2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Városok, ízek, tenger – II.

9 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/14750"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Friuli-33-Civ-10.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Körutazásunk folytatásaként feltétlenül érdemes felkeresni legalább egy jellegzetes olasz kisvárost. A jelzőtől nem szabad megijedni, egy ilyen városka az érdekességek kimeríthetetlen tárházának bizonyulhat. Különösen, ha ez a város a Julius Cézár által 53-ban alapított Cividale! (Sorozatunk első része. <a href="/node/14660">http://www.euroastra.info/node/14660</a> )</p><p>

friuli 33 civ 10.thumbnail Körutazásunk folytatásaként feltétlenül érdemes felkeresni legalább egy jellegzetes olasz kisvárost. A jelzőtől nem szabad megijedni, egy ilyen városka az érdekességek kimeríthetetlen tárházának bizonyulhat. Különösen, ha ez a város a Julius Cézár által 53-ban alapított Cividale! (Sorozatunk első része. http://www.euroastra.info/node/14660 )

friuli 33 civ 10.thumbnail Körutazásunk folytatásaként feltétlenül érdemes felkeresni legalább egy jellegzetes olasz kisvárost. A jelzőtől nem szabad megijedni, egy ilyen városka az érdekességek kimeríthetetlen tárházának bizonyulhat. Különösen, ha ez a város a Julius Cézár által 53-ban alapított Cividale! (Sorozatunk első része. http://www.euroastra.info/node/14660 )

friuli 25 civ 2.thumbnail A várost a rómaiak eredetileg Forum Juliinak hívták és ebből eredeztetik Friuli Venezia Giulia tartomány mai nevét. Később, 568 és 774 között a város Civitas néven a longobárd hercegek székhelye volt, ebből az időből több emlék is fennmaradt. A város főtere, a Paolo Diacomo tér korábban piactér volt. Névadója fontos személyiség, ott lakott a főtér fehér, kívül is szép, színes freskóval díszített házában. Paolo mester a VIII. században élt, Skandináviából érkezett – Pannóniában is járt – tanító volt, aki több könyvet is írt a longobárd történelemről. A karoling és frank uralom után Cividale szabad városállam lett, majd 1419-ben Velence fennhatósága alá került.

friuli 31 civ 8.thumbnail Még mielőtt bárhová is betérnénk, a városka panorámáját legjobban a Natisone folyón átívelő Ponte del Diavolo-ról csodálhatjuk meg a legjobban. Az ötven méter hosszú, 22 méter magasra emelkedő híd a város szimbóluma. Igazán méltó a nevére, könnyen elhihetjük róla, hogy sziklán álló középső pillérét valóban maga az ördög építhette csak oda. Szemet vonzó látvány a folyócska is, vizének színe a zöld legkülönfélébb árnyalataiban játszik. A híd vezet rá arra az útra, ahonnan majd néhány igazán különleges épülethez juthatunk el.

friuli 29 civ 6.thumbnail A San Pietro e Biagio templom a XIII. században épült. Aki ide belép, dönteni kényszerül: az eszére hallgat vagy a szívére? Az első esetben gyorsan körülnéz, megpróbálja – amennyire lehet – elraktározni magában a látványt, azután kimegy, mert tudja, hogy néhány helyet még fel kell keresnie és legalább pár percet mindegyikben el szeretne tölteni. Ha a második megoldást választja, akkor elmerül a templom apró szépségeiben és minden sarokban talál valami új felfedezni valót. A faborítások részletei, a freskók színei, a csipkeszerű finomságú stukkók, a szobrok a magasban szinte egy helybe szögezik a bámészkodót.

friuli 32 civ 9.thumbnail Cividale legnagyobb temploma a kora reneszánsz stílusban épült dóm. Keresztény múzeumában a longobárd időkből származó műalkotások láthatók. A város másik látványossága a híres oratórium. A templomot Petrudis longobárd hercegnő alapította, közismert neve ma is longobárd templom. Írások bizonyítják, hogy 830-ban itt már egy Benedek-rendi kolostor is állt, ami akkor még a királyi palota része volt. Ez a XVI. században elpusztult, helyére épült az Oratoria Santa Maria in Valle, melyben fennmaradt néhány, a VIII. században készült, bizánci hatást tükröző freskó is.

