2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyhatalom vagyunk

2 perc olvasás

matek 2.

Miben is? Hát a matematikában. A XIX. században több matematikust adtunk a világnak, mint az Egyesült Államok. Beke Manó, Riesz Frigyes. .Fejér Lipót, Kármán Tódor, Császár Ákos, Turán Pál, Hajós György. Rényi Alfréd, Gallai Tibor elismert és tisztelt magyar matematikusok szerte a tudományos világban. A Nobel-díjjal ekvivalens Wolf-díjat eddig tizenkilenc matematikus kapta meg a világon, köztük három magyar: Erdős Pál, Lux Péter és Lovász László. Nem beszélve Neumann Jánosról, aki a kettes számrendszer továbbfejlesztésével lehetővé tette korszerű számítógépek megalkotását.

Ötven évvel ezelőtt egy fiatal matematikus honfitársunk Münchenben akarta folytatni az életét. Jelentkezett a Technische Universität München matematika tanszékének vezetőjénél. Kik voltak a tanárai? – kérdezte a professzor. Honfitársunk megmondta, másnap már a tanszék tanársegédei közé tartozott

A moszkvai Lomonoszov Egyetem matematikai tanszékét híres orosz matematikusok olajfestmény portréi díszítik. Felhívással fordulok a hazai egyetemek matematika tanszékeinek vezetőihez.

Tisztelt professzor úr(hölgy)! Kérem, fontolja meg javaslatomat. Ha visszatér az élet régi kerékvágásába, díszítse fel tanszéke falát híres magyar matematikusok festményeivel. Ha egy kép már lenne a tanszéken, tegyenek hozzá még kettőt, Írjon ki pályázatot kortárs festőművészeink részére. Nem jelenthez ez akkora kiadást, amelyet költségvetése ne tudna elviselni, de az is lehet, hogy a művészek felajánlják majd műveiket.

A felesleges viták elkerülése végett a szóba jöhető személyek nevét és fényképét Császár Ákos akadémikus „Magyar származású matematikusok hozzájárulása a matematika fejlődéséhez” c. tanulmánya tartalmazza Bolyai Jánostól Fodor Gézáig. A felsoroltak fotóival, amelyek alkalmasak egy festmény elkészítésére. Kérésem elfogadását előre is megköszönöm.”

Nagyhatalom vagyunk, azok is maradunk. A 2020/21-es tanévben az egyetemi képzésre jelentkezettek száma jelentősen csökkent, miközben a matematika-informatika szakokra még mindig a túljelentkezés a jellemző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.