2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2010

6 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/43634"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_31.thumbnail.jpg" border="0" width="99" height="100" /></a></span> <p>2010. őszén ismét várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja,  a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatát  a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.</p><p>

  images 31.thumbnail

2010. őszén ismét várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja,  a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatát  a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

  images 31.thumbnail

2010. őszén ismét várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja,  a Múzeumok Mindenkinek Program országos rendezvénysorozatát  a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Ezer-egyszáz,  országszerte zajló, sőt a határokon is átnyúló  program várható mintegy 170 múzeumban az ötödik Múzeumok Őszi Fesztiválján szeptember 27. és november 13. között.

A budapesti beharangozó tájékoztatón  Szőcs Géza államtitkár  (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), Török Petra vezető tanácsos (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ismertette az eseménysor menetét és célkitűzéseit.

A Nemzeti Múzeum főigazgatója  irodalmi hangulatfestés után megfogalmazta;  a rendezvénysor arra ad választ, hogyan  jelenik meg az őszi évszakhoz fűződő kulturális örökségünk, annak összképe a jelen időben.

A főigazgató saját múzeuma két kiállítását ajánlotta a látogatók különös figyelmébe;  a fesztiválra megnyíló Széchenyi világai,  valamint a  Hemző Károly hagyatéka  c.  tárlatra.

Szőcs Géza  államtitkár  felidézte, a hazai múzeumok összehangolt csúcs-rendezvényei az évszakos ismétlődés, s azon belül az állandó program-frissítések erejével vonzzák a visszatérő látogatókat.  

Az egyes évszakok ritmusát tükröző sajátos kulturális arculat, eseménysor az adott évszakot idéző múzeumi rendezvényekben valósul meg ;  a Múzeumok majálisa tavasszal,  a Múzeumok éjszakája nyáron, ősszel pedig a Múzeumok őszi fesztiválja nyújt kitűnő lehetőséget kulturális örökségünk felfedezésére.

Idén is muzeológusok sokasága munkálkodik azon, hogy hat héten át a látogatókat érdekfeszítő, szemléletes kiállításokkal lepjék meg.  Nincs olyan régió az országban, ahol az 1.100 program közül valamelyik ne nyújtana tartalmas-érdekes látnivalót.

Az államtitkár újságírói kérdésre közölte,  2010-ben szervezési és műszaki okok miatt nem rendezik meg a Múzeumok őszi éjszakáját,  jövőre azonban ismét szerepel a palettán.

Török Petra, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető tanácsosa ismertette,  szeptember 27-én, a  Múzeumpedagógiai Évnyitóval  kezdődik a programsorozat Székesfehérváron, tehát első alkalommal nem Budapesten, hanem vidéki helyszínen!

A fesztivál megfogalmazott célja továbbra is azonos a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája célkitűzéséhez;  közelebb hozni a múzeumokat az érdeklődő közönséghez,  lehetőség szerint megtartani a visszatérőket és akár újabbakat vonzani, egészen a befogadási lehetőségek természetes határáig.

Török Petra elmondta,  a Múzeumok Őszi Fesztiválja során a szakpedagógiai programok kapnak kiemelt hangsúlyt, két konferenciát is rendeznek erről a témáról, 10 nagyobb tematikus blokk köré gyűjtve, felölelve a múzeumi szakma valamennyi területét.   

A Múzeumpedagógiai Évnyitót idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg, a házigazda Szent István Király Múzeum  és a székesfehérvári múzeumok szakemberei a gyakorlatban is bemutatják múzeumpedagógiai programjaikat.  Ezen az eseményen adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is, a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismeréseként.

November 13-ig országszerte csaknem 170 múzeum vesz részt a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A nagyközönség megtekintheti, hogyan munkálkodnak a régészek, restaurátorok,  múzeumi séták során a zárt múzeumi helyeket is megtekintheti érdekes programok kíséretében, ez a   Pincétől a padlásig blokk.

Művészetek találkozása  c. program során koncertek, színházi és bábelőadások látogatnak a múzeumokba.

A közönségnek szóló rendezvényeket is témakörökbe csoportosították.   

A múzeumok az oktatás egyre fontosabb helyszínét jelentik,  így pl. az  Őszi hajtás című blokk az elmúlt évben kidolgozott múzeumpedagógiai programokat mutatja be, az Ilyen a természetünk  c. sorozat a múzeumokat körülölelő környezetet, azok történeti kertjeit ismerteti meg a látogatókkal, s a témákhoz kapcsolódó  Múzeumi tanösvény  kínál sétákat is.

(Az iskolai tanévvel párhuzamos múzeumpedagógiai tanévben folyamatosan frissül a múzeumok múzeumi óra-kínálata, az új időszaki kiállításokhoz és állandó kiállításokhoz is gyakran készülnek új oktatási programok, lehetővé téve, hogy a leckét a múzeumban műtárgyak segítségével is meg lehessen tanulni.)

Új látogatói csoportot céloz meg a  Múzeumi á la carte  programsor,  amely a dolgozókat, hivatalnokokat szeretné rövid látogatásra bevonzani délidőben, a  Kézfogás  című blokkban  egy-egy múzeum és tanintézmény kapcsolódik össze,  a  Térjünk a tárgyra!   programokat pedig minden múzeum saját, érdeklődést keltő kiállítási tárgya köré szervezi.

A nagy rajzolás  program Nagy-Britanniából indult kezdeményezés,  felhívás jelent arra, hogy minden látogató rá jellemző, saját jelet, „nyomot" hagyjon a meglátogatott intézményben.

A rendezvénysor végét a Múzeumok őszbúcsúztató,  Márton-napi vigassága jelenti, ezzel zárul (hagyományosan) a fesztivál november 13-án.  A szabadtéri múzeumok ekkor fejezik be évadukat, az őszbúcsúztató rendezvényen liba-ételeket és újbort kínálnak.

Történetét tekintve, először 2006-ban került sor a Múzeumok Őszi Fesztiváljára,  49 intézmény 300 programjával,  több mint  25 ezer résztvevővel.  Az elmúlt évben  160 intézmény kapcsolódott be a kezdeményezésbe,  országszerte 997 programmal, 131 ezer látogatóval.

A Múzeumok őszi éjszakájának eseményeiről  50 ezer példányban kiadott programfüzet, s a
http://www.muzeumokmindenkinek.hu/  internetes oldal kínál ismereteket.

A fesztivál során megtekinthető  „Polgárosodás a XIX. századi Magyarországon" c. vándorkiállításra hívja fel a figyelmet a http://www.alehetosegekorszaga.hu/  weboldal,  valamint a Rubicon folyóirat különszáma.

A tájékoztatón újságírói kérdésre elhangzott, a rendezvények hasznosulását, a kitűzött célok érvényre jutását a finanszírozó-támogató  NKA ellenőrzi, a szervezőknek, résztvevő intézményeknek az eseménysor lezajlása után erről be kell számolniuk.

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.