a hazai piacon mûködõ tartalomgyártással, értékesítéssel és mobilmarketinggel foglalkozó cégek számára. 

A Mobil Konferencia médiapartnerei voltak: 

Metro, Klubrádió, TV2, Interware, Mobil Portál, Gazdasági Rádió, Index, VIVA, Mobilarena, Telecom, Piac és Profit.

http://www.mobilkonferencia.hu/

www.intel.com/hu  

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.