A Múzeum angol nyelvű önkéntes tárlatvezetői képzésének, a Docens Programnak keretében meghirdetett előadásokra szeretettel várják a képzésben nem résztvevő érdeklődőket is!  Az előadások részvételi díja 40000.-Ft

 

A Múzeum angol nyelvű önkéntes tárlatvezetői képzésének, a Docens Programnak keretében meghirdetett előadásokra szeretettel várják a képzésben nem résztvevő érdeklődőket is!  Az előadások részvételi díja 40000.-Ft

Bár a docens latinul tanítót jelent, a szó utal azokra az önkéntes tárlatvezetőkre is, akik ellenszolgáltatás nélkül végeznek munkát valamilyen kulturális intézményben. A múzeumi docensek olyan kultúra közvetítők, akiket a fogadó intézmény képez ki a saját irányadó értékeinek megfelelően. Minden leendő docensnek, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e művészettörténeti diplomával vagy sem, el kell végeznie egy intenzív szakmai tanfolyamot, amely azt a célt hivatott elérni, hogy elmélyítse a résztvevő művészeti ismereteit, fejlessze interpretációs és kommunikációs készségét.

Időpont: kedd, 10.15 – 12.00
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, flamand terem, a pontos helyszínről az Információs pultnál érdeklődhet. A tanfolyamvezető Tanja Zec -O'Neill
Fizetés: a helyszínen, 2500 Ft / alkalom
További információ: docent@szepmuveszeti.hu e-mail címen vagy a 4697-291-es telefonszámon.

Az előadások angol nyelvűek.

Előadássorozatok:

  • A holland aranykor
  • Biblia és művészet
  • Mitológia a művészetben

A holland aranykor

Közép-Európa egyik legteljesebb holland gyűjteményében a „holland arany évszázad" legkiválóbb festőitől és követőiktől találunk műveket. A Docens program soron következő tavaszi félévében a Régi Képtár Holland Gyűjteményével ismerkedhetnek meg a résztvevők tematikus előadássorozat keretében. A holland életképek, csendéletek, tájképek és sajátosan értelmezett bibliai jelenetek méltán népszerűek a hazai és külföldi látogatók körében. Az előadások olyan izgalmas kérdéseket feszegetnek, mint a valósághűség problémája vagy a természettudomány és művészet kapcsolódásai, ezért számos szokatlan megközelítésmód és interaktivitást igénylő játékos feladat szemlélteti az előadások anyagát.
 

Biblia és művészet

Az előadásokat azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a művészet és a bibliai szövegek összefüggései iránt. Mivel a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának számos alkotása valamilyen bibliai szöveget vagy a keresztény szentek életéből vett jelenetet dolgoz fel, szükséges egy ikonográfiával és szimbolikával foglalkozó tematikus előadássorozat. A Biblia és Művészet című előadássorozat egyes alkalmain mindig egy fontos, gyakran ábrázolt téma kerül feldolgozásra. A szövegolvasást és értelmezést követően a csoport a Képtárban dolgozza fel az adott témát, történelmi, művészettörténeti és hatástörténeti összefüggések mentén haladva. Ebben a szemeszterben az Újszövetséggel foglalkozunk.

Előadó: Jane Stevens
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Az előadások angol nyelvűek.

Időpont: csütörtök, 10.15 – 12.15
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, flamand terem, a pontos helyszínről az Információs pultnál érdeklődhet
Fizetés: a helyszínen, 1500 Ft / alkalom

További információ: docent@szepmuveszeti.hu e-mail címen vagy a 4697-291-es telefonszámon

Mitológia a művészetben

Az előadások elsősorban az európai kultúrát megalapozó antik görög és római mitológia történeteire építenek. A bibliai történetek mellett ezek a történetek voltak a leggyakoribb témái a klasszikus európai festészetnek, ám gazdag jelentéstartalmuknak köszönhetően a mai napig az európai művészettörténet egyik legjelentősebb forrásanyagát képezik. Az előadásokat azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a mitológia és a művészet összefüggései iránt, illetve azoknak, akik tematikus egységekben, nagyobb összefüggések mentén is kíváncsiak ezekre az izgalmas, több ezer éves történetekre.

Az előadások angol nyelvűek.

Időpont: csütörtök, 13.00 – 14.30
Helyszín: Szépművészeti Múzeum, flamand terem, a pontos helyszínről az Információs pultnál érdeklődhet
Fizetés: a helyszínen, 1500 Ft / alkalom

További információ: docent@szepmuveszeti.hu e-mail címen vagy a 4697-291-es telefonszámon.

 Forrás: http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/articleview?mi_layout_id=29.31&mi_article_id=271

A tanfolyam elvégzése, a sikeres írásbeli és szóbeli vizsga és próbaelőadások után, az önkéntes hallgatók vezetik a látogatókat, azon a kiállításon, amiből vizsgát tettek.

A docens program végzett hallgatói jelenleg naponta 11 és 14 órakor tartanak tárlatvezetést

Múzeum + (csütörtökönként 18-22h,)

A Múzeum+ (múzeum plusz) elnevezésű rendhagyó rendezvénysorozat alkalmával, minden csütörtökön este 10 óráig látogathatóak a múzeum állandó és időszaki kiállításai. A meghosszabbított nyitva tartás idején, speciális tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők, a Márvány Csarnokban – amely ezen estéken Jazz Szalonná változik – jazz-triók adnak koncertet. Az intézményben a hazai művészeti élet kiválóságait felvonultató társművészeti (zene, tánc, színház, irodalom) programok is várják a látogatókat, amelyek témái az aktuális időszaki kiállításokhoz kapcsolódnak.

Ingyenes a belépés a múzeumba minden hónap harmadik szombatján, és a nemzeti ünnepeken.

Jelenlegi időszaki kiállítás:

Mediciek fénykora 2008. január 24. – 2008. május 18.   http://www.mediciek.hu/  Tájékoztatót nyújt a tapintható tárlatról is.

Következő időszaki kiállítások:

A szépség vonalai

Francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből

2008. február 21 – 2008. május 12.

Simon Éva 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük