2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A rendõrség és az internetes árverezõház a csaló kereskedõk ellen

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1259"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rendorlogo.jpg" border="0" alt="Rendõrség" title="Rendõrség" width="70" height="93" /></a></span> <p>A Vatera.hu egyik felhasználója a múlt évben informatikai cikkeket, elsõsorban memóriakártyákat kínált megvételre a piacinál alacsonyabb áron. Az aukciók nyertesei a vételárat a csalók által megjelölt bankszámlára átutalták, azonban az árut soha nem kapták meg. </p><p> 

  rendõrség

A Vatera.hu egyik felhasználója a múlt évben informatikai cikkeket, elsõsorban memóriakártyákat kínált megvételre a piacinál alacsonyabb áron. Az aukciók nyertesei a vételárat a csalók által megjelölt bankszámlára átutalták, azonban az árut soha nem kapták meg.

 

  rendõrség

A Vatera.hu egyik felhasználója a múlt évben informatikai cikkeket, elsõsorban memóriakártyákat kínált megvételre a piacinál alacsonyabb áron. Az aukciók nyertesei a vételárat a csalók által megjelölt bankszámlára átutalták, azonban az árut soha nem kapták meg.

 

A Vatera.hu ügyfélszolgálata észlelve a csaló újabb kísérletét azonnal értesítette az érintett felhasználóit. A Vatera.hu feljelentése alapján 2006. nyarán ismeretlen tettes ellen, csalás miatt nyomozás indult. A Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárás során beszerzett elektronikus és egyéb információk alapján azonosította a 25 éves bajai illetõségû M. Róbertet.

A hasonló esetek elkerülése és a felhasználók védelme érdekében az elmúlt idõszakban szigorodott a Vatera.hu eladási- és ajánlattételi rendszere. Már csak azok a felhasználók adhatnak el a Vatera.hu oldalain, akik hitelt érdemlõen azonosítják bankszámlaszámukat. A teljes jogú felhasználóvá válás feltételéül szabott, százforintos átutalást követõen – melyet automatikusan jóváírnak a felhasználó Vatera.hu egyenlegére – jogosulttá lesz a Vatera.hu használó saját termékei feltöltésére. Az átutalásra azért van szükség, mert így a felhasználó egy olyan adattípussal érvényesítteti regisztrációját, amelyet egy független pénzügyi szolgáltató már szigorú feltételek mellett azonosított.

A vételi oldalon a szigorítás után csak azok licitálhatnak a termékekre, akik a Vatera.hu oldalán elõzõleg megadták mobilszámukat, majd telefonszámukat ellenõriztetik. A telefonjukra érkezett kódot begépelik a cég oldalán, s ezzel ellenõrzött vásárlóvá lesznek.

Ellenõrzött felhasználóvá lenni semmilyen költségvonzattal nem jár, a biztonsági kódot a Vatera.hu a saját költségén küldi ki.

A bevezetett új rendszer jelenleg valószínûleg a legbiztonságosabb megoldás a magyarországi online aukciós piacon. A szigorítások óta hasonló jellegû csalást a Vatera.hu tudomása szerint nem követtek el, hasonló esetet az ügyfélszolgálat nem tapasztalt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.