Június végén bemutatták a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága támogatásával és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével, a Kazinczy emlékév programsorozat részeként készült utazó kiállítást, mely hamarosan útjára indul.

 

 

Június végén bemutatták a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága támogatásával és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével, a Kazinczy emlékév programsorozat részeként készült utazó kiállítást, mely hamarosan útjára indul.

 

 Az emlékév programjaiból közel száz már magvalósult itthon, és a külföldi kulturális intézetek szervezésében külföldön is. Az emlékév eddigi eseményei megtekinthetők a http://www.magyanyelveve.hu/ weblapon, néhányat kiragadva  például olvashatunk a milyen a magyar nyelv és milyen kutatásokat végeztek témájú külföldi konferenciákról, Kazinczy emléktábla avatásról a Kufsteini vár falán és még sok más érdekességről.

 

E. Csorba Csilla és Lauter ÉvaE. Csorba Csilla és Lauter Éva E.Csorba CsillaE.Csorba Csilla Kalla ZsuzsaKalla Zsuzsa

A „Nyelvet öltünk!" utazó kiállítás megvalósulásában nagy jelentősége volt a Nyugat 100-busz sikeres útjának, közel 10 ezer kilométert tett meg és 42 ezer látogatót vonzott. Ezek a számok azt mutatták, hogy érdemes ilyet létrehozni és újraépíteni a buszt a Magyar Nyelv Éve keretében is.

A kiállítás elsősorban a fiatalokat szólítja meg, a beszélőket, az ő nyelvükön beszél – megpróbálja rádöbbenteni a látogatót saját beszélt és írott nyelvének, egyéni nyelvhasználatának sajátosságaira. Fokozottan ügyeltünk, hogy azokat a kérdéseket próbáljuk meg feltenni, amit Kazinczy korában is feltettek, hogy honnan származik a magyar nyelv amire máig is sokféle választ lehet kapni, és fontos kérdés volt az is mennyire változik a magyar nyelv, kell e segíteni valakinek vagy kell e szabályozni – hangsúlyozta Kalla Zsuzsa a PIM munkatársa. Na és a nyelvvédelem! – ami már Kazinczy korában is izgalmas vitakérdés volt.

A tárlat játékosan ismertet meg a nyelvtörténeti hagyománnyal, nyelvemlékeinkkel. Kézzelfogható közelségbe hozza a nyelvészet módszereit, a valódi és a „fiktív" nyelvcsaládfákat. Térképekkel, ábrákkal mutatja be a nyelvrokonság bonyolult kérdéseit, és felteszi a kérdést, miért olyan fontos a kis népek öntudatában a nyelvi kapcsolat, az eredet, tényleg egyedül vagyunk-e a nagyvilágban. A cél, a nyelvtanozás helyett aktív, élményközpontú anyanyelvi nevelés sok térképpel, ábrákkal, érintőképernyős és hagyományos játékokkal. Megnézhetjük a nyelvjárási térképeket, szövegeket multimédiás formában megjelenítve, az Ómagyar Mária-siralom eredeti és mai írásmódját, Kazinczy Kufsteinben kézzel írt fordításkötetét, a buszban futó filmen a PIM- Nyelvi Maraton felolvasóest legérdekesebb anyagait és utazást tehetünk a levelezés világába az SMS nyelvig, hogy csak néhányat említsek. A tárlat a játékos forma ellenére komoly tartalmat ad, és ismeretanyagot kínál mindenki számára, bemutatva a magyar nyelv szépségét, játékosságát és sokoldalúságát.

A busz külső megjelenése modern, fiatalos koncepcióhoz alkalmazkodik, Sajdik Ferenc elgondolkodtató, humoros karikatúráival és humoros írásrészleteivel. A buszbelső színekkel tematika szerint elválasztott és szabad barangolást biztosít a látogatóknak a magyar nyelv világában – mondta Lauter Éva a Balassi Intézet főigazgatója.

 

 

„Színes, látványos, játékos ismeretszerzést kínáló kiállítás építünk, vagyis, ha sikerül felkelteni a látogatók érdeklődését a nyelvhasználat kérdései iránt, akkor már tettünk valamit a nyelvi kultúra fejlesztéséért, a saját és közösségi nyelvi értékek, nemzeti nyelv hagyományainak megismertetéséért."

 http://www.pim.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük