2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Növekedés és beruházás a recesszió ellenére – Idén előtérbe kerülhetnek a hosztingolt megoldások

6 perc olvasás
  <p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/36658"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/arrow-up.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A NEXON 2009-es éves eredményei a recesszió ellenére is növekedést mutatnak, sőt, a vállalatnál jelentős informatikai beruházásokra is sor került. A HR informatikai piacon tevékenykedő cég ügyvezetője, Ocskay Szilárd büszke arra, hogy a tavalyi évben is sikerült megőrizni munkahelyeket, és bizonyos területeken még fejlesztették is a munkavállalói létszámot. </em></p><p>

 

arrow up.thumbnailA NEXON 2009-es éves eredményei a recesszió ellenére is növekedést mutatnak, sőt, a vállalatnál jelentős informatikai beruházásokra is sor került. A HR informatikai piacon tevékenykedő cég ügyvezetője, Ocskay Szilárd büszke arra, hogy a tavalyi évben is sikerült megőrizni munkahelyeket, és bizonyos területeken még fejlesztették is a munkavállalói létszámot.

 

arrow up.thumbnailA NEXON 2009-es éves eredményei a recesszió ellenére is növekedést mutatnak, sőt, a vállalatnál jelentős informatikai beruházásokra is sor került. A HR informatikai piacon tevékenykedő cég ügyvezetője, Ocskay Szilárd büszke arra, hogy a tavalyi évben is sikerült megőrizni munkahelyeket, és bizonyos területeken még fejlesztették is a munkavállalói létszámot.

2009-ben a válság ellenére kis mértékben nőtt a magyar humáninformatikai piacot vezető NEXON árbevétele, így meghaladta a 2,8 milliárd forintot. Mivel tavaly a jelentős informatikai megrendelések és a nagy pályázatok elmaradtak, a vállalat több korábbi ügyfele pedig leépítésekre vagy tevékenységének megszüntetésére kényszerült, az eredmény mögött jelentős munka rejlik.

A válságnak ugyanakkor nem csak negatív, hanem pozitív hatásai is voltak a NEXON-ra nézve, sok vállalat egyértelműen a nehéz gazdasági helyzet miatt fordult a költséghatékonyabb megoldások felé. Így például jelentősen nőtt az optimális munkarendek kialakítását segítő munkaidő-nyilvántartó szoftverek iránti igény. Emellett számos vállalat felismerte, hogy a humánügyviteli feladatok kiszervezésével növelheti hatékonyságát, ami nagymértékben hozzájárult a NEXON outsourcing üzletágának közel 20 százalékos növekedéséhez.

Hangsúly az SaaS alapú szolgáltatásokon

A NEXON a humáninformatikai piac kétharmadát jelentő kkv szektorban 5 százalékkal növelte az eladott licencek számát, ennek köszönhetően sikerült megőriznie domináns pozícióját. „A számokban kifejezett eredmények mellett ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy a válság ellenére sem kellett elbocsátani munkatársakat, sőt, az alkalmazottak száma kis mértékben még növekedett is" – mondta Ocskay Szilárd, a NEXON ügyvezető igazgatója.

A vállalat stabilitását mutatja, hogy több mint 50 millió forintos informatikai beruházást hajtott végre. Ennek eredményeként növekedett a NEXON rendszereinek teljesítménye, továbbá kialakításra került egy korszerű technológián alapuló virtualizált szerverkörnyezet, amely a távoli elérést választó ügyfeleket szolgálja ki. Ocskay Szilárd emellett úgy gondolja, hogy a válság idén is éreztetni fogja hatását, ezért terveik között szerepel az egy bérlős hosztingolt megoldások (SaaS – Software as a Service) hangsúlyosabbá tétele, amelyek révén az ügyfelek a licenc megvásárlása és nagyobb beruházás nélkül is minőségi szolgáltatáshoz juthatnak.

Az ügyvezető tapasztalatai szerint egyre több vállalat ismeri fel annak jelentőségét is, hogy a dolgozók bevonhatók a HR folyamatokba, így 2010-ben a legnagyobb fejlődés az interaktív felületek és a dolgozói önkiszolgáló rendszerek területén várható. Ezt támasztja alá az is, hogy a cég 2009-ben több száz ügyfelénél vezette be a persONLINE webes dolgozói önkiszolgáló rendszerét.

