2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mobil segítõ eszközök hálózatban

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/2937"><img class="image thumbnail" src="/files/images/euroastra.thumbnail.jpg" border="0" alt="GPS-Euroastra" title="GPS-Euroastra" width="100" height="93" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>GPS-Euroastra</strong></span></span></p><p>2007. június 21-én a Budapesti Mûszaki Fõiskola volt a színhelye a Digitális Esélyegyenlõség témakörébe illeszkedõ konferenciának, mely az"Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban"  címet viselte.  Témája; az életvitelt segítõ eszközök felfûzése egységes hálózatba a legmodernebb technikával, a mobil otthoni egészségfelügyelettõl az ultrahangos helymeghatározóig.   </p><p>

gps-euroastraGPS-Euroastra

2007. június 21-én a Budapesti Mûszaki Fõiskola volt a színhelye a Digitális Esélyegyenlõség témakörébe illeszkedõ konferenciának, mely az"Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban"  címet viselte.  Témája; az életvitelt segítõ eszközök felfûzése egységes hálózatba a legmodernebb technikával, a mobil otthoni egészségfelügyelettõl az ultrahangos helymeghatározóig.  

gps-euroastraGPS-Euroastra

2007. június 21-én a Budapesti Mûszaki Fõiskola volt a színhelye a Digitális Esélyegyenlõség témakörébe illeszkedõ konferenciának, mely az"Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban"  címet viselte.  Témája; az életvitelt segítõ eszközök felfûzése egységes hálózatba a legmodernebb technikával, a mobil otthoni egészségfelügyelettõl az ultrahangos helymeghatározóig.  

Az eseményrõl Dr. Péceli Gábor (egyetemi tanár, dékán), BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a NJSzT elnöke,  Alföldi István, NJSzT ügyvezetõ igazgatója és  dr.Hanák Péter, a NJSzT BeAm-IM elnöke  adott tájékoztatást.

Péceli Gábor szerint, az ambiens kifejezés értelme ebben az esetben;  nem közvetlenül mikroprocesszorral segített életvitel, rendszer,stb. A digitális esélyegyenlõségrõl van szó. Az ambiens témával mintegy 2 éve foglalkoznak, másfél éve mûködtetnek innovációs mûhelyt. A cél; az informatikai eszközök emberközpontú módon való mûködtetése.

A szóbanforgó eszközök általában beágyazott rendszerekként a központjukkal láthatatlan módon kommunikálnak, az ambiens rendszer az életminõség bizosításának céljában áll.  Ez EU szakértõi mintegy 10 évvel ezelõtt javasolták nemzetközi program indítását.  Két éves elõkészítõ munka után az ügy most jutott abba a stádiumba, hogy a 7.számú keretprogrammal párhuzamosan egy önálló programot akarnak indítani 2008. tavaszától. Az Európai Parlament rövidesen rábólint a programra, s ezután újszerû együttmûködés nyílik ezügyben a kormányok és az Európai Bizottság között.

A finanszírozás egynegyedét az EU vállalja, a programban résztvevõ tagország egy másik negyedét, a fennmaradó részt  pedig a projekt-lebonyolítás.

100 millió euróról van szó évenként, amibõl tehát 25 milliót a tagok fedeznek.

Így magyar projektek támogatására évente 2,5 millió euróra számíthatunk, az teljes 10 milliós évi keretre. 

A bennünket körülvevõ és kiszolgáló berendezések egyre nagyobb hányada elektronikus, digitális elvû.  Ezeket processzorok, ill. programok vezérlik, egyre gyakrabban hálózatba vannak kötve és egymással autonom módon, emberi beavatkozás nélkül kommunikálnak.  A processzorok 98%-a nem számítógépekben, hanem un. beágyazott rendszerekben, azaz programvezérlésû orvosi mûszerekben, távközlési beremndezésekben, gépjármûvekben, repülõgépekben szerszámgépekben és más ipari berendezésekben, szórakoztatóelektronikai termékekben és háztartási gépekben mûködik.

A mobil és a vezeték nélküli technológiák fejlõdésével, a helyhez kötöttség megszûnésével elérhetõ árú tömegtermékké váltak az infokommunikációs eszközök.  A szórakoztató, rekreációs és az életvitelt segítõ eszközök ma nem kapcsolhatók rendszerbe cégekhez kapcsolódó szervezési elveik, programjaik, összekötõ elemeik miatt. Ahhoz, hogy ezek az eszközök kiszolgáljanak bennünket és ne tegyenk kiszolgáltatottá, mûszaki szabványokra, jogi szabályzásra és jól képzett szakemeberekre, oktatásra, képzésre van szükség.  A feltételrendszerek megteremtését szolgálja az EVITA nemzeti program. 

