2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Nevet a Róth

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2939"><img class="image thumbnail" src="/files/images/borito.thumbnail.jpg" border="0" alt="A programfüzet borítója" title="A programfüzet borítója" width="73" height="100" /></a></span> </strong>Feltehetõen sokan fognak nevetni vagy csak egyszerûen jól szórakozni a nyáron, a 10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztiválon, augusztus 25. és szeptember 9. között. Annyi máris bizonyos, hogy a rendezõk mindent megtettek ennek érdekében.</p><p>

 

a programfüzet borítója Feltehetõen sokan fognak nevetni vagy csak egyszerûen jól szórakozni a nyáron, a 10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztiválon, augusztus 25. és szeptember 9. között. Annyi máris bizonyos, hogy a rendezõk mindent megtettek ennek érdekében.

 

a programfüzet borítója Feltehetõen sokan fognak nevetni vagy csak egyszerûen jól szórakozni a nyáron, a 10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztiválon, augusztus 25. és szeptember 9. között. Annyi máris bizonyos, hogy a rendezõk mindent megtettek ennek érdekében.

zoltai gusztáv Amint azt Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ elnöke bevezetõjében elmondta: a Zsidó Nyári Fesztivál mára Magyarország egyik legjelentõsebb, leglátogatottabb, legnagyobb érdeklõdést kiváltó kulturális-mûvészeti rendezvényévé nõtte ki magát. A társadalom olyan rétegeit is megmozgatja a nyár utolsó hetében megrendezett fesztivál, amelyek egyébként évközben kevésbé tanúsítanak érdeklõdést a különbözõ kulturális rendezvények iránt. Az érdeklõdõk nemcsak bepillantást nyernek egy általuk addig alig ismert kultúrába, de annak részesévé is tudnak válni. Megismerhetik egy több ezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve azokat a mûvészeket, elõadókat akiknek köszönhetõen számos különleges élménnyel gazdagodnak. A 10. jubileumi fesztiválon számos mûvészeti ágban (színház, film, képzõmûvészet, fotómûvészet, oratórium, festészet, jazz, operett, klezmer, könnyûzene, irodalom, film, kamarazene) valamint ifjúsági programokkal, kézmûves kirakodóvásárral, szabadtéri zenés programokkal és kávéházi irodalmi estekkel is képviselteti magát a zsidó kultúra. Programsorozatunk ápolja a hagyományt, táplálkozik belõle, de emellett évrõl-évre friss színekkel gazdagítja kínálatát. A jubileum alkalmából megújul a fesztivál arculata, átalakul jegyértékesítési rendszere és a TICKETPRO hálózatának 138 jegyirodájában lesz lehetõség belépõjegyek vásárlására. A fesztiválnak számos olyan eleme is lesz, amire korábban még nem volt példa. Az újdonságok közé tartozik augusztus 26-án a SYMA Rendezvénycsarnokban az egész napos ifjúsági programsorozat, ahol a játékos sportvetélkedõktõl, extrém sportbemutatóktól a kézmûves foglalkozásokon át a legkülönfélébb szórakozási lehetõségek közül válogathatnak a fiatalok, este pedig a fesztivál vendége lesz Izrael egyik legnépszerûbb könnyûzenei elõadója Shlomo Artzi, aki még soha nem járt Magyarországon.

léner péter A 2007-es esztendõ bõvelkedik jubileumokban, így talán sokan nem is tudják, hogy 100 éves a magyar kabaré – mondta el Léner Péter. A rendezõk ugyanis – hagyományteremtõ szándékkal – õt és Nemlaha Györgyöt, a pesti kabaré legjobb ismerõjét kérték fel, hogy ünnepi magyar kabaré elõadást hozzanak létre, olyan szerzõk mûveibõl, mint Karinthy Frigyes, Vadnai László, Zerkovitz Béla, Kellér Dezsõ és Tabi László. A produkciót a fesztivál ideje alatt több alkalommal is láthatják majd az érdeklõdõk. A kabaré a pesti zsenialitás része és óriási – sajátos – irodalma van. A ?Nevet a Róth" egy ismert kuplé, a maga korának gondolkodásmódját mindenki számára érthetõen fejezi ki, hiszen a ?róthoknak" itt sokáig csak egyetlen lehetõségük volt: a nevetés! A mûsorban a kezdetektõl Tabi Lászlóig mutatják be, hogy a pesti humor máig mûködik. Okosan, ravaszul megtalálja azt a keskeny ösvényt, ahol egyensúlyozhat és megmutathatja emberségét.

