2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÜPA – Wágner fesztivál

5 perc olvasás
budapesti wagner napok fischer ádám magyar rádió szimfonikus zenekara 2015 c kotschy gábor müpa

wagner tannhäuser 2018 c pályi zsófia müpa

Világszerte elérhető lesz a Müpa Wagner-fesztiválja

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal teszi mindenki számára ingyenesen elérhetővé a fesztivál egész rögzített anyagát a Wagner-napok gazdag archívumából.

Az intézmény Richard Wagner születésnapján, május 22-én jelentette be, hogy a teljes Nibelung gyűrűje tetralógiát, A nürnbergi mesterdalnokokat, A bolygó hollandit és a Tannhäusert magában foglaló virtuális fesztivállal várja a nézőket június 18. és 27. között 

a Müpa Home közvetítéssorozat részeként.

A Budapesti Wagner-napok története 2006-ban két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött, s azóta minden júniusban Wagner-rajongók kitüntetett rangú zarándokhelyévé vált a Müpa és az egyedülálló akusztikájú Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. 

Az elmúlt másfél évtizedben a teljes bayreuthi kánon mind a tíz operájával találkozhatott itt a közönség, a fesztivál a világ legnagyszerűbb Wagner-énekeseit vonultatja fel évről évre.

Fischer Ádám karmesternek, a Budapesti Wagner-napok alapítójának és művészeti vezetőjének célkitűzése, hogy a fesztivál produkciói a Wagner-drámákban rejlő zenei és színpadi finomságokat mutassák be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem egyedülálló akusztikai és színpadi környezetében

wagner a walkür 2015 c pályi zsófia müpa

Wagnerről azt hiszik, hogy »bombasztikus« a zenéje, és minden érzelme túldimenzionált. Érzésem szerint a túlságosan hősies és bombasztikus előadásban elvesznek az apró emberi reakciók, amelyek nagyon fontosak Wagnernél. A Müpában sokkal intimebb, bensőségesebb Wagnert lehet megmutatni, mint bárhol máshol a világon” – fogalmazott a budapesti előadások egyediségéről Fischer Ádám.

Az 2020-as Budapesti Wagner-napokat a Müpa – elsődleges szempontnak tekintve közönsége, fellépő művészei és munkatársai biztonságát – rendhagyó módon nézői otthonában „rendezi meg”. A Wagner-rajongók ennek köszönhetően egyszerre megszokott és újszerű környezetben élhetik át újból június 18. és 27. között

A nibelung gyűrűje Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott, 2015-ben és 2016-ban HD-minőségben rögzített négy előadását,

A nürnbergi mesterdalnokok Michael Schulz rendezte produkciójának 2013-as premierjét,

A bolygó hollandi Kovalik Balázs-féle változatának 2015-ös bemutatóját és a Matthias Oldag által színpadra vitt Tannhäusert 2018-ból.

Különleges mitológiavilág, sorstörténetek, karakterek, akikkel azonosulni tudunk: a Budapesti Wagner-napok Wagner lenyűgöző életművét átélhetővé és emberközelivé teszi, többek között ennek köszönhető az eseménysorozat kivételes sikere. A világot az elmúlt hónapokban megrendítő rendkívüli helyzet pedig arra tanított meg mindannyiunkat, hogy a nehézségekben is képesek legyünk felfedezni a lehetőségeket. 

Az online tér kiváló alkalmat kínál arra, hogy azok is bepillanthassanak Wagner zenei univerzumába, akik eddig nem találkoztak ezekkel a remekművekkel.S bár a Budapesti Wagner-napok összetéveszthetetlen hangulatát élőben érdemes megtapasztalni, a közvetítések során a mozgókép műfajának köszönhetően új árnyalatokkal és nézőpontokkal gazdagodhat az élmény” – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A virtuális fesztivál kezdete előtt a Müpa hűségprogramjának tagjai online szavazással dönthetnek arról, hogy a közvetítések idején a Duna-parti intézmény esténként milyen színű kivilágításban pompázzon.

Az ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető felvételeket a Müpa földrajzi korlátozás nélkül közvetíti magyar nyelvű feliratozással, angol – illetve A nürnbergi mesterdalnokok esetében német – nyelvű feliratozás a Müpa angol nyelvű honlapján érhető el. Az intézménynek az összes kontinensen elérhető közvetítéssel nem titkolt célja, hogy a Budapesti Wagner-napok törzsközönsége mellett a világ minden pontjából új rajongókat szerezzen a maga nemében páratlan budapesti Wagner-élménynek.

A Müpa Home online közvetítései a Müpa hivatalos Facebook oldalán, YouTube csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

Budapesti Wagner-napok 2020

2020. június 18-27.

https://www.mupa.hu/programok/budapesti-wagner-napok/budapesti-wagner-napok-2020

https://www.mupa.hu/media/mupa-home#wagner-2020

2020 június 18., 18:00 / A Rajna kincse

Bővebben; Facebook-esemény

2020 június 19., 18:00 / A walkür

Bővebben; Facebook-esemény

2020 június 20., 18:00 / Siegfried

Bővebben; Facebook-esemény

2020 június 21., 18:00 / Istenek alkonya

Bővebben; Facebook-esemény

2020 június 24., 18:00 / A nürnbergi mesterdalnokok

Bővebben; Facebook-esemény

2020.június 26., 18:00 / A bolygó hollandi

Bővebben; Facebook-esemény

2020 június 27., 18:00 / Tannhäuser

Bővebben; Facebook-esemény

 

Online fejlesztés miatt a bérlet- és jegyértékesítés átmenetileg szünetel

A Müpa a vírushelyzetre vonatkozó legfrissebb információk fényében továbbra is körültekintően és bizakodva készül a 2020/21-es évadra. Az őszi nyitás előkészületei folynak, a Müpa csapata minden erejével azon dolgozik, hogy a szakmai iránymutatásoknak megfelelően minden feltételt megteremtsen ahhoz, hogy művészeink és nézőink biztonságban, nyugodtan térhessenek vissza majd a Müpa falai közé.

Ennek részeként egy olyan új, rugalmas online rendszer kidolgozása zajlik, amely mindannyiunk számára megkönnyíti a gyors és zökkenőmentes alkalmazkodást az aktuális egészségügyi iránymutatásokhoz. A fejlesztés idejére weboldalunkon a bérlet- és jegyértékesítést ideiglenesen felfüggesztjük, az értékesítés újraindulásáról a lehető leghamarabb tájékoztatjuk közönségünket, addig pedig szeretettel várjuk Önöket a Müpa Home közvetítésein a képernyők előtt!

A Müpa köszöni nézői megértését, türelmét és bizalmát

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.