2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nedvszívó cipő a BASF-től

4 perc olvasás
<p><em><span class="inline left"><a href="/node/20790"><img class="image thumbnail" src="/files/images/absorbers.thumbnail.jpg" border="0" width="153" height="61" /></a></span>Nem kell többé fülledt gumicsizmába bújtatni örökmozgó gyermekünk lábait zivatar idején. Egy speciális nedvszívó anyagnak köszönhetően hamarosan megérkeznek a teljesen légáteresztő és egyben vízálló cipők.</em></p><p>

absorbers.thumbnailNem kell többé fülledt gumicsizmába bújtatni örökmozgó gyermekünk lábait zivatar idején. Egy speciális nedvszívó anyagnak köszönhetően hamarosan megérkeznek a teljesen légáteresztő és egyben vízálló cipők.

absorbers.thumbnailNem kell többé fülledt gumicsizmába bújtatni örökmozgó gyermekünk lábait zivatar idején. Egy speciális nedvszívó anyagnak köszönhetően hamarosan megérkeznek a teljesen légáteresztő és egyben vízálló cipők.

 

     A BASF új, a lábnak közvetlen szellőzést biztosító szupernedvszívó poliészter szövete képes súlya négyszázszorosával megegyező folyadékot magába szívni majd, száraz idő esetén rövid időn belül elpárologtatni. A nedvességet felszívó cipő csupán az első lépés, mely megnyitja az utat az egyaránt szellőző és vízálló sátrak, dzsekik, autóülések és sportruházati darabok felé.

A vízálló cipő titka

Akár 26 liter folyadék felszívására képes 1 négyzetméternyi Luquafleece® nevű, légáteresztő poliészter anyag, mely a BASF és az IQ-TEX fejlesztésének eredményeként megvédi a cipőt az elázástól.

A szupernedvszívó textil titka a BASF vegyészei által kifejlesztett polimer laza molekulaszerkezete, mely szivacsként szívja magába a folyadékot. Száraz idő esetén a textil apró lyukacskái teljes szellőzést biztosítanak a lábnak, azonban amint eső éri az anyagot a nedvességet felszívó bevonat működésbe lép. Magas iontöltöttségének köszönhetően a felszíni réteg a vizet a polimer hálózatba vezeti, ami az ott található részecskéket megduzzasztja.

Mivel a szövetet két oldalról méhkaptár formájú rácsozat veszi körül a folyadékkal teli részecskék teljesen összetorlódnak és meggátolják a víz továbbjutását, ezáltal az anyag vízhatlanná válik. Amint az idő szárazabbra fordul a folyadék elpárolog a részecskékből és a pórusok felszabadulnak, megnyitva ezzel az utat a folyamatos légáramlásnak.

Luquafleece® textil a mindennapokban és a jövőben
A Luquafleece® textil egyedisége a visszafordítható nedvességfelvételben rejlik, amely többféle feladatra is alkalmassá teszi. Az új szupernedvszívó anyag a Deichmann csoport „Elefanten" nevű cipőjében kerül először felhasználásra, majd a tervek szerint 2009 tavaszára már a légáteresztő és vízálló gyermek félcipő is forgalomba kerülhet. Egy jól ismert cipőmárka ugyancsak készül a megegyező tulajdonságú, férfiak számára készült lábbeli bemutatására.

A jövőben egyre inkább előtérbe kerül a szellőző és száz százalékig vízálló kültéri termékek kifejlesztése, mely új lehetőségeket visz a könnyen befülledő sátrak, speciális hálósátrak és dzsekik előállításába. A csomagoló iparban is használatban van már a szupernedvszívó polimer, mely nedvességfelszívó párnaként megakadályozza, hogy az esetleg beszivárgó folyadék az élelmiszerig eljusson.

A Luquafleece® az elkövetkezőkben az irodai székekbe épített passzív hőmérséklet szabályzók mellett ugyancsak felhasználható lesz az üléskomfort növeléséhez, illetve új típusú autóülések, sportruházati és munkaruházati darabok kifejlesztéséhez.

Évente 400 000 tonna anyag előállításával a BASF a világ szupernedvszívó termékek gyártóinak élmezőnyébe tartozik. A termékek 90 százaléka az egészségügyi üzletágban jelenik meg, ahol többségében baba pelenkát és törlőkendőt készítenek belőle.

Nagy víztárolási képességének köszönhetően a nedvességfelszívó anyag a melegházakban való felhasználásra is kiválóan alkalmas, mint növények öntözéséhez kifejlesztett rugalmas vízadagoló.

http://www.packaging.basf.com/p02/Packaging/en_GB/portal/show-content_innovation/content/Innovation/Aktive_passive_Verpackung_files/SAP_Moisture_management_system s

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.