2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyitra és térsége horgászati lehetőségei

11 perc olvasás

image5_12.jpgNitra/Nyitra város (Szlovákia) minden különösebb fennhéjázás nélkül különlegességek és látnivalók sokaságával várja a turistákat. A történelem városa (a szlovákiai városok anyja), Cirill-Metod emlékváros, amely település 7 dombon létesült), az egyházmegye (880-tól) székhelye, szakrális műemlékek városa, egyben zarándokhely is (vár, katedrális, templomok, kolostorok, Kálvária), a diákok városa (20.000-nél is több diák jár az oktatási intézményekbe), a sport városa (21 sportlétesítmény, sportegyesületekkel egyetemben), a kultúra városa (3 színház, fesztiválok, rendezvények, koncertek), az ipar városa (218 ha az ipari parkokban), múzeumok és galériák városa (régészeti, missziós, mezőgazdasági, egyházmegyei, Mézbor Múzeum, Foyer Galéria és a Nyitrai Galéria), a kiállítások városa (143 ha az Agrokomlex kiállítási területén, 11 nemzetközi kiállítás és vásár).

 

Nyitra Szlovákia 10 legrégibb városai közé tartozik. A püspöki könyvtárban 66 000 kötet várja az olvasókat-kutatókat. Az óriási könyvállomány mellett 78 ősnyomtatvánnyal is büszkélkedhet a város. A természeti és az épített létesítmények mellett 300 éves pince, a mézbor őshazája, 17 megállós tanösvény, nemzetközi kerékpárutak, és Ürmény Kastélyában (Kistopolcsányban) élménydús és változatos információk birtokába kerülhet a hazai és a külföldi vándor.

 

Szinte teljes a „névsor”, talán csak (?!) a horgászati lehetőségek kiaknázásáról feledkeztünk meg… Mert a vándorhorgászoknak is a kedvében szeretnének járni. A folyóvizekről most ne essék szó, bár…, mert a szigorú szabályozás korlátozza a halfogásokat. A horgászat kezdőnapjától fél évig tilos a folyóvizekből a halat hazavinni (a horgásznaplózás és az ellenőrzések szigorú elvárásokat támasztanak a horgászetika, a –szabályok maradéktalan betartásával/betartatásával szemben).

 

Ezért aztán az állóvizek (holtágak, sóderbánya-tavak) halállományát részesítik előnyben a horgászok. További szigorítás vár a horgászra, mert a kifogott halat kíméletesen szabad zsákmányolni: vizes paplanon kell a halat elhelyezni, ott megszabadítani a horogtól, a sebet pedig fertőtlenítővel kell beecsetelni és úgy kell visszahelyezni a vízbe. Aki haza szándékozik vinni a halzsákmányt, annak euróval kell ellentételezni, vagyis meg kell vásárolnia a hidegvérűjét.

 

Az állóvizek horgászati lehetőségeit és halkínálatát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Különös tekintettel a szlovákok természet-tisztelete, -szeretete, -védelme, a szellemi-fizikai kikapcsolódásnak, rekreációnak történő „áldozás” miatt is kedvelik a hidegvérűek kifogását, zsákmányolását. Ez így már gazdasági tevékenységnek, eredménynek is fölfögható.

 

Nyitra és térsége kevés horgászható állóvízzel, illetve az ott tevékenykedő horgászegyesületekkel dicsekedhet. Az ezeknél működő egyesületek szigorú és leszabályozott előírásai szerint lehet hódolni a kedvenc kikapcsolódásunknak, vagyis a horgászásnak (pecázásnak). A helybéliek nem ritkán „vadászásnak” jelölik a halak „hajtását”, kíméletes kifogását, zsákmányolását. A horgászbotot olykor „vesszőnek” titulálják, de többféle horgásztevékenységet, eszközöket, csaliféléket érdekes jelzőkkel illetik. (Akár egy szlovák szakszótárnyi anyagot is össze lehet gyűjteni, és a magyar pecás ezek hallatán csak nézne, mint a moziban…) Két horgásztavat szeretnénk bemutatni a tisztelt EuroAstra.hu  Online-olvasóknak. Elsőként a felderítést könnyítendő GPS-koordinátákat sorjázzuk. Másodikként a két horgásztóról szóló linkeket közlünk, amelyből a teljes horgászhátteret megtudhatjuk.

 

 

A két horgásztó-együttest az alábbi GPS-koordináták alapján lehet „felderíteni”:

 

GPS: N48°09’19” E18°11’55”. Komjatice – Komjáti horgásztó

 

 gps: 47.742568, 18.332058 Kocka Veľký Cetín – Nagy Cétény

 

 

A nyitrai és nyitrakörnyéki horgásztavakról az alábbi linkek adnak részletes információs adatokat a kíváncsi vándorhorgászok számára:

 

 Komjáti horgásztó : https://www.naryby-komjatice.sk/

 

 Nagy Cétenyi kavicsbánya: http://strkoviskokocka.sk/

 

 

Az alábbi ránézeti térkép (rajz) segítségével a megközelítést tesszük könnyebbé:

image4_17.jpg

 

Halászati Társaság Komjatice Dolná

(Komjáti Horgásztó)

 

 

Különböző korlátozások, amelyek jól mutatják a kemény megkövetelő horgászrendet. A parttól és a szigettől a (csalások) csalik kiegyensúlyozása a megjelölt vonalig a lehető legnagyobb távolságra. A jelzett vonal izgalmának köszönhetően túldobhatja a csalis szerelését, ekkor a halászati felügyelők visszavonhatják a halászati (horgász-) engedélyt!

 

A horgászás tilalmának vége után 2014. 06. 16-tól a vadászat (horgászat) általános tilalmának vége. A Nagy Zubacha (süllő) védelme érdekében tilos a ragadozó halak fogása a Zabáren (béka-tó) szakaszban. Továbbá tilos a fogás, a harapás, a vadászat (!) és a vadászat vagy élő halak fogásának tilalma. Csak a siketfajd (madárféle) és a fehér halak (keszeg, kárász) szabadon engedhetők és lebegtethetők, kizárólag a halászati ágazat (és ideiglenes) tagjai számára. A vendégek  részére tilos a horgászatuk a Zabáren ( béka-tó) területén.

 

2018-ban a horgászat (vadászat) és bérlet ügyfelének szivárványos pisztráng van a napi- és többnapos halászati engedéllyel rendelkező vendégek számára!

 

ÁLTALÁNOS (vadászati/horgászati) TILTÁS az Északi Claw és Zubac a Nagy Host Flyingen! A 2018-ban kiadott vendégengedéllyel tilos horgászni az Északi parton és a Nagy Zubacon. 2018-ban a szigeteken való horgászat/vadászat tilalma és tiltása a (Béka-tó) Zabáren területén napi és többnapos horgászengedély birtokosai számára. A megfelelőségi ellenőrzéseket az SR-rendőrség és az önkormányzati rendőrség (Komjatice) végzi.

 

A SZÓRAKOZÁS TILALMA. 3790-es körzet (Komjatice régi faluja) jelenleg a bányászati rendszerben működik és itt nem lehet horgászni. A kerület építési terület, amely nincs bejegyezve.

 

SZÓRAKOZÁS szervezése. 2018/06/01 (péntek) Horgászat Gyereknapon és a tanulóknak, horgászverseny gyerekeknek és diákoknak!

 

A horgászatok (halászatok) a szálláshelyