2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mongóliában a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. -Nagyobb a szárazság a vártnál

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2509"><img class="image thumbnail" src="/files/images/SANY0023.thumbnail.JPG" border="0" alt="1" title="1" width="75" height="100" /></a></span>  <p>2007. június 8-án, pénteken az Aeroflot 10:40 es moszkvai járatával az expedíció résztvevõi elindultak Ferihegy 2B termináljáról egyhónapos útjukra Mongólia végtelen sivatagjai és pusztái felé. Az orosz fõvárosban 5 órát töltöttek a tranzitban, majd még este továbbindultak Ulánbátor felé.</p><p>

1 

2007. június 8-án, pénteken az Aeroflot 10:40 es moszkvai járatával az expedíció résztvevõi elindultak Ferihegy 2B termináljáról egyhónapos útjukra Mongólia végtelen sivatagjai és pusztái felé. Az orosz fõvárosban 5 órát töltöttek a tranzitban, majd még este továbbindultak Ulánbátor felé.

1 

2007. június 8-án, pénteken az Aeroflot 10:40 es moszkvai járatával az expedíció résztvevõi elindultak Ferihegy 2B termináljáról egyhónapos útjukra Mongólia végtelen sivatagjai és pusztái felé. Az orosz fõvárosban 5 órát töltöttek a tranzitban, majd még este továbbindultak Ulánbátor felé.

 Az orosz légitársaság és a DHL Freight pontosságának köszönhetõen szombaton reggel menetrend szerint 09:00 kor érkeztek meg Ulánbátorba. A hõmérséklet az érkezéskor +35 fok volt, ami a szél miatt "csak" +22-nek érzõdött, aznap este viszont a hõmérséklet leesett egészen +4 fokra. Az óriási hõingadozás, a Jetlag és a fáradtság volt a jellemzõ a megérkezéskor. Mongóliában +6/7/8 óra az eltérés – attól függõen, hogy épp hol tartózkodunk az óriási országban.

22007. június 10-én reggel – miután az expedíció beszerzett minden nélkülözhetetlen felszerelést (lovaseszközöket, benzint, áramfejlesztõt, vízkészletet, élelmiszert) és felvette a kapcsolatot a helyi mongol ménes tulajdonosával – Mongólia déli része, Mongolhovi felé vette az irányt a bérelt UAZ típusú szovjet járgánnyal. Mivel óriási az országban az aszály, és ezért Mongólia sztyeppés része is szinte sivatagnak bizonyult, a csapat tagjai még az útvonal megváltoztatásán is elgondolkoztak, ám végül mégis az eredeti útvonal mellett döntöttek és elindultak az 517 km-re fekvõ Dalandzadgad, a Góbi "Keleti kapuja"felé.

3A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. – melyet tudományos expedícióvá minõsített a Magyar Földrajzi Társaság – a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül, Dalanzadgad és Altáj települések között. Az út elsõ, mintegy 400 kilométeres része kõsivatagokon, a Khongoriin Els homokdûnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek. A mintegy 1000 kilométeres utat lóháton tervezi megtenni az expedíció, amely július 12-én ér haza. Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességû kutatásokat hajt végre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.