2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

60 éves a szúró- vagy ahogy sokan ismerik a dekopirfûrész

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2948"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tn_1-PT-13774.thumbnail.jpg" border="0" alt="Varrógép" title="Varrógép" width="72" height="100" /></a></span>Az ötlet a varrógép mûködési elve volt.  60. születésnapját ünnepli a dekopírfûrész. Albert Kaufmann, a svájci Scintilla cég munkatársa jó 60 évvel ezelõtt fedezte fel az elektromos szúrófûrész mûködési elvét. </p><p>

 varrógépAz ötlet a varrógép mûködési elve volt.  60. születésnapját ünnepli a dekopírfûrész. Albert Kaufmann, a svájci Scintilla cég munkatársa jó 60 évvel ezelõtt fedezte fel az elektromos szúrófûrész mûködési elvét.

 varrógépAz ötlet a varrógép mûködési elve volt.  60. születésnapját ünnepli a dekopírfûrész. Albert Kaufmann, a svájci Scintilla cég munkatársa jó 60 évvel ezelõtt fedezte fel az elektromos szúrófûrész mûködési elvét.

Mûszaki elõzményként felesége varrógépe – a varrógéptû gyors fel-le mozgása – szolgált. A varrógépbe fûrészlapot fogatott, s ezzel vágott takaros vonalgörbéket a fába. Teljesen újszerû gép született. 1947-ben megindult a Scintilla cégnél a sorozatgyártás az úgy nevezett ?Lesto"-szúrófûrésszel, a világ legelsõ elektromos kézi dekopírfûrészével. A Bosch cég 1954-ben megszerezte a Scintilla részvényeinek többségét, így hat évtizeddel késõbb a Robert Bosch Elektromos Kéziszerszámok üzletága ünnepli a születésnapot.

dekopírfûrészA dekopírfûrész átütõ sikerét az 50-es éve vége hozta meg, amikor az iparosok felismerték e technika nagy hasznát. Azóta a szúrófûrész nagy teljesítményû, sokoldalú kéziszerszámmá, a barkácsolók kedvencévé vált: az elmúlt év értékesítési adatai alapján az akkus csavarozó, az ütvefúró és a kézi sarokcsiszoló után az elõkelõ negyedik helyet foglalja el. A Bosch idõközben világszerte már mintegy 30 millió darabot adott el belõle, a legtöbb azóta is a svájci Solothurnban készül.

dekopírfûrészA mai Bosch-szúrófûrészek mûködési elve már régen nem csak a fûrészlap le-fel mozgására korlátozódik. A kényelmes és hatékony munkához hozzájárul a ?gázadás"-szabályozási funkció, amely lehetõvé teszi az érzékenyebb fûrészelést, a fordulatszám-elõválasztás, a többfokozatú ingalöket, ami a különbözõ anyagokban történõ gyorsabb munkavégzést segíti elõ, az SDS egykezes fûrészlapcserélõ rendszer, a nyugodt mûködés, aminek következtében a felhasználó nem fárad el, és a különösen pontos vágást lehetõvé tévõ ?Precision Control" rendszer.

A Bosch a fûrészlapokat is folyamatosan továbbfejlesztette. A fûrészlapfogak mart, köszörült, hullámos vagy keresztirányú kivitelben készülnek, a speciális alkalmazások számára keményfémmel bevonva. A progresszív fogazattal ellátott különleges fûrészlapok egyaránt lehetõvé teszik vékony és vastag anyagok megmunkálását. A fûrészlapok anyaga HCS szerszámacél, HSS gyorsvágóacél, BiM bimetál vagy HM keményfém. A Bosch, a szúrófûrész feltalálója és egyben piacvezetõ gyártója minden fûrészelési munkához a legmegfelelõbb fûrészlapot kínálja.

A vállalatot 1866-ban Robert Bosch (1861-1942) Stuttgartban egy finommechanikai és elektrotechnikai mûhelyként alapította.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.