2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nincs többé nitrittel szennyezett csapvíz Észak-Somogyban

6 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51801"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/study_tour.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

study tour.thumbnailEgyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

study tour.thumbnailEgyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

Súlyos problémát orvosolva, hatalmas technológiai áttörést ért el az ország elsőszámú víziközmű szolgáltatója. A DRV Zrt. a Törökkoppányi vízműben alkalmazott biológiai ammóniamentesítés során, a régóta ismert levegő-oxidációs technológia szabadalom előtt álló továbbfejlesztésével a jövőben megbízhatóan és garantáltan biztosítja a jogszabályi előírásoknak is megfelelő ivóvízminőséget a Somogy megyei Törökkoppány és a szomszédos Szorosad településeken.

Nagyjából egy évvel ezelőtt a DRV kérésére a területileg illetékes ÁNTSZ elrendelte az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák számára a palackos ivóvízellátást, mert az ivóvíz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta az előírt 0,5 milligramm/liter nagyságrendű egészségügyi határértéket.

Az elmúlt időszakban a DRV számos üzemeltetési módszerrel próbálta megakadályozni Törökkoppányban azt a spontán biológiai folyamatot, amely határérték feletti nitritkoncentrációhoz vezetett. A mechanikus hálózattisztítás, a folyamatos friss víztermeléses üzemmód, a technológiai vegyszer-váltás részsikereket eredményezett ugyan, de megnyugtató, tartós, és egyben gazdaságos megoldást az eredeti problémára egyik módszer sem hozott.

Idén áprilisban egy új próbaüzemi kísérlet vette kezdetét Törökkoppányban , melynek lényege a nitrit-probléma gyökerét jelentő ammónia biológiai úton történő eltávolítása. A módszer nem igényli vegyszer alkalmazását; az ammóniát levegő hozzáadásával a természetben is előforduló baktériumok alakítják át előbb nitritté, majd nitráttá, s teszik mindezt még a vízmű kerítésén belül. A korai siker egyik fontos faktora helyi adottság: a koppányi víz ugyanis 26 °C hőmérsékletű, amely kedvezően hat a biológiai folyamatra.

A folyamat eredménye: egészséges, nitritmentes ivóvíz, mely immáron mindenki számára fogyasztható. A kísérlet eredményességét laborvizsgálatok is igazolták, ezért az ÁNTSZ május végén feloldotta a palackos víz-ellátási kötelezettséget a két településen, amivel éves szinten milliókat takarít meg a DRV. A szabadalom bejegyzése a technológia véglegesítése után, 2011 végére várható.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az ország első számú víziközmű szolgáltatójaként mindig is élen járt az innováció és fejlesztés területén. 2002-ben a Balatonőszödi Felszíni Vízmű korszerűsítésekor az országban először, és mindezidáig egyedüli vízműként alkalmazza a jelenleg legkorszerűbb, membrános víztisztítási technológiát. Az azóta eltelt években pedig folyamatosan fejlesztéseket vitt véghez és újabb technológiai megoldásokat alkalmazott a vízminőség megőrzése és javítása érdekében.

Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon laboratóriumi vizsgálataik egy évvel ezelőtt kimutatták, hogy az ivóvíz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta az előírt egészségügyi határértéket mely jelenleg 0,5 milligramm/liter. A DRV Zrt. a fennálló helyzet végleges megoldásáig a lakosság védelmében felkérte a területileg illetékes ÁNTSZ-t, hogy rendelje el az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák részére a palackos ivóvízellátást.

A DRV Zrt. a hiba észlelése után számos üzemeltetési módszerrel próbálta megakadályozni azt a spontán biológiai folyamatot mely a határérték feletti nitritkoncentrációhoz vezetett. A mechanikus hálózattisztítás, a folyamatos friss víztermeléses üzemmód, a technológiai vegyszer-váltás rész-sikereket eredményezett ugyan, de megnyugtató, tartós, és egyben gazdaságos megoldást az eredeti problémára egyik módszer sem hozott.

 

Idén áprilisban egy új próbaüzemi kísérlet vette kezdetét, melynek lényege a nitrit-probléma gyökerét jelentő ammónia biológiai úton történő eltávolítása. A levegő-oxidációs biológiai technológia természetesen nem új, az újdonság az a DRV Zrt. által alkalmazott, szabadalom előtt álló módszer, ami a peremfeltételek megteremtésében (szűrőtöltet minősége, szűrő-visszamosási intenzitás, levegőbekeverés módja) tér el az eredeti technológiától, és amivel megbízhatóan és garantáltan biztosítható a megfelelés a vízminőségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

 

A módszer lényege, hogy az ammóniát levegő hozzáadásával a természetben is előforduló baktériumok alakítják át előbb nitritté, majd nitráttá, s teszik mindezt még a vízmű kerítésén belül. A korai siker egyik fontos faktora helyi adottság: a koppányi víz ugyanis 26 °C hőmérsékletű, mely kedvezően hat a biológiai folyamatra. A módszer természetesen alkalmazható alacsonyabb vízhőmérséklet esetén is, ekkor azonban nagyobb műtárgytérfogatra van szükség.

A DRV által alkalmazott biológiai módszer előnye, hogy nem igényel vegyszer hozzáadását, nagy hatékonyságú és megbízható. Alkalmazása során nem keletkeznek másodlagos szennyezők (klórozott vegyületek), amelyeket csak aktívszén szűréssel lehet eltávolítani. A legtöbb rétegvíz esetén a biológiai kezelés megvalósítható, hiszen a rétegvizek majdnem minden esetben tartalmaznak kevés szénforrást (humuszanyagok), ami már elegendő a nitrifikáló baktériumok számára. A szabadom előtt álló technológia bejegyzése 2011 végére vagy 2012 elejére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.