Az EVITA kezdeményezésben Magyarország egy éve vesz részt, a GKM közremûködésével.  (EVITA=  infokommunikáció, telemedicina és ambiens intelligencia az életvitel szolgálatában.)

A közös program célja; a meglévõ eszközöket segítse rendszerbe állítani., megfelelõ oktatás és felkészítés mellett.  Már ma is mintegy 10 ezer ember van Magyarországon, aki távmegfigyeléssel áll orvosi kezelés alatt.  Kb. 10 éven belül a rendszer tömeges méretekben szolgálhatja az egészségügyet, olyan egyszerûen egyesítve az eszközöket egyetlen rendszerbe, mint ma az operációs rendszerekben a "plug-and-play" megoldások.

A magyar program a hónap végén  Versenysemlegességi Hivatal elé kerül, mintegy 15 cég részvétele várható, melyek kb. 30 millió euróval szállnak be megvalósításába.  Októberben Sárospatakon lesz a beágyazott és ambiens rendszerek regionális konferenciája (RCEAS), melynek kitûzött célja;  szakmai hálózat és együttmûködés kialakítása a közép-, közép-kelt-, és élkelet-európai országok szakemberei között a beágyazott és ambiens rendszerek területén.

December 14-én pedig megrendezik a digitális esélyegyenlõségi konferenciát, a téma teljes áttekintésével.

A témakörben az Európai Unió tagországai és az Európai Bizottság közös programot kezdeményeztek az ambiens rendszerekket segített életvitel tereletén.

A 2007. június 14-én indult, Brüsszelben bejelentett programhoz Magyarország is csatlakozik.

A mostani rendezvényen olyan magyar fejlesztésû "csodaszerszámokat" mutattak be, melyek a mindennapi életvitelt hivatottak segíteni.  Az adott rendszerek bevezetésének különös aktualitást ad, hogy az európai társadalmak, benne a magyar is elüregedõben vannak, az idösek lélekszáma egyre nõ, ki kell használnunk tehát a technika adta lehetõségeket az idõskorúak ellátásában is.

A bemutatókkai egybekötött elõadássorozaton a beágyazott informatikai rendszerek területén dolgozó magyarországi kutatók, fejlesztõk, alkalmazók és szolgáltatók mutatkozhattak be kapcsolatteremtési lehetõséggel saját körükben, ill. leendõ felhasználóikkal és érdeklõdõkkel. A résztvevõk a helyszínen mûködés közben tekinthették meg az egészségügyi informatika néhány új vívmányát, amelyek várhatóan olyan könnyen hozzáférhetõk lesznek bárki számára mint ma az I-pod vagy a mobiltelefon.

A rendezvény keretét biztosító Neumann János Számítógép-tudományiTársaság (NJSzT)  Digitális Esélyegyennlõség országos programja  olyan jelentõs kezdeményezések és fejlesztéseket karol fel és népszerûsít, amelyek révén a lakosság széles köréhez életminõséget javító tudás, eszközök, szolgáltatások juthatnak el. 

A rendezvény szervezését a NJSzT Beágyazott és Ambiens Rendszerek Innovációs Mûhelye,  a Budapesti Mûszaki Föiskola Neumann János Informatikai Föiskolai Kara,  a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke és a  Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapftvány Ipari Kommunikációs Technológiák Intézete vállalta.

A bemutatón szereplõ megoldások:

-A jelzõrendszeres házi segítségnyújtás új koncepciója

-Mobil otthoni egészségfelügyeleti rendszer

-Mobil EKG Monitorozó alkalmazás

-A transztelefonos EKG rendszer értéke a kardiológiai klinikai gyakorlatban

-Gépi beszédfunkciókkal kiegészített mobiltelefon látáskorlátozott alkalmazásokhoz

-Ultrahangos helymeghatározó rendszer

-GSM alapú adatgyûjtõ, elosztó rendszer

-Mitmót, egy saját fejlesztésû moduláris mote rendszer

-Szenzor és mobil hálózati alkalmazások az Intelligens otthon témában

http://rces.njszt.hu  

www.inf.u-szeged.hu/amdemo2007  

www.gsmsegelyhivo.hu

www.vhi.sztaki.hu  

http://preview.tinyurl.com/3aaj4k

http://preview.tinyurl.com/2majol  

www.inf.u-szeged.hu/smartecg

www.meditech.hu

www.szote.u-szeged.hu/in2nd

www.szote.u-szeged.hu/icare

www.inf.u-szeged.hu/~bilickiv/mcc  

www.imskft.hu  

www.wmr.hu  

www.mit.bme.hu  

http://bri.mit.bme.hu/?l=mitmot  

http://www.zigbee.org/

http://www.ikti.hu/  

http://www.xbow.com/

www2.osgi.org    

http://ec.europa.eu/information_society/einlusion

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.