szentpéteri csilla A Száztagú (itt éppen 65 tagú) Cigányzenekarral Szentpéteri Csilla zongoramûvész lép el. Õ saját, öntörvényû zenei stílust alakított ki és így különösen izgalmas csemegének számító mûsort állított össze. Az elsõ részben a zenekar legkedveltebb darabjai, a másodikban viszont az ?én világom" névvel jellemezhetõ dallamok csendülnek majd fel. Sok klasszikus szerzõnek – Mendelssohn, Rahmanyinov, Debussy – vannak zsidó gyökerei. Az õ mûveiknek különleges átiratát is hallhatja majd a közönség. Merítet a klezmerbõl is, lesz a mûsorban négy olyan mû, ami tisztán klezmer hangulatú.

dr fassang lászló Az orgonamûvészet régóta otthon van a Dohány utcai zsinagógában, de Fassang László most elõször lép majd fel itt. Már a próbák során meggyõzõdött arról, hogy izgalmas akusztikai térben, nagyon jó hangszer megszólaltatására kapott lehetõséget. Olyan zeneszámokat csoportosított, hogy ha valaki még soha nem volt komolyzenei hangversenyen és soha nem hallott orgonát, akkor is találjon benne élvezetet. Bachtól a cigányzenéig vezet majd az út, bemutatva közben a modern francia mûvészet egy-egy kiváló darabját. A mûsor második részében Palya Bea, a kitûnõ fiatal – és máris roppant sikeres – énekesnõ nyit meg egy új, inspiráló világot a hallgatóság számára.

fekete lászló Nem feledkeznek meg a rendezõk az évfordulókról sem. Idén a 125 éve született Kálmán Imrére különleges operett esttel emlékeznek – mondta el Fekete László. Világhírû zeneszerzõnk, a magyar zenei köznevelés alapját megteremtõ Kodály Zoltán szintén 125 éve született. Ez jó alkalom arra, hogy a háttérben maradt múzsa, a feleség, Gruber Emma szerzeményeibõl összeállított esttel tisztelegjenek a mester elõtt. Kiderült, hogy az õ asztalfióknak írt mûvei is komoly értéket képviselnek Többek között olyan világhírû mûvészek tolmácsolásában hangzanak fel a zenemûvek, mint Vásáry Tamás és Perényi Miklós.

surányi vera Az Örökmozgó mozi mûsoráról szólt Surányi Vera. A Fesztiválra olyan filmeket hoznak, amik a világban már díjakat nyertek, továbbgondolkodásra késztetnek, másként viszont nem jutnának el Magyarországra. Az egyik a németek és az amerikaiak által Európából elrabolt mûkincsek sorsát követi. A másik egy játékfilm, ?A hamisító". Egy koncentrációs táborban a nácik dollárt és fontot hamisítottak. A film alapjául szolgáló könyvet az utolsó túlélõ írta.

menora a mazsihisz dísztermében Bár a fesztivál teljes programjának ismertetésére itt nincs hely (megtalálható a http://www.zsidonyarifesztival.hu/ oldalon), kell néhány szót szólni még arról, hogy a képzõmûvészet is méltó helyet foglal el a rendezvények között.

 A Gábler Margit – Perlot Csaba házaspár, magángyûjteményekben található, nyolcvan mûvébõl lesz kiállítás. Mindketten különösen jelentõsek, mert a XX. században az új mûvészetet képviselték, miközben a hagyományok tisztelõi maradtak. A Mucius Galéria fiatal alkotók olyan új képeit mutatja be, amik korábban még sehol nem voltak láthatók. Csupa meglepetés várja majd a látogatót. Lesz közöttük egy kép, aminek minden részletét más gyerek festette – a Lauder óvodában!

A fesztiválra jegyek a Fesztivál Jegyirodában, Bp. VII. Síp u. 12. és a TICKETPRO hálózatában kaphatók.

http://www.ticketpro.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.