A vállalatok csupán 17 százaléka gondoskodott arról, hogy valamennyi alkalmazottjuknak biztosítsák a rugalmas munkavégzéshez* szükséges feltételeket, miközben az európai munkavállalók 94 százaléka igényelné ezt a lehetőséget.

 

A vállalatok csupán 17 százaléka gondoskodott arról, hogy valamennyi alkalmazottjuknak biztosítsák a rugalmas munkavégzéshez* szükséges feltételeket, miközben az európai munkavállalók 94 százaléka igényelné ezt a lehetőséget.

Egy olyan kontinensen, ahol a munkavállalók 31 százaléka akár fel is mond és munkahelyet is vált, ha munkaadója nem biztosítja ezeket a feltételeket, egyre növekvő rizikófaktornak tűnik a vállalatok rugalmas munkavégzés iránti nyitottsága vagy elzárkózása.

A tények egy független kutatás eredményei, amely az Avaya megbízásából készült Európában és Oroszországban a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. A kutatás során több mint 3000 európai munkavállalót kérdeztek meg. Az eredmények alapján az Avaya szerint az európai vállalatok ezzel a hozzáállással nem csupán azt kockáztatják, hogy elvesztik versenyhelyzeti előnyüket, de emellett eredményes alkalmazottaikat is, mivel egy óriási digitális szakadékot hoznak létre a munkavállalók között azáltal, hogy a többségüktől megvonják ezeket a privilégiumokat.

A kutatás végeredménye alapján az európai munkavállalók 78 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást, ha biztosítanák számukra a rugalmas munkavégzést és az ahhoz szükséges technikai eszközöket. A megoldással járó előnyöket nem csupán a családos nők és férfiak igénylik, a megkérdezettek 78 százaléka jelezte, hogy nyugdíjazásuk után szívesen folytatnák a munkát, amennyiben felajánlanák számukra a lehetőséget.

"A digitális szakadék kifejezést eddig abban az esetben használtuk csupán, mikor arról beszéltünk, hogy egyesek számára elérhetőek az új technológiai eszközök, míg mások számára nem." – mondta Dancsi András, az Avaya Magyarország ügyvezető igazgatója. „A kutatás eredményei bizonyítják, hogy egy új digitális szakadék is kialakulóban van: vannak vállalatok, melyek képesek a munkaerő termelékenységét és hatékonyságát fenntartani, sőt növelni azáltal, hogy legjobb munkatársaikat megtartják – míg más vállalatok piaci helyzetüket kockáztatják, mivel nem biztosítják munkavállalóik számára azt a technológiai támogatást, melyre igényt tartanának."

A kutatás további eredményei:

  • A szenior menedzserek 30 százaléka véli úgy, hogy a rugalmas munkavégzés lehetőségének és az ahhoz szükséges technikai eszközöknek a biztosításával vállalatuk sikeresebben szállhat versenybe a versenytársakkal szemben a világpiacon.
  • A kis- és középvállalatok jóval kevésbé (57 százalék) ajánlják fel munkavállalóik számára a rugalmas munkavégzés lehetőségét, mint a nagyobb vállalatok (74 százalék).
  • A munkavállalók közel fele (44 százalék) véli úgy, hogy az a vállalat, amelyik biztosítja a rugalmas munkavégzés lehetőségét alkalmazottainak, az szakít az elavult munkalehetőségekkel.
  • A munkavállalók több mint egyharmada (35 százalék) – akik olyan vállalatnál dolgoznak, ahol nem biztosítják a rugalmas munkavégzést – gondolja úgy, hogy munkáltatójának meglenne a technológiai fejlettsége hozzá, de nem kívánja azt erre felhasználni.

„Az egyszerű egységes kommunikációs megoldások segítségével a munkáltatók gyorsan, könnyedén és ráadásul költséghatékonyan teljesíthetnék alkalmazottaik elvárásait, miközben még produktivitásuk is növekedne. Ezzel a lépéssel mindkét fél csak nyerne." – folytatta Dancsi András.


* A kutatás során a rugalmas munkavégzésnek tekintették, amikor a munkavállalónak nem kötelező kötött időben vagy az irodájában dolgoznia, hanem rugalmas a munkaideje és bárhonnan dolgozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük