Az árvízi védekezésben is nagy segítséget adnak a Duna magyarországi alsó szakaszán néhány éve elhelyezett internetkamerák. A készülékek környezetvédelmi és vízgazdálkodási haszna mellett képeit használta már a rendőrség, de számtalan turista is.

 

Az árvízi védekezésben is nagy segítséget adnak a Duna magyarországi alsó szakaszán néhány éve elhelyezett internetkamerák. A készülékek környezetvédelmi és vízgazdálkodási haszna mellett képeit használta már a rendőrség, de számtalan turista is.

Mióta a rendszer működik, minden évben volt jég a Dunán, és a folyamatos figyelésnek köszönhetően nem egy torlódást sikerült már megakadályozni. A kamerák a mostani árvíznél is hasznosultak, a víz szintjének állandó figyelése mellett a vízminőséget is jól nyomon lehet követni a képeken. A habzás, a folyó színe és más tulajdonságai számos következtetést és megelőző lépést tesznek lehetővé – mondta el Keve Gábor, az Alsó-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ADUKÖVIZIG) szakembere.

A Polygon Informatikai Kft. által eredetileg a jégzajlás figyelésére kiépített rendszer a képeket egy központi egységen archiválja, ezért a rendőrség is felhasználta például abban a nagy port felvert 2009. áprilisi esetben, mikor egy hajókaraván ütközött a bajai híd pillérének. Egy másik esetben a felvételek megmutatták, ki, mely hajóról engedett éjjel olajat a Dunába.

A rendőrség is támogatná a folyó minél sűrűbb bekamerázását, de az eszközöknek a turisták is örülnének – mondta a szakember. Az internetről bárki számára elérhető öt fix, és az egy, csak telente használt mobil egység a Duna magyarországi alsó szakaszán teljesít szolgálatot 2008 áprilisa óta, Dunaföldvár, Paks, Dombori és Mohács környékén. Nem egyszer láttuk a felvételeken, hogy egy-egy turistahajón, vagy túrakenuban ülő a kamera előtt integet és közben telefonál, miközben valaki egy távoli országból élőben nézi a „közvetítést".

Természetesen a szoros szakmai felhasználást ezek az esetek mit sem csorbítják. A kamerarendszer nem mellesleg megspórolja a folytonos helyszíni kiszállást, így már bőségesen visszahozta az árát, de azt például senki sem tudja számszerűsíteni, hogy egy jégtorlasz, vagy a kialakulása után fenyegető jeges ár vajon mennyi kárt okozhatott volna, ha a kamerák nem figyelmeztetnek időben. A másodlagos, rendőrségi és turisztikai hasznosítás ehhez képest csak hab a tortán – fogalmazott Keve Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük