2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Túlmutat Izraelen

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51793"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Zsidofeszt%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span> Ha lehet, talán még az eddigieknél is gazdagabb műsorral, de a tavalyihoz képest változatlan jegyárakkal várja közönségét az idei Zsidó Nyári Fesztivál. 2011. augusztus 27-től szeptember 5-ig ismét világsztárok lépnek fel Budapesten.

zsidofeszt%201.thumbnail Ha lehet, talán még az eddigieknél is gazdagabb műsorral, de a tavalyihoz képest változatlan jegyárakkal várja közönségét az idei Zsidó Nyári Fesztivál. 2011. augusztus 27-től szeptember 5-ig ismét világsztárok lépnek fel Budapesten.

zsidofeszt%201.thumbnail Ha lehet, talán még az eddigieknél is gazdagabb műsorral, de a tavalyihoz képest változatlan jegyárakkal várja közönségét az idei Zsidó Nyári Fesztivál. 2011. augusztus 27-től szeptember 5-ig ismét világsztárok lépnek fel Budapesten.

gerendas%20peter.thumbnail A fesztivál programjának ismertetésére meghívott vendégeket először Gerendás Péter köszöntötte és játékával mindjárt meg is teremtette a kellő fesztivál-hangulatot. Családregény című lemezének bemutató koncertje majd szeptember elsején lesz, ahol – hűen a címhez – egy család története bontakozik ki a dallamokból közönség előtt. Úgy, ahogy azt az emlékezet általában megőrzi. Ahol az emlékek hiányosak, segít a fantázia. Szerepelnek benne a nagyszülők, a szülők, a szerelmek, sőt a gyerekek is. Ők valóságosan, mert Gerendás Hanna és Gerendás Dani a műsorban is fellép.

zoltai%20gusztav 5.thumbnail A MAZSIHISZ igazgatója, Zoltai Gusztáv először a frissen felújított Goldmark teremre hívta fel a figyelmet, mely a jövőben a hitközség új turisztikai és kulturális központjaként működik. Érdekessége az interaktív kiállítás, ahol a zsidónegyed megőrzött történeti értékeit valóban „kéznyújtásnyi" közelségbe hozzák. A fesztiválról szólva azt emelte ki, hogy a gazdasági nehézségek a program színvonalán, sokszínűségén nem lesznek érezhetőek. Ezt – egyebek mellett – úgy érhették el, hogy a fellépő művészek közül többen lemondtak tiszteletdíjukról, ezzel is hangsúlyozva a fesztivál fennmaradásának fontosságát. A közönség minden eddiginél több fiatal előadóval találkozhat, ez viszont azt jelzi, hogy a hagyományok életben tartása minden generáció számára lényeges. A nemzetiségek széles köre túlmutat Izraelen, hiszen Ausztriában, Németországban, Olaszországban éppúgy szívesen fogadták a meghívást, mint például az Egyesült Államokban. Augusztus 28-án a New York-i Metropolitan Opera fúvós együttesének koncertje nyitja meg a fesztivált. Ők első alkalommal lépnek fel Európában és vendégük egy kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey lesz.

horgas%20eszter 3.thumbnail A Zsidó Nyári Fesztivál állandó sztárvendége, Horgas Eszter ezúttal régi filmslágerekből állította össze műsorát. Az embereknek szükségük van ilyen alkalmakra, mint ez a fesztivál – mondta – ahol simogathatjuk egy kicsit a lelkeket. Botos Évával közös koncertjén, szeptember 3-án az Uránia Filmszínházban, az ismert filmslágerek „horgaseszter" módra hangzanak majd fel. Az est címe „Szeretni bolondulásig" és a régi értékeket megőrizve, de XXI. századi stílusban hallhatja majd a közönség a Szomorú vasárnap, a 2 X 2 néha öt, a Meseautó, a Kislány kezeket fel mai feldolgozását.

kalmar%20tibor.thumbnailA fesztivál csak kezdetét jelenti majd Kalmár Tibor beszélgetés-sorozatának Kulisszatitkok címmel, a Goldmark teremben. Bodrogi Gyula például el fogja mesélni, hogyan akarták kirúgni a főiskoláról és Básti Lajos hogyan mentette meg. Beszél a szerelmeiről, szakításairól is. Bemutatnak egy felvételt Gálvölgyi Jánossal, ami elkészült a televízióban, de eddig soha nem játszották és nagy sikerű paródiáiból is hoz majd egy csokorra valót. Terítékre kerül Székhelyi József zaklatott magánélete, számos olyan megtörtént epizód, melyről eddig csak a legközelebbi barátai tudtak.

ekes%20georgina.thumbnailA beszélgetős műsorokat csak a magyarok értik. Ám a fesztiválnak már második éve szerepel a programján a New Generation Táncegyüttes, melynek egyik művésze, Ékes Georgina azt is elárulta: az idén fiatal, izraeli művésztársakkal együtt lépnek fel. Az előadás címe: Játszd újra Arthur! Ihletője Arthur Miller munkássága volt, de a feldolgozás teljesen újszerű. Pergő jelenetek váltják egymást, ám ha kell, felbontják a színpadi időt a jelen és múlt ötvözésével, ha úgy kívánja a téma. Segítségül hívják a világhírű drámaíró darabjainak különböző jeleneteit és összekapcsolják a saját értelmezésükkel.

toronyi%20zsuzsa.thumbnail Nem kapcsolódik szorosan a fesztiválhoz, annál inkább a ragyogóan helyreállított Goldmark terenhez a Magyar Zsidó Levéltár legújabb szolgáltatása, melyről Toronyi Zsuzsa adott rövid tájékoztatást. A titokzatosságot kívánják oldani azzal, hogy vezetett körsétáikon megmutatják a közönségnek a levéltár kincseit. Létrehoztak egy „látványraktárt", mely lehetőséget kínál hiteles történelmi források megismerésére. Bemutatják a címeres nemesi oklevelek gyűjteményét, régi pecsétnyomókat, díszes házasságleveleket, sok olyan dokumentumot, amit eddig csak szűk, szakmai közönség ismerhetett. A legnagyobb igény a családfakutató szolgáltatásuk iránt mutatkozik. Ennek során bárki megpróbálkozhat régvolt rokonai felderítésével és ebben szakértő segítségre is számíthat.

www.zsidonyarifesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.