2023.február.08. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Működik az orosz-szaúdi együttműködés, stabilizálódott a nyersolaj ára

3 perc olvasás

index_87.jpgA legfrissebb COT-riport szerint (amely a január 10. és január 16. közti időszakot elemzi) a nyersolaj nettó long pozíciója új rekordot ért el, 1,1 milliárd hordóval. Igen magas a long és short pozíciók aránya: 15 long pozícióra jut egy short pozíció, ami utoljára 2014-ben fordult elő.

 

Az Opec-en kívüli termelés növekedését ellensúlyozza az erős kereslet és a készletek csökkenése, és persze a piac bizodalma afelől, hogy az Opec képes lesz fenntartani a kitermelés korlátozásáról szóló egyezményt. Ezt a bizalmat alátámasztja a közelmúltbeli, Omanban tartott találkozó, ahol az Opec és a vele együttműködő országok megerősítették, hogy 2018 végéig tartják magukat a kitermelés korlátozásához. A 2016-ban született korlátozási megállapodás sikere nagyban köszönhető Oroszország és Szaúd-Arábia együttműködésének.

 

A termeléskorlátozás másik oldala, hogy ezzel az Opec és partnerei piaci részesedést adnak át a megállapodáson kívüli termelőknek. Külön figyelmet érdemel az egyesült államokbeli palaolaj-termelés, amely a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) múlt havi jelentése szerint robbanásszerű növekedés előtt áll.

 

A Brent és a WTI árai mindenesetre stabilizálódni látszanak az egyhónapos közel folyamatos növekedést követően, és most a 70 dollár/hordó és a 65 dollár/hordó árszint tűnnek erős ellenállásnak a Brent illetve a WTI esetében. Közben a piac árgus szemekkel figyeli a szíriai konfliktust, ahol török és amerikai támogatottságú felkelők harcolnak egymással, de nagy érdeklődéssel várják a piaci szereplők az Egyesült Államok készleteiről szóló jelentést is, ami szerdán jön ki.

 

Ami az aranyat illeti, az alapok folytatták a vásárlást a január 16-ig tartó egyhetes időszakban, de a vásárlás üteme csökkent az előző hetekhez képest. A nettó long pozíció növekedése mellett öt hete először nőtt a short állomány is, vagyis megjelentek az eladók, akik talán arra készülnek, hogy a december közepe óta tartó ralit korrekció követi.

 

Az arany alapú tőzsdei termékek tartása ötéves csúcsra nőtt a múlt héten, az amerikai kormányhivatalok leállása előtt. Eddig csak gyenge korrekciókat figyelhettünk meg, mivel az arany továbbra is vonzó azoknak a befektetőknek, akik védelmet keresnek a növekvő infláció, valamint a részvény- és a kötvénypiac esetleges gyengülése ellen. Ezen a héten a geopolitikai kockázatok és a davosi fórum kaphatnak kiemelt figyelmet az arany piacának szereplői körében.

 

A COT-riport által vizsgált alapok tovább adták a dollárt, még ha kisebb ütemben is, mint az elmúlt két hétben. Csökkent az euró korábban rekord szintet elérő nettó long állománya (4%-kal), de ennek nem a profitrealizálás volt a fő hajtóereje, mivel mind a long, mind a short állomány nőtt az euró esetében. Jelentős volt még a jen short pozícióinak zárása a legutóbbi COT-riport által megfigyelt időszakban.

Ole Hansen, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.