friuli 34 ud 1.thumbnail Friuli tartomány fővárosába, Udinébe érkezve biztosak lehetünk abban, hogy itt érdemes hosszabb időt eltölteni. Keressünk hát magunknak egy jó szállodát! Bár a szobák mérete a négycsillagos Ambassador Palace Hotelben inkább csak a fele a triestinek, a felszerelés, a kényelem a besorolásnak nagyon is megfelel. Az épület – egy szép, virágos téren – a vasútállomástól és a buszpályaudvartól is mintegy két percre található, saját garázsa is van. A berendezés kifejezetten elegáns, némelyik fürdőszobában még pezsgőfürdőt is vehet a vendég. Fontos – hogy ami Magyarországon még ritkaságnak számít – a fürdőszobákban segélyhívó van. Az Internet kapcsolat mindenhol rendelkezésre áll.

friuli 37 ud 4.thumbnail A római eredetű város 1420-ig az aquileiai pátriárka székhelye volt, majd a XVIII. század végéig Velencéhez, 1866-ig pedig Ausztriához tartozott. Központja a Piazza della Liberta, Udine legfontosabb tere, bár a várost akár a terek városának is nevezhetnénk. Szinte minden utcája végén egy teret találunk, rajta az elmaradhatatlan templommal. A Liberta az a hely, ahol a velencei hatás igen erősen érezhető. A fehér oszlopos Loggia di S. Giovannni dísze a velencei mintára emelt óratorony. Az épület korábban templom volt, ma pedig az I. világháború elesettjeinek emlékhelye. Vele szemben áll a Loggia del Gionello, a velencei dózse palotájának majdnem tökéletes mása. Ugyancsak a velencei uralomra emlékeztet a tér oldalában álló, 1409-ben felállított szárnyas oroszlános oszlop.

friuli 35ud 2.thumbnailA városnak eredetileg öt külső fala volt, az első kapujából csak a torony maradt meg. A fal 1511-ben, egy földrengésben erősen megrongálódott, a város azóta terjeszkedik kifelé is. Felfelé, egy domb tetején áll a Santa Maria Castella templom, melyet a földrengés után újjáépítettek. A múzeum mellette középkori festményekben gazdag. Főleg helyi festők művei találhatók benne, de a nagytermét Tiepolo egyik alkotása ékesíti.

Lent a Liberta folytatásában a kereskedők utcája, a Via Mercatovecchio húzódik, mely ma is tele van jobbnál jobb üzletekkel. Az utcát egy rövid mellékutca köti össze a Piazza S. Giacomo térrel, ami viszont minden reggel a zöldségpiacnak ad helyet.

friuli 40 ud 7.thumbnailA szállodából a belváros felé indulva, néhány perc alatt megérkezünk az udinei Dómhoz. Ezen a részen egy magyar könnyen otthon érezheti magát, mert az utcanév-táblákkal – akár csak Pesten – itt is gond van. Előfordul, hogy egy kereszteződés négy sarkán egyet sem találunk. Hiába van tehát térkép a kezünkben, a legjobb tájékozódási pont egy arra sétáló helyi lakos. Az 1348-ban épített dóm viszont méltó a figyelmünkre. A Capella del Santissimo egyik képe G. B. Tiepolo alkotása 1726-ból. A templomban, egy mellékoltárnál, egy szent, Beata Elena Valentini (1396 – 1458) jól megtartott múmiája előtt is imádkozhatnak a hívők. Egészen más célt szolgál viszont egy közeli másik templom, a S. Francisco. Az évszázados falak között „A meztelen majom" címmel van kiállítás, mely az ember fejlődését, a kapcsolatát a természettel, a kőkorszaktól mutatja be, nem feledkezve meg a gyilkolás művészetéről sem. Az egyik vitrinben még egy „Schwarzlose 915" mintájú, osztrák-magyar géppuska is látható!

