Hungarikum: magyar szürkeszamárHungarikum: magyar szürkeszamár

Újságírók csoportja látogatott el a híres lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol vendéglátónk nemcsak maga a csárda vezetősége és kollektívája volt, hanem az emukat tenyésztő Monet2000 Kft is, akik az ételsorhoz az alapanyagot biztosították.

 Hungarikum: magyar szürkeszamárHungarikum: magyar szürkeszamár

Újságírók csoportja látogatott el a híres lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol vendéglátónk nemcsak maga a csárda vezetősége és kollektívája volt, hanem az emukat tenyésztő Monet2000 Kft is, akik az ételsorhoz az alapanyagot biztosították.

A természetes életmód MUOSZ szakosztályi kirándulásán egy egzotikusnak tűnő téma volt a középpontban az EMU, amit egyre inkább tenyésztenek az európai országokban is, mint hús és tojás haszonállatot. Ennek oka nagy termelékenységük és viszonylag igénytelen tartásuk.

A tányérra kerül: az emuA tányérra kerül: az emuAz emu struccméretű madár, igy alkatrészei is hasonlóan nagy méretűek, a hús ezért mindig bontottan előfeldogozva kerül forgalomba. A vörös vadhúsok, illetve a ló (és a kenguruhús) elkészítéséhez hasonlóan kell fözni. Azaz mivel jellegzetes alapíze nincsen, ahogy szokták mondani semleges ezért minden a fűszerezésen és a pácoláson múlik. Azaz éppen úgy alkalmas hagyományos vadas húsok, mint egzotikusan fűszerezett dolgok készítésére is, tág teret adva az alkotó fantáziának. Az alapvető elkészítése a lóhoz hasonló, azaz vadas páclében vagy ecetesen készíthető, például levesbe. Ugyanakkor éppen a bemutatón győződhettünk meg rőla hogy hagyományos baromfi levesként sem vall szégyent.

Nagyon nem szeretne emberi táplálék lenni...Nagyon nem szeretne emberi táplálék lenni…

A felszolgált menüsor:

Előételek:

Zelleres emutekercs joghurtos vitaminsalátával

Emutepertő lilahagymával

Levesek:

Emunyakleves finommetélttel

Tárkonyos bakonyi emuraguleves

Főételek:

Csiperkegombás emutokány galuskával

Tűzdelt emucomb vadasan szalvétagombóccal

Rekott emucombfilé velesült burgonyával

Kakukkfüves, paradicsomos, emuhúsos spagetti

Fokhagymás emumáj parajos omlettel

Emufilé roston zöldbors mártással, zöldségszalmával

Desszertek:

Túrós emulepény

Kakaós palacsinta gyümölcsrizzsel töltve vaniliamártással

A főételekA főételekNehéz lett volna végigkóstolni valamennyi ételt, de egészen biztos, hogy mindegyik nagyszerű volt, hiszen a kollégák más-más ételeket választottak, és mindenki nagyon dícsérte azokat.

Ugyanez svédasztalos változatban (részlet...)Ugyanez svédasztalos változatban (részlet…)A szakértő technológiának köszönhetően a hús omlós és ízletes volt, tehát az egészséges ételek kedvelőinek ajánlani lehet az emuhúst, mint alapanyagot. Fontos, hogy pácolják be a húst, és megfelelő ideig párolják az ételt.

Akik mindezt bemutatták, elkészítették, megszerveztékAkik mindezt bemutatták, elkészítették, megszerveztékAz emuételek elfogyasztása után alkalmunk nyílt megismerni az emuolaj felhasználásával készült kozmetikai termékeket: krémeket, szappanokat. Ezek a természetes alapanyagok figyelemre méltó minőségben készülnek, nem használnak hozzá tartósítószereket, ezért is érdemes kipróbálni azokat.

és akik meghallgatták, végigették, kritizálták....és akik meghallgatták, végigették, kritizálták….Az ebéd után meglátogattuk az őshonos állatok telephelyét, ahol a magyar szürkemarha, a mangalica, a racka juh, és a mangalica mind jelen voltak, és megismerhettük a lipicai lovak tenyészetét is, ahol kiscsikókat is láthattunk a gyönyörű, felnőtt lovak mellett. A tanányai tartásban a hagyományos magyar szürkeszamarakkal és baromfiakkal, kecskékkel is talákozhat a városi közönség

Megtudtuk, hogy rendszeresen tartanak lovasbemutatókat és egyéb programokat, hogy ezzel is emlékezetessé tegyék a látogatóknak az élményt.Ugyan lovasbemutatón nem voltunk – szépen esett a hónak álcázott téli eső, de azért megnéztük az állatokat, amiböl az alábbiakban nyújtunk át egy kis ízelítőt. Mottonk: nem csak a tigirkek hanem az őshonos magyar állatok is lehetnek érdekesek. Különösen egy városi ember számára…

 

CsikóCsikó IstállóbanIstállóban
Kiváncsi lóKiváncsi ló LipicaiLipicai
Lipicai boxokLipicai boxok Ismerkedés a látogatókkal - ni milyen furcsa kétlábú lovak!Ismerkedés a látogatókkal – ni milyen furcsa kétlábú lovak!
Büszke mint a... csikó!Büszke mint a… csikó! Az automata etetőgép mindig kéznél...Az automata etetőgép mindig kéznél…
Magyar racka és az ö gidájaMagyar racka és az ö gidája Jöhet eső és szél a jól szabott suba megvéd!Jöhet eső és szél a jól szabott suba megvéd!
A marhasoron szürkemarhaA marhasoron szürkemarha szürkemarhapofaszürkemarhapofa

http://www.tanyacsarda.hu/

Szöveg Lenhardt Ibolya

Kép: Lenhardt Ibolya/Hecks Ferenc/Kis János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük