2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MSZF: Jog a lakhatáshoz-Párizsban

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1546"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar%20szocialis%20forum.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span> <p>    A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal üdvözli a francia nemzetgyűlés döntését a lakhatási jog törvénybe iktatásáról, és arra szólítja fel a magyar kormányt és parlamentet, hogy vegyen példát róla, és idehaza is valósítsa meg azt, ne hagyja, hogy telente tucat számra fagyjanak meg a hajléktalan emberek. </p><p>

 magyar%20szocialis%20forum.thumbnail

    A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal üdvözli a francia nemzetgyűlés döntését a lakhatási jog törvénybe iktatásáról, és arra szólítja fel a magyar kormányt és parlamentet, hogy vegyen példát róla, és idehaza is valósítsa meg azt, ne hagyja, hogy telente tucat számra fagyjanak meg a hajléktalan emberek.

 magyar%20szocialis%20forum.thumbnail

    A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal üdvözli a francia nemzetgyűlés döntését a lakhatási jog törvénybe iktatásáról, és arra szólítja fel a magyar kormányt és parlamentet, hogy vegyen példát róla, és idehaza is valósítsa meg azt, ne hagyja, hogy telente tucat számra fagyjanak meg a hajléktalan emberek.

     A francia nemzetgyűlés december 5-én úgy döntött, hogy a Franciaország területén szabályosan tartózkodó személyeknek az állam garantálja az önálló és megfelelő szálláshoz való jogát. A párizsi kormány 2007. januárban vállalta, hogy 2012-ig minden olyan személyt fedélhez juttat, aki egészségtelen és emberhez méltatlan körülmények között lakik (hatszáz ezerre becsülik a létszámukat), és „az államot jogilag is üldözni lehet majd, ha nem tesz eleget vállalt kötelezettségének". 

     A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal szerint mindenekelőtt az effektív hajléktalanokat kell fedélhez juttatni, alanyi jogon. Az effektív hajléktalanok magyarországi létszáma (25-30 ezer fő) arra utal, hogy a probléma viszonylag olcsón és könnyen megoldható, ha megvan hozzá a politikai akarat. Felszólítjuk a kormányt, hogy az Európai Uniós pénz szükséges részét infrastruktúra fejlesztés címén fordítsa a hajléktalanok fedélhez juttatására, és fogjon hozzá olyan „szociális lakások" tömeges felépítéséhez, illetve lakatlan épületek szociális lakássá történő átalakításához, amelyekben a családok jutányos lakbér fejében emberi körülmények közé kerülhetnek. Tegye lehetővé a rászorulók részére a szociális lakhatást, biztosítsa számukra az alapvető életfeltételeket, indítson hatékony kigondozó programot a hajléktalanok re-szocializációja, társadalmi integrációja érdekében.

    Az MSZF SZK felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy Budapesten egy átlagos téli éjszakán kb. ötezren alszanak a szabadban, több százan élnek erdei kalyibákban, aluljárókban, pályaudvarokon, elhagyott laktanyákban, gyárépületekben, kapubeugrókban, padokon, földön, lakóépületek zugaiban. 

      A honi népszámlálási adatok tanúsága szerint 395 ezren minimális norma alatti lakáskörülmények között élnek, nem lakásban pedig 260 ezren.

     Lakástalan, azaz nem rendelkezik saját tulajdonú lakással, sem pedig albérlettel 1,6 millió ember, kb. 500 ezer háztartás. Hazánkban – állami gondoskodás híján – száz és százezrek élnek befogadottan, mások lakásában, mások jóvoltából és szolidaritásából. Sokszor kiszolgáltatottan, mostoha körülmények között.

     Az otthontalanok száma, azoké, akik lakástalanok, vagy rendelkeznek ugyan önálló lakással, de a lakás színvonala, laksűrűsége miatt az nem alkalmas az elemi szükségletek kielégítésére, három millió fő, és kb. egy millió háztartást érint.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.