2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?Nekünk ma Berlin a Párisunk?

2 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2649"><img class="image thumbnail" src="/files/images/FOKEP1.thumbnail.jpg" border="0" alt="?Nekünk ma Berlin a Párisunk?" title="?Nekünk ma Berlin a Párisunk?" width="100" height="53" /></a></span>2007. szeptember 1-ig látható még az a kiállítás, melyet a Petõfi Irodalmi Múzeumban rendeztek, "Nekünk ma Berlin a Párisunk? címmel. A kiállítás magyar írók Berlin-élményét dolgozza fel az 1900-1933as évek közötti idõszakra.</p><p>

 ?nekünk ma berlin a párisunk?2007. szeptember 1-ig látható még az a kiállítás, melyet a Petõfi Irodalmi Múzeumban rendeztek, "Nekünk ma Berlin a Párisunk? címmel. A kiállítás magyar írók Berlin-élményét dolgozza fel az 1900-1933as évek közötti idõszakra.

 ?nekünk ma berlin a párisunk?2007. szeptember 1-ig látható még az a kiállítás, melyet a Petõfi Irodalmi Múzeumban rendeztek, "Nekünk ma Berlin a Párisunk? címmel. A kiállítás magyar írók Berlin-élményét dolgozza fel az 1900-1933as évek közötti idõszakra.

A Petõfi Irodalmi Múzeum a belvárosban található, a Károlyi- palotában, már 1957 óta. A múzeumban az állandó kiállítás mellett- mely ingyen látogatható- idõszakos kiállításokat is rendeznek. A mostanit, ami egy kiállítás-sorozat része, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül nyitották meg, ?Nekünk ma Berlin a Párisunk" -Magyar Írók Berlin-élménye 1900-1933 címmel. A  kiállítás még szeptember elsejéig megtekinthetõ.

?nekünk ma berlin a párisunk?A kiállítás célja, hogy a hosszabb-rövidebb ideig Berlinben élt magyar mûvészek, írók, költõk élményeit mutassa be.

A kiállítás megidézi a Sturm (Vihar) galériát is, ahol több magyar alkotó járt a XX század elején. Így például Déry Tibor is, kinek a berlini élmények hatására hamarabb jelentek meg berlini újságokban a németre fordított költeményei,  mint a magyar folyóiratokban.

?nekünk ma berlin a párisunk?Balázs Béla, egy meghívás révén, éveket élt Berlinben, s ért el sikereket színház-, és filmmûvészet területén, miközben film- témájú cikkeket, tanulmányokat is jelentetett meg.

Beregi Oszkár – ki Magyarországon, Berlinen kívül, Bécsben, s Los Angelesben is élt- Rómeóként ért el hatalmas sikert a berlini színházban.

?nekünk ma berlin a párisunk?Hatvany Lajos, kinek neve összefonódik a Nyugat folyóirattal, nem csak hogy fiatalként német kiválóságoktól tanult, de késõbb a Berlinbe érkezõ magyar írók, költõk segítõje is, s a magyar mûvek németországi kiadásának intézõje volt.

A kiállításhoz több múzeum, gyûjtemény járult hozzá anyagokkal. Láthatók itt többek között plakátok, festmények, íratok, díjak, meghívók. Megtekinthetõ Tihanyi Lajos: Ablaknál álló férfi címû festménye, Fedák Sári gyönyörû aranybrokát jelmeze, és koktélruhája is.

?nekünk ma berlin a párisunk?A tárlat a budapesti debütálása után, õsszel a berlini Collegicum Hungaricum-ban nyílik meg újra.

Németh Krisztina

 http://www.pim.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.