A NEXON eredményei az elmúlt években:

 

2008

2009

 

Árbevétel (eFt)

2 794 000

2 820 000  

 
 

Eredmény (eFt)

259 000

290 000

 

Létszám

220

 235

 

Ügyfélszám

3 000

3 100

 

 

Az SaaS (Software as a Service – szoftver, mint szolgáltatás) lényege, hogy a szolgáltató online hozzáférést biztosít szoftvereihez, és a használat függvényében számítja ki a havidíjat. A szoftver így tulajdonképpen nem kerül a vállalat tulajdonába, csak igénybe veszi, használja annak különböző funkcióit. A program fejlesztéséről, frissítéséről, valamint a szükséges infrastruktúra üzemeltetéséről egyaránt a szolgáltató gondoskodik.

Az SaaS rendszer előnye, hogy bár a vállalat elvégezheti a szoftver által támogatott feladatokat, nem kell nagyobb beruházással számolni a bevezetésekor, hiszen nincs szükség sem a licenc megvásárlására, sem az informatikai háttér fejlesztésére. Ezért ez a megoldás elsősorban az olyan cégek számára előnyös, amelyek kevés erőforrással rendelkeznek. A szolgáltatás további előnye a tervezhetőség, a költségek könnyen ellenőrzés alatt tarthatók a havidíjas rendszer révén. A szoftver használatától függő havidíj révén ráadásul ez a megoldás különösen költséghatékony a kisebb vállalatok számára, akik nem használnák ki egy saját tulajdonú rendszer lehetőségeit.

A SaaS esetében két alapvető modell létezik: az egy bérlős és a több bérlős. Utóbbi esetében a szoftver havidíja alacsonyabb, ugyanakkor testreszabhatósága erősen korlátozott, ezért elsősorban akkor jelent megoldást, ha a vállalatnak nincsenek speciális igényei.

Az alábbiakban összefoglaltuk a szoftvervásárlás, az SaaS szolgáltatás valamint az outsourcing főbb előnyeit, illetve azokat a szempontokat, amelyeket a vállalatoknak célszerű mérlegelnie a választás előtt:

 

Főbb előnyök

Főbb hátrányok

Szoftvervásárlás

 • A szoftver egyedi igényekre szabható.
 • Szolgáltató felelősséget vállal mindenkori jogszabályváltozások szoftveres megfeleléséért.
 • Egyszeri nagyobb beruházás
 • Szükség lehet komoly informatikai beruházásra.
 • Üzemeltetéshez informatikus szakember szükséges.
 • Egyedi igények függvényében hosszabb bevezetés.

SaaS

 • Alacsony kezdeti bekerülési költség.
 • Nincs szükség komoly informatikai beruházásra, csupán internet-hozzáférésre.
 • Használat mértékétől függő díj.
 • A szolgáltatás interneten keresztül bárhonnan elérhető.
 • Szolgáltató felelősséget vállal mindenkori jogszabályváltozások szoftveres megfeleléséért.
 • Az üzemeltetés a szolgáltató feladata, és őt terhelik az ezzel kapcsolatos költségek is.
 • A bevezetés rövid időt vesz igénybe.
 • Hosszú távon könyvelési szempontból költségesebb, mint a telepített szoftver.
 • Hálózati problémák lehetségesek.

Outsourcing

 • Jól tervezhető költségek, fix költség helyett szolgáltatási díj.
 • Nem szükséges informatikai beruházás.
 • A szolgáltató az általa elvégzett feladatokért vállal felelősséget.
 • Magasabb szolgáltatási minőség
 • Rugalmas szolgáltatás
 • A szervezet alaptevékenységére tud koncentrálni.
 • A szolgáltató váltás, vagy a szolgáltatás visszavétel nehéz.
 • Rosszul definiált szerződésekből többlet költséget jelenthetnek (nem minden részlet tisztázott, igények nem megfelelő feltárása stb.)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.