friuli 44 aq 1.thumbnail Kirándulásunk közbülső végállomása ezúttal legyen Aquileia! Rendkívül fontos római város, már a II. században virágzó kereskedés zajlott benne. A IV. században ez volt a Római Birodalom negyedik legnagyobb városa. Grado kikötőjéből az árut kisebb hajókon hozták el ide, az innen kiinduló utak – mint például a Borostyánkő út – egészen Pannóniáig vezettek. A hunok 452-ben teljesen elpusztították, a monda szerint Trieste dombját Attila azért emeltette, hogy onnan is lássa, mint ég porrá Aquileia városa. A megmaradt emlékek többsége ma az Archeológiai Múzeumban látható. Itt magyar nyelvű ismertetőt is kap a látogató!

friuli 45 aq 2.thumbnail A Capitolo téren álló bazilika rendkívüli különlegesség. Azt tartják róla, hogy az első templomot a helyén maga Szent Márk alapította. A térítést is ő kezdte meg ezen a vidéken, innen ment tovább Velencébe. Kétségtelen, hogy az épületegyüttes mind a mai napig lenyűgöző látványt nyújt. A főtemplomtól külön, zárt folyosóval összekötve áll a keresztelőkápolna. Az itt élő őskeresztények az alexandriai hagyományokat követték, a keresztelés teljes bemerítkezéssel történt. Az erre a célra szolgáló – lépcsős kiépítésű – medence mindmáig kitűnő állapotban maradt meg.

friuli 46 aq 3.thumbnailA dóm egy IV. századi templom maradványain épült a XI. században, majd az 1348. évi földrengés után gótikus stílusban átépítették. A templom eredetileg széles talpú, U alaprajzú volt, de az egyik része annyira elpusztult, hogy nem lehetett helyreállítani. Ma elsősorban III. – IV. századi mozaikpadlójáról híres. A 716 négyzetméteres mozaik a legnagyobb fennmaradt ilyen emlék a korai keresztény Nyugat-Európában. A Milánói Edictum (313) – mely a kereszténységet nemcsak vallásként, hanem testületként is elismerte – kiadása után kezdték el építeni. Jelenleg a Világörökség része.

friuli 47 aq 4.thumbnailA mozaik ezen a vidéken különösen népszerű lehetett, mert nemcsak a templomban, hanem a körülötte feltárt római villákban is sok előkerült. A dóm padlózatán készült berakás viszont több szempontból is páratlan. Két helyen is található a díszek között olyan ábrázolás, amilyen sehol máshol nincs a világban. A kakas – mely a világosságot jeleníti meg – és a teknősbéka – a sötétség jelképe – harcol egymással a közöttük álló oszlop vagy torony tetőburkolatán pedig még felismerhető a három C – a szentháromság korai szimbóluma.

friuli 58 aq 15.thumbnailUgyancsak nem mindennapi jelenség keresztény templomban a Dávid-csillag ábrázolása, jól mutatva, hogy az őskeresztények számára nem okozott gondot vallásuk eredetének ismerete. A mozaik ugyanis hitoktatásra is szolgált. A templom egyik részében a már hívők foglalhattak helyet egy másik rész pedig azok számára volt fenntartva, akik még csak ismerkedtek a vallás elemeivel, és a keresztelésre vártak. Nagy Konstantin maga is többször megfordult a templomban, valószínűsíthető, hogy az őt itt ért hatások közre játszhattak a kereszténységet szabaddá tevő döntésében.

friuli 55 aq 12.thumbnail A bazilika ma is helyszíne istentiszteletnek, ezen kívül koncerteket is tartanak benne. Az altemplom viszont valóságos múzeum. Láthatók itt díszes dobozokban különféle szentek gyöngyökkel ékesített csontjai, a freskók is kitűnő állapotban maradtak meg. Közülük számunkra talán a legérdekesebb, a nomád népek jellegzetes harcmodorában hátrafelé nyilazó hun (?) lovast ábrázoló kép. Az altemplomból kivezető úton jól látszik a hetvenhárom méter magas harangtorony alapozása, mely egy korábbi – a torony építésekor még nem ismert – templom mozaikjára épült rá.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.