Talmácsi Gábor és dr. Rudi Zoltán a Magyar Televízió elnökeTalmácsi Gábor és dr. Rudi Zoltán a Magyar Televízió elnöke

Továbbra is a Magyar Televízió közvetíti a gyorsasági motoros világbajnokságot.

 Talmácsi Gábor és dr. Rudi Zoltán a Magyar Televízió elnökeTalmácsi Gábor és dr. Rudi Zoltán a Magyar Televízió elnöke

Továbbra is a Magyar Televízió közvetíti a gyorsasági motoros világbajnokságot. A MotoGP 18 versenyhétvégéjének valamennyi futamát élő adásban követhetik az MTV nézői. Az egyes számmal rajthoz álló Talmácsi Gábor idény-nyitó futamát március 9-én este, Katarból közvetíti az ml.

Történelmi pillanat volt 2005. július 24-e a hazai sport-televíziózásban: Az MTV nézői egyenes adásban láthatták, ahogy a legendás Donington Parkban rajtol a gyorsaságimotoros világbajnokság 125 cm3-es kategóriájában élen álló Talmácsi Gábor. Ez volt az első alkalom, hogy hazai televízió élőben közvetítette egy magyar motorversenyző világbajnoki futamát. Két és fél év múlva újabb történelmi pillanatnak volt szemtanúja több mint másfél millió néző az ml-en, amikor 2007. november 4-én Talmácsi világbajnok lett.

„Büszkék vagyunk Talmácsi Gábor sikerére, örülök, hogy tehetségét felismerve 2005-ben elsőként szegődtünk mellé, és közvetítettük futamait" – fogalmaz Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke. „Az idei év nagy eseményei, a labdarúgó BL, a Budapesti öttusa vb, a foci Eb, a pekingi Olimpia mellett folyamatosan, 17 hétvégén itt lesz velünk a világbajnok Talmácsi Gábor, akiben bízunk, akinek szurkolunk, és aki akkor is az MTV csapat tagja marad, ha esetleg nem sikerül megvédenie címét" – tette hozzá az elnök.

A 2008-as idényben a gyorsasági motoros világbajnokság 18 versenyhétvégéjének már valamennyi futamát egyenes adásban kísérhetik figyelemmel az MTV nézői. Világbajnokunk szereplése mellett, magyar szempontból külön súlyt ad a sorozatnak, hogy a negyedliteres géposztályban a magyar Team Tóth, Tóth Imrével valamint a spanyolok egyik kiemelkedő tehetségű versenyzőjével Hector Barberával – korábban az olasz világbajnok Roberto Locatellivel – harcol, harcolt a dobogós helyezésekért. „Nem csak azért tartjuk fontosnak minden kategória élő közvetítését, mert ezek a versenyek is kiváló szórakozást nyújtanak, hanem azért is, mert a 250 cm3-es géposztálynak is van magyar résztvevője, Tóth Imre személyében" -mondta Schulek Csaba sport főszerkesztő. A TeleSportot 2004 óta sikeresen irányító vezető hozzátette: „persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy szerződése szerint egy év múlva Talmácsi is feljebb lép egy kategóriával – vagyis érdemes a nézőkkel már most megismertetni a jövendőbeli ellenfeleket."

A 2007-es szezon utolsó 125 cmá-es versenyét több mint másfél millióan nézték az Ml-en. Az MTV bízik abban, hogy Talmácsi Gábor és Tóth Imre a március 9-ei első versenyét, amelyet Katarban – először a világbajnokság történetében éjszaka és villanyfényben – rendeznek, hasonló számban kísérik majd figyelemmel a nézők az MTV közvetítésén keresztül.

2005. július 24-e történelmi pillanat volt a hazai sporttelevíziózásban: Az MTV nézői egyenes adásban láthatták, ahogy a legendás Donington Parkban rajtol a gyorsasági-motoros világbajnokság 125 cm3-es kategóriájában élen álló Talmácsi Gábor. Ez volt az első alkalom, hogy hazai televízió élőben közvetítette egy magyar motorversenyző világbajnoki futamát.    Gábor   az   osztrák   KTM   gyári   csapatának tagjaként ekkor már túl volt két futamgyőzelmen, ráadásul ezeket két olyan helyszínen, Mugelloban és Assenben szerezte, amelyek méltán tartoznak a világbajnokság történetének leghíresebb és leghírhedtebb pályái közé. Mindezek alapján megalapozottnak tűnt a döntés, hogy a magyar közszolgálati televízió ml csatornája a tehetséges versenyző mögé álljon – a döntés helyessége 2007. november 4-én végérvényesen beigazolódott.

