A királyokra utaló – egyébként pedig megtévesztő – jelölést szándékosan használtam. A kérdőjelet viszont a saját lelkiismeretem megnyugtatására, no meg az olvasó érdeklődésének felkeltésére biggyesztettem a végére.

 

 A királyokra utaló – egyébként pedig megtévesztő – jelölést szándékosan használtam. A kérdőjelet viszont a saját lelkiismeretem megnyugtatására, no meg az olvasó érdeklődésének felkeltésére biggyesztettem a végére.

 Egy újabb – leleplezésnek szánt – könyv látott napvilágot. Dr. Lenkei Gábor írta, a címe: Egészségre ártalmas! avagy Cenzúrázott egészség Magyarországon. Tartalmáról határozott állást foglalni elég nehéz. Ám ismertetést adni róla, a figyelmet felhívni rá, talán nem haszontalan.

Térjünk vissza egy kicsit e cikk címéhez! Volt ugyebár a históriai időkben egyszer egy Dávid, aki legyőzte Góliátot. Ő tehát az első. Nevét gyakran emlegetjük, ha egyenlőtlen küzdelmet látunk. Élt Magyarországon egy ember, még nem is oly rég, aki ugyancsak megvívta a maga egyenlőtlen harcát – és győzött. Meghurcolták, perbe fogták, mindenféle módon megpróbálták lehetetlenné tenni, de ő legyőzte a maga Góliátját. Dr. Béres Józsefnek hívták – ismerős a neve? Igen, a Béres cseppek! Hát nevezzük őt II. Dávidnak és ebben az összefüggésben nyer értelmet a cím. Van rá esély ugyanis, hogy dr. Lenkei Gábor lehet majd a harmadik.

Dr. Lenkei Gábor orvos. Miért vállal ilyen csatát? Hű akar maradni az esküjéhez, mely szerint egészséget ad. Tény, hogy az emberi szervezet, a maga természetes állapotában mintegy 120 éves működésre lenne képes, komolyabb hiba, betegség nélkül. Minden szükséges tudás is adott hozzá, hogy ez az álom valóra váljon, de ezeket az eszközt az emberek nem igazán használják, mert nem is igazán hozzáférhetőek. Lenkei Gábor úgy látja: az egészségügy területén öt fő probléma van, amikről viszont soha nem beszélünk. Az első, a félretájékoztatás. Az emberekbe belesulykolták a betegségek elkerülhetetlenségét – de ez hazugság. A második, a gyógyszermaffia céljainak megfelelően képzett orvosok – akik maguk is áldozatai ennek a rendszernek. A harmadik, a gyógyszermaffia által befolyásolt tömegtájékoztatás. A negyedik a gyógyszermaffia által befolyásolt törvényhozás. Az ötödik, a gyógyszermaffia szekerét toló állami hivatalok: az ÁNTSZ, az OÉTI és a Gazdasági Versenyhivatal.

Hát ez így valóban elég kemény vád és a könyvben találunk is számos – megütközésre alkalmas – példát. Mi több: dokumentumok is vannak, hivatalos személyek önkényesnek tűnő döntéseiről. Van utalás arra is, hogy ennek a kötetnek előzménye is megjelent. Nincs viszont alapos bizonyíték a „gyógyszermaffia" szó használatára, arra, hogy a kifogásolható esetek közvetlenül kapcsolatba hozhatók gyógyszergyártókkal. A helyzet ugyanakkor erősen emlékeztet Béres József történetére – ne csukjuk be tehát a könyvet az első oldalak után! A szerző célja ugyanis: tiszta vizet önteni a pohárba és ehhez adatokat is felhasznál.

Mások is mondják, nem csak ő, hogy az Európai Unióban, Magyarországon az egyik legrosszabb az emberek egészségi állapota. A „miért?" kérdésre adható egyik válaszként idézzünk a könyvből: „…az elfogyasztott gyógyszerek mellékhatásai következtében Magyarországon évente 7-8 ezer fő hal meg. Naponta 20 – 22. Majdnem minden órában egy ember." (…) „Madárinfluenzában, amely körül hatalmas hírverés volt világszerte (…) hat év alatt összesen 421 ember betegedett meg. (…) A halálos áldozatok száma összesen 257 volt, Az egész világon! Itthon két hét sem kell ahhoz, hogy több ember veszítsünk el gyógyszerszedés következtében!"

Az Európai Unióban is évente 197 ezer ember hal meg az orvosok által előírt, helyes adagban szedett gyógyszer mellékhatásai következtében. Tegyük hozzá: a szám valószínűleg nagyobb, mert az orvosok egy jelentős száma nem vizsgálja, nem jelenti – idehaza sem – a gyógyszer mellékhatásokat.

Mit csinál Lenkei doktor? Vitaminokból és gyógynövényekből álló készítményeket hoz forgalomba és ezért őt folyamatos támadások érik. A támadások egy része – a bemutatott dokumentumok ismeretében – jogtalan, igaztalan. Sajnos ebben nincs semmi új. Egy Shakespeare nevű író már évszázadokkal ezelőtt Hamlet szájába adta „a hivatalnak packázásait". A baj ott van, hogy a jogsértést elkövető emberek a tevékenységüket háborítatlanul folytathatják. Ha Lenkei doktornak hinni lehet – és az ellenkezőjét eddig még senki nem bizonyította – az ő készítményeinek szedésétől még egy ember sem halt meg, de sokan meggyógyultak. Könyvében 82 köszönőlevélből idéz. Béres József is pont így kezdte!

A könyv feltétlenül figyelmet érdemel – nem irodalmi értékei miatt, mert erről az oldalról nézve túl sok benne a hiba. A hivatkozásai pontatlanok, egyoldalúak. Megadja például a felhasznált könyv vagy folyóirat címét, de ennél többet nem. Így elég nehéz az állításait ellenőrizni. Gyakran hivatkozik Szent-Györgyi Albert professzorra. Ő vitán felül álló szaktekintély, különösen, ami a C-vitamint illeti. De azt is tudja minden iskolás gyerek, hogy ez vízben oldódó vitamin. A feleslege kiürül a szervezetből. Mennyi hasznosul? Mennyit szabad bevinni? Többek között ezen is folyik a vita a „hivatal" és Lenkei dr. között, de ezt az olvasó nem tudja eldönteni.

Valójában az lenne a jó, ha a könyvre pártatlan szakemberek is felfigyelnének. Megkezdődne egy tudományos igényű munka: segítenek vagy sem a Lenekei-féle készítmények? Ha igen, győzzön Dávid harmadszor is!

http://www.drlenkei.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük