2024.június.21. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mulatunk

2 perc olvasás

aaaa.jpegEbben aztán teljes a nemzeti együttműködés rendszere, valamennyien szeretünk mulatni. Bár van, aki csak szeretne. Valaha zenével, ivással, dalolással, tánccal cselekedték őseink. Hogy mennyire közkedvelt ez a ténykedés, nyelvünk is igazolja. Nevezzük például szórakozásnak is. De csak mértékletesen. Vörösmarty szavaival: Kéjt veszt, ki sok kéjt szórakozva kerget. Megjegyzés. Az úgynevezett mulatókban való mulatás nem az igazi, csak baráti körben

   Vigadunk is. Itt az italozás a fontosabb és a hangoskodás. Bajza József szerint sírva vigad a magyar. Mármint Mohács óta. A hangoskodástól óv mindet Petőfi. Ne vigyük túlzásba, mert „megint jőnek, kopogtatnak, csendesebben vigadjanak.” Különösen éjjel. Amikor éjszakázunk. Vagyis  egy éjen át mulatunk. Helytelen. Az alvás az emberi szervezet és szinte az összes élőlény egyik legalapvetőbb szükséglete. Ne hanyagoljuk. És még egy megjegyzés. A Pesti Vigadóban nem vigadunk, hanem a Budapest Gálakoncertet nézzük, ahol felcsendülnek a leghíresebb magyar vonatkozású klasszikus örökzöldek fülbemászó dallamai. Legalábbis a programfüzet szerint. 

    Lumpolunk is, főként, ha cimborákkal együtt iszogatunk. Régebben még korhelykedésnek is mondták. Vagy dáridónak. Néha hetedhét országra szóló dáridókat tartottak. Például esküvő után, amikor hegyen-völgyön lakodalom következett. Utána böjt. Ha sokat és sokáig iszunk, akkor már dorbézolunk. Ha zajos, vad a dorbézolás és káromkodunk is, az már tivornya. „A füleki várba’ vad tivornya járja” – Kiss József szerint. Az „Úri muri” ennek szelídebb változata, a dzsentrik mulatozását jellemezte így Móricz Zsigmond.

   Egy idő óta a mulatás bulizás. Ebbe sok minden belefér. Például a Sziget Fesztivál egy hatalmas buli. Lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Itt is vigyáznunk kell. Fontos szempont, hogy az alkohol nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől, ezért vízzel is hidratálnunk kell szervezetünket. Akkor másnap nem érezzük úgy magunkat, mintha fejbe vertek volna.

 Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.