Az MTV és Talma kapcsolata azonban jóval régebbre nyúlik vissza: a világbajnoki győzelmet jelentő verseny után például egy ország láthatta újra azokat a képsorokat, ahol az akkor még óvodás korú motoros nyilatkozik a TeleSport kamerájának. Emellett a Magyar   Televízió    közvetítette    1997-ben    azt   az    Európa-bajnoki   futamot   a Hungaroringről, amelyen Gábor – világbajnoki futamokat megjárt versenyzők mögött – a szenzációs negyedik helyen végzett.

2005 nyara óta Talmácsi Gábor minden egyes futamát láthatták a Magyar Televízió nézői. Az összetett világbajnoki harmadik helyezést követően 2006-ban már a teljes 125 cm3-es szezont nyomon követhették a nézők az ml segítségével, sőt: felvételről, késő este már a „királykategória" versenyeit is megtekinthették. Talma bravúros brünni harmadik helyezése mellett így már egyenes adásban láthatták a MotoGP valenciai idényzáróját is, ahol hihetetlen izgalmak közepette az előző öt év győztese, az olasz Valentino Rossi elveszítette a világbajnoki címet az amerikai Nicky Haydennel szemben.

Tavaly már a legnagyobbak versenyei közül is egyre többet közvetített élőben az MTV, az utolsó fordulóban pedig – 2006-hoz.hasonlóan – ismét előbbre léptünk egyet: Talmácsi Gábor világbajnoki sikerét majd másfél millióan nézték egyenes adásban az ml-en, amely után a 250 cm3-es géposztály és a MotoGP versenyeit is figyelemmel követhették. A Magyar Televízió büszke arra, hogy két évvel a világraszóló siker előtt a versenyző, valamint a versenysorozat mögé állt, segítve Talmácsi Gábort eredményeinek elérésében.

Világbajnokunk szereplése mellett, magyar szempontból külön súlyt ad a sorozatnak, hogy a negyedliteres géposztályban a magyar Team Tóth, Tóth Imrével valamint a spanyolok egyik kiemelkedő tehetségű versenyzőjével, Hector Barberával – korábban az olasz világbajnok Roberto Locatellivel – harcol, harcolt a dobogós helyezésekért.

A MotoGP a világ első számú – és a motorsportok legrégebb óta fennálló világbajnoki sorozata. A következő idény folyamán 16 országban 18 fordulót rendeznek, amelyeken a világ legnagyobb motorgyártói, a Honda, a Yamaha, a Suzuki, a Ducati, a Kawasaki, az Aprilia és a KTM is jelen vannak, kiemelkedő képességű és a világ legkülönfélébb pontjairól szármázó versenyzőkkel. Motorjaik kifejezetten versenyzésre épült prototípusok, amelyek nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba és közutakon legálisan nem használhatóak.

A gyorsasági-motoros világbajnokságot az FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme Nemzetközi Motoros Szövetség) először 1949-ben rendezte meg, eseményeit 1992 óta pedig a szövetség felügyelete mellett a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna Sports szervezi. A spanyol sportmarketing cég munkájának eredményeként a MotoGP a technikai sportok és a világ sportjának egyik legmarkánsabban fejlődő brandje lett, aminek köszönhetően a világbajnokság népszerűsége évről évre ugrásszerűen növekszik.

Talmácsi Gábor a világbajnokság történetének első kelet-európai bajnoka.

A  2007-es szezon   utolsó  125  cm3-es versenyét több  mint  másfél  millióan figyelték az Ml-en. A Magyar Televízió bízik abban, hogy a március 9-ei első versenyt, amelyet Katarban – először a világbajnokság történetében éjszaka és villanyfényben rendeznek –

hasonló számban kísérik majd figyelemmel a nézők az ml közvetítésén keresztül.

