Mivel a magyarországi hó helyzet idén is kiszámíthatatlan, a téli sportok szerelmesei a hazai sípályák helyett egyre gyakrabban választanak külföldi, autóval is néhány óra alatt megközelíthető úti célt. A biztonságról ugyanakkor a rövid, akár egy-két napos kiruccanások alkalmával sem szabad megfeledkezni és megéri megfelelően tájékozódni, minden eshetőségre felkészülve. Az Union Biztosító szakembere szerint például az egyik sarkalatos pont, amiről az utazók gyakran elfeledkeznek, hogy baleset nem csak a sípályán történhet.

 

Mivel a magyarországi hó helyzet idén is kiszámíthatatlan, a téli sportok szerelmesei a hazai sípályák helyett egyre gyakrabban választanak külföldi, autóval is néhány óra alatt megközelíthető úti célt. A biztonságról ugyanakkor a rövid, akár egy-két napos kiruccanások alkalmával sem szabad megfeledkezni és megéri megfelelően tájékozódni, minden eshetőségre felkészülve. Az Union Biztosító szakembere szerint például az egyik sarkalatos pont, amiről az utazók gyakran elfeledkeznek, hogy baleset nem csak a sípályán történhet.

Bár a téli sportok szerelmesei a sport veszélyeinek ismeretében az átlagnál tudatosabban készülnek az utazásaikra és előre gondoskodnak biztonságukról, figyelmük még nekik is – az esetek többségében – csak az utasbiztosításra terjed ki. Pedig baleset nem csak a sípályán történhet, és bár az utasbiztosítás az utazás alatt elszenvedett balesetek esetén is védelmet ad, az asszisztencia szolgáltató telefonszámának ismerete mellett egyéb hasznos információkkal, szabályokkal is érdemes tisztában lenni egy külföldi síelés alkalmával.

Mit ér a gépjármű-biztosítás külföldön?

Mi történik, ha a külföldi károkozónak nincs érvényes kötelező biztosítása?

Az ügymenet ebben az esetben jóval bonyolultabb, de a kártalanítás ebben az esetben sem marad el; ez ellen véd ugyanis az ún. kártalanítási számla. Ilyen esetben a kárt vagy a saját magyarországi biztosítóba vagy közvetlenül a károkozó autó telephelye szerinti ország kártalanítási számla kezelőjéhez kell bejelenteni. Ha a baleset a károkozó telephelye szerinti országban történt, a károsult bejelentheti a kárt közvetlenül a kárt okozó biztosítójához, ha viszont egy harmadik országban, akkor a baleset helye szerinti ország levelezőpartnerénél teheti meg.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte – amit Magyarországon kívül a biztosítási zöldkártya felmutatásával tudunk igazolni – külföldön is kötelező ám ez önmagában még nem jelent tökéletes biztonságot. Éppen ezért megéri tisztában lenni az érvényben lévő szabályokkal, hiszen baj esetén sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha az ügymeneti folyamatokkal tisztában vagyunk.

„Viszonylag egyszerű az eset, amikor érvényes kötelező biztosítással magyar autós külföldön okoz kárt. Akkor ugyanis mindössze annyi a teendője, hogy öt munkanapon belül be kell jelentenie azt a saját biztosítójához, ugyanúgy mintha Magyarországon történt volna a károkozás. Fordított esetben, azaz ha egy magyar autósnak külföldön okoznak kárt, választhat aközött, hogy vagy bejelenti a kárt külföldön a károkozó biztosítójához, vagy az autó hazahozatala után, a károkozó biztosítójának magyarországi levelezőpartnerénél teszi meg a kárbejelentést. Hogy utóbbi esetben ki az illetékes levelezőpartner, abban vagy saját biztosítója, vagy a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tud segíteni" – mondja Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója.

Bár az Európai Unió országaiban a kárrendezés általában gördülékenyen megy, fel kell készülni arra is, hogy a külföldön történt balesetek esetében ez 1-2 hónapot is igénybe vehet, sőt súlyosabb balesetnél, komoly személyi sérüléseknél, bírósági eljárásoknál az idő akár években is mérhető.

A casco biztosítás ugyanakkor a saját kár megtérítése mellett az ilyen esetek elkerülésére is megoldást jelent. A casco terhére az autó javítását azonnal elvégeztethetjük – ami e nélkül csak a kárrendezés után kezdődhetne meg – majd a javítás költségei a hazai biztosítón keresztül, a károkozó kötelezőjének terhére kerülnek elszámolásra, így nem a saját casco bonuszunk látja az eset kárát. Ezzel nem csak sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, de időt és pénzt is spórolhatunk.

Utasbiztosítással – minden eshetőségre

Ma már a síelés nem tartozik az extrém sportok biztosítási kategóriájába, így megfelelő utasbiztosítást akár már napi pár száz forintos díjon is köthetünk. „Amit csomagtól függetlenül mindig érdemes ellenőrizni az a biztosítási limitek mértéke, hiszen például egy síbaleset bekövetkezésekor a helikopteres mentés életmentő lehet, aminek költsége biztosítás nélkül milliós terhet róhat a családi költségvetésre. Éppen ezért a biztosítási limiteket mindig a célországnak és az utazás veszélyeinek megfelelően válasszuk meg" – mondja az Union Biztosító szakembere.

Az utasbiztosítás mellett érdemes kiváltani az ún. Európai Biztosítási Kártyát is, hiszen vannak olyan országok – például Olaszország -, ahol az egészségügyi ellátás igénybevétele ezzel egyszerűbb. Ennek megléte esetén ugyanis nem kell megelőlegezni az ellátás költségét, ami a kártya hiányában előfordulhat. Az utasbiztosító természetesen ezekben az esetekben is térít, de a váratlan kiadás kellemetlenséget jelenthet. Ilyen esetben a biztosító utólag, a hazaérkezést követően téríti meg a kárt. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy ez sosem a biztosítótól, hanem az adott ország egészségügyi szolgáltatójától függ. (A kártyát a lakóhely szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztárnál lehet kiváltani.)

Felelősség kérdése

Az utasbiztosítások kötésénél általában elfeledkezünk arról, hogy egy utazás során mi magunk is okozhatunk kárt – különösen igaz ez a síelések esetében – ezért a felelősségbiztosításról sem szabad megfeledkezni. A sípályán egy apró figyelmetlenség is okozhat komoly baleseteket, ami esetén a károkozónak a fellelőséget és a sérült orvosi ellátásán kívül az esetleges későbbi rehabilitációjának költségeit is vállalnia kell. Külföldi kezelésnél ezek a tételek milliós összegeket is elérhetnek, ami óriási terhet jelenthet a vétlen károkozó számára. „Ma már a legtöbb utasbiztosítás tartalmaz felelősségbiztosítást, mivel azonban a térítési limit itt is a biztosítási csomag függvénye, érdemes róla előre tájékozódni" – teszi hozzá Maják Viktor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük