Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben visszaállhatott az ivóvíz-szolgáltatás rendje. Az új módszernek köszönhetően, Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon a várandós kismamák és az egy éven aluli gyermekek is újra bátran fogyaszthatják az immár teljesen biztonságos és egészséges csapvizet. Az eljárás olcsó és környezetbarát: a szennyezett vizet ugyanis vegyszer nélkül, pusztán levegő hozzáadásával tisztítják meg.

Súlyos problémát orvosolva, hatalmas technológiai áttörést ért el az ország elsőszámú víziközmű szolgáltatója. A DRV Zrt. a Törökkoppányi vízműben alkalmazott biológiai ammóniamentesítés során, a régóta ismert levegő-oxidációs technológia szabadalom előtt álló továbbfejlesztésével a jövőben megbízhatóan és garantáltan biztosítja a jogszabályi előírásoknak is megfelelő ivóvízminőséget a Somogy megyei Törökkoppány és a szomszédos Szorosad településeken.

Nagyjából egy évvel ezelőtt a DRV kérésére a területileg illetékes ÁNTSZ elrendelte az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák számára a palackos ivóvízellátást, mert az ivóvíz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta az előírt 0,5 milligramm/liter nagyságrendű egészségügyi határértéket.

Az elmúlt időszakban a DRV számos üzemeltetési módszerrel próbálta megakadályozni Törökkoppányban azt a spontán biológiai folyamatot, amely határérték feletti nitritkoncentrációhoz vezetett. A mechanikus hálózattisztítás, a folyamatos friss víztermeléses üzemmód, a technológiai vegyszer-váltás részsikereket eredményezett ugyan, de megnyugtató, tartós, és egyben gazdaságos megoldást az eredeti problémára egyik módszer sem hozott.

Idén áprilisban egy új próbaüzemi kísérlet vette kezdetét Törökkoppányban , melynek lényege a nitrit-probléma gyökerét jelentő ammónia biológiai úton történő eltávolítása. A módszer nem igényli vegyszer alkalmazását; az ammóniát levegő hozzáadásával a természetben is előforduló baktériumok alakítják át előbb nitritté, majd nitráttá, s teszik mindezt még a vízmű kerítésén belül. A korai siker egyik fontos faktora helyi adottság: a koppányi víz ugyanis 26 °C hőmérsékletű, amely kedvezően hat a biológiai folyamatra.

A folyamat eredménye: egészséges, nitritmentes ivóvíz, mely immáron mindenki számára fogyasztható. A kísérlet eredményességét laborvizsgálatok is igazolták, ezért az ÁNTSZ május végén feloldotta a palackos víz-ellátási kötelezettséget a két településen, amivel éves szinten milliókat takarít meg a DRV. A szabadalom bejegyzése a technológia véglegesítése után, 2011 végére várható.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az ország első számú víziközmű szolgáltatójaként mindig is élen járt az innováció és fejlesztés területén. 2002-ben a Balatonőszödi Felszíni Vízmű korszerűsítésekor az országban először, és mindezidáig egyedüli vízműként alkalmazza a jelenleg legkorszerűbb, membrános víztisztítási technológiát. Az azóta eltelt években pedig folyamatosan fejlesztéseket vitt véghez és újabb technológiai megoldásokat alkalmazott a vízminőség megőrzése és javítása érdekében.

Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon laboratóriumi vizsgálataik egy évvel ezelőtt kimutatták, hogy az ivóvíz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta az előírt egészségügyi határértéket mely jelenleg 0,5 milligramm/liter. A DRV Zrt. a fennálló helyzet végleges megoldásáig a lakosság védelmében felkérte a területileg illetékes ÁNTSZ-t, hogy rendelje el az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák részére a palackos ivóvízellátást.

A DRV Zrt. a hiba észlelése után számos üzemeltetési módszerrel próbálta megakadályozni azt a spontán biológiai folyamatot mely a határérték feletti nitritkoncentrációhoz vezetett. A mechanikus hálózattisztítás, a folyamatos friss víztermeléses üzemmód, a technológiai vegyszer-váltás rész-sikereket eredményezett ugyan, de megnyugtató, tartós, és egyben gazdaságos megoldást az eredeti problémára egyik módszer sem hozott.

 

Idén áprilisban egy új próbaüzemi kísérlet vette kezdetét, melynek lényege a nitrit-probléma gyökerét jelentő ammónia biológiai úton történő eltávolítása. A levegő-oxidációs biológiai technológia természetesen nem új, az újdonság az a DRV Zrt. által alkalmazott, szabadalom előtt álló módszer, ami a peremfeltételek megteremtésében (szűrőtöltet minősége, szűrő-visszamosási intenzitás, levegőbekeverés módja) tér el az eredeti technológiától, és amivel megbízhatóan és garantáltan biztosítható a megfelelés a vízminőségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

 

A módszer lényege, hogy az ammóniát levegő hozzáadásával a természetben is előforduló baktériumok alakítják át előbb nitritté, majd nitráttá, s teszik mindezt még a vízmű kerítésén belül. A korai siker egyik fontos faktora helyi adottság: a koppányi víz ugyanis 26 °C hőmérsékletű, mely kedvezően hat a biológiai folyamatra. A módszer természetesen alkalmazható alacsonyabb vízhőmérséklet esetén is, ekkor azonban nagyobb műtárgytérfogatra van szükség.

A DRV által alkalmazott biológiai módszer előnye, hogy nem igényel vegyszer hozzáadását, nagy hatékonyságú és megbízható. Alkalmazása során nem keletkeznek másodlagos szennyezők (klórozott vegyületek), amelyeket csak aktívszén szűréssel lehet eltávolítani. A legtöbb rétegvíz esetén a biológiai kezelés megvalósítható, hiszen a rétegvizek majdnem minden esetben tartalmaznak kevés szénforrást (humuszanyagok), ami már elegendő a nitrifikáló baktériumok számára. A szabadom előtt álló technológia bejegyzése 2011 végére vagy 2012 elejére várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük