2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyobb kilengések az új projektek értékesítésénél

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/14746"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Paskal_Lakopark.thumbnail.jpg" border="0" alt="Zugló, Paskál Lakópark" title="Zugló, Paskál Lakópark" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Zugló, Paskál Lakópark</strong></span></span>Bár a lakáspiac lassulása az új építésű szegmenst sem kerülte el, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) több új nagyszabású projekt, vagy régebbiek újabb ütemeinek értékesítését kezdheti meg a közeljövőben. </p><p>

zugló, paskál lakóparkZugló, Paskál LakóparkBár a lakáspiac lassulása az új építésű szegmenst sem kerülte el, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) több új nagyszabású projekt, vagy régebbiek újabb ütemeinek értékesítését kezdheti meg a közeljövőben.

zugló, paskál lakóparkZugló, Paskál LakóparkBár a lakáspiac lassulása az új építésű szegmenst sem kerülte el, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) több új nagyszabású projekt, vagy régebbiek újabb ütemeinek értékesítését kezdheti meg a közeljövőben.

Visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. „Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is" – mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting ügyvezetője.

A tavalyi évhez képest visszafogottabban indult a 2008-as esztendő az új lakások piacán. A korábban megszokott szezonalitás eltűnőben van, s hónapról-hónapra nagy kilengések lehetnek az értékesítésben; idén például az április hozott kiugró eredményeket. Még ha a kereslet konstans szinten is marad, a vevők egyre hosszabb idő alatt és körültekintőbben döntenek a tényleges vásárlásról. Ez a kiszámíthatatlanság óvatosabbá tette a beruházókat is. „Egy-egy elhamarkodott áremelés, vagy akció jelentős veszteséget okozhat a fejlesztőknek" – mondja Moskovits Pál, az Otthon Centrum Project Consulting (OCPC) ügyvezetője. „A sikeres akciók következtében az alacsonyabb árú lakások túl gyorsan kelhetnek el, ami a haszon csökkenését okozza a projekt tulajdonosának. Ezért a beruházók manapság rövidebb akciós időszakokat alkalmaznak, így érdemes jobban figyelni ezek beharangozására, és időben lecsapni a kiszemelt lakásokra."

Nem minden projekt eladásához van szükség természetesen akciókra, vannak e nélkül is keresett termékek, területek. Általában igaz az is, hogy az értékesítés üteme, a havi eladások száma a projekt életciklusától függ. Az értékesítés indításakor a bevezető akciók, kedvezmények, alacsonyabb ár segíti az érdeklődés felkeltését. Az ezt követő csendesebb időszakot követően a kereslet általában a szerkezetkész állapot elérése után élénkül meg újra, illetve a projekt átadása szokott még ilyen pozitív hatással járni.    

Nagyprojektek Budapesten

A belvárosi telkek fogyása és hihetetlen megdrágulása miatt keresettek lettek a beruházók körében a felújítandó épületek, vagy akár egész tömbök. Bár teljes épülettömbök felújítása, illetve ennek megszervezése, előkészítése rengeteg időbe és pénzbe kerül, ideális lehetőséget nyújtanak a fejlesztőknek, hogy vegyes funkciós épületkomplexummal lépjenek piacra. Egy ilyen projekttel kockázatukat mérsékelhetik, illetve lehetőségük adódik nagy terület rehabilitációjával látványos épületeket építeni. Az OCPC jelenleg két ilyen, a Városliget közelében lévő (VII., illetve XIV. kerületi) projekt előkészítésében van jelen tanácsadóként.    

Egy másik slágerterületnek az egyedi lehetőségeket rejtő Duna-partok számítanak. A XI. kerületi részen jelenleg 4-5, egyenként több ezer lakás volumenű fejlesztés áll előkészítés alatt. Az OCPC a megvalósuláshoz legközelebb álló, Lágymányosi-öbölben épülő multifunkciós projekt tervezési fázisába került bevonásra. Ezen a területen a piacra lépés időzítése döntő lehet a fejlesztés további sikerében.

A zöldövezeti részek kedveltsége folyamatos, és itt még jócskán vannak lakásépítésre alkalmas telkek. Hamarosan indulhat a zuglói Paskál-fürdő közelében egy 700 lakásos beruházás, melynek első, 120 lakásos ütemében a lakásokat 380-400 ezer Ft/m2 közötti áron kínálja majd az OCPC. Zajlik a XI. kerületi Sasad Liget második ütemének értékesítése, és már a harmadik ütem van tervezési fázisban. Az első ütem lakásai idén szeptemberben már költözhetők. Az év végén költözhetnek be a Sasad Resort első ütemének lakói is, a második ütem értékesítése már javában zajlik, a lakások már 400 ezer forintos négyzetméteráron elérhetők.

A III. kerület is egyre több beruházás színtere. A III. kerületi Csillaghegyen a Forest Hill Natura lakópark első 92 lakása lesz beköltözhető, itt a második ütemben 156 lakás építése van előkészületben. Átadáshoz közeli állapotban van a Sun Palace második üteme, illetve a Csillagkert Teraszház, míg a Jazz Loft építése a közelmúltban kezdődött meg. Teljesen új projekt viszont a Nánási úton, a Rómaiparton megépülő Római Terrasse, ahol öt épületben 109 apartman épül, várhatóan 2009. II. félévi átadással. A beruházó spanyol Bruesa első magyar projektjével a prémium kategóriát célozta meg, számos extrával és minőségi anyagokkal.

Jól megválasztott új lakás vásárlásával többféle hozamra tehetünk szert. Egyrészt az értékesítés legelejétől a projekt átadásáig eltelt másfél-két év alatt átlagosan 10-15, de a legkeresettebb helyeken akár 40%-kal nőhet a lakás értéke. Emellett, ha kiadjuk a lakást, a bérleti díjból évente értékének 5%-a jöhet vissza. Egy harmadik tényező pedig az ingatlanár-emelkedés általános trendje. Ezt számszerűsíteni elég nehéz, de becslések szerint tíz év alatt több mint megkétszereződhet a magyar lakások értéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.