Az  2008-as idényben az MTV elérkezettnek látta az időt arra, hogy a világbajnokság 18 versenyhétvégéjének valamennyi futamát egyenes adásban kísérhessék figyelemmel az MTV nézői. Ez nem csak azért fontos, mert ezek a versenyek is kiváló szórakozást nyújtanak, hanem azért is, mert a 250 cm3-es géposztálynak is van magyar résztvevője, Tóth Imre személyében – a Team Tóth színeiben pedig csapattársa, Hector Barbera a végső győzelem reményében vág neki az idei világbajnokságnak! Mindemellett persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy szerződése szerint egy év múlva Talmácsi is feljebb lép egy kategóriával – vagyis érdemes a nézőknek már most megismerkedniük a jövendőbeli ellenfelekkel.

A MotoGP kommentátorai

Mezei DánielMezei DánielMezei Dániel 1999-óta a Magyar Televízió munkatársa, korábban a Magyar Rádió, a Duna TV és a Danubius Rádió sportriportere volt. Motorsportok tekintetében a MotoGP-t megelőzően kommentálhatta a Forma-1 és az Indy Racing League (ma Indycar Series) futamait, köztük a patinás Indy 500-at is. Helyszíni tudósítóként jelen volt már terepralivilágkupa futamokon és a Dakar-ralin. A technikai sportok mellett Mezei nagy szerelme a vízilabda: többek között ő közvetíthette 2006-ban és 2007-ben a férfi vízilabda válogatott vb- és Eb-döntőjét, 2001-ben a női válogatott Európa-bajnoki sikerét és 2004-ben a Domino-BHSE Euroliga-győzelmét.

Haraszti ÁdámHaraszti ÁdámHaraszti Ádám a TeleSport „saját nevelésű játékosa", 2004-ben került az MTV-hez. A szerkesztőségen belül első számú szakterületének a technikai sportok számítanak, de a labdarúgó Bajnokok Ligája műsorainak is állandó munkatársa. 2006-ban két jégkorong mérkőzés erejéig már a torinói téli olimpiai eseményeit is kommentálhatta, néhány hónappal később pedig beugróként a MotoGP Török Nagydíján is részt vett a közvetítésben. A szezon végére már a gyorsaságimotoros világbajnokság állandó kommentátorának mondhatta magát, így az előző, sporttörténeti évadban már az összes versenyen hallhatták.

Gyorsasági Motoros vb versenynapok, magyar idő

1.

március

9.

vasárnap

Qatar, Losail

QAT

125 cm

18.00

           

250 cm3

19.15

           

MotoGP

21.00

2.

március

30.

vasárnap

Jerez de la Frontéra

ESP

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

3.

április

13.

vasárnap

Estoril

POR

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

           

125 cm3

15.30

4.

május

4.

vasárnap

Sanghai

CHN

125 cm3

6.00

           

250 cm3

7.15

           

MotoGP

9.00

5.

május

18.

vasárnap

Le Mans

FRA

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

6.

június

1.

vasárnap

Mugello

ITA

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

7.

június

8.

vasárnap

Catalunya

ESP

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

8.

június

22.

vasárnap

Donington Park

GBR

125 cm3

13.00

           

250 cm3

14.15

           

MotoGP

16.00

9.

június

28.

szombat

Assen

NED

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

10.

július

13.

vasárnap

Sachsenring

GER

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

11.

július

20.

vasárnap

Laguna Seca

USA

MotoGP

23.00

12.

augusztus

17.

vasárnap

Brno

TCH

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

13.

augusztus

31.

vasárnap

San Marino, Misano

ITA

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

14.

szeptember

14.

vasárnap

Indianapolis

USA

125 cm3

17.00

           

250 cm3

18.15

           

MotoGP

20.00

15.

szeptember

28.

vasárnap

Twin Ring Motegi

JPN

125 cm3

4.00

           

250 cm3

5.15

           

MotoGP

7.00

16.

október

5.

vasárnap

Phillip Island

AUS

125 cm3

4.00

           

250 cm3

5.15

           

MotoGP

7.00

17.

október

19.

vasárnap

Sepang

MLZ

125 cm3

6.30

           

250 cm3

7..45

           

MotoGP

9.30

18.

október

26.

vasárnap

Valencia

ESP

125 cm3

11.00

           

250 cm3

12.15

           

MotoGP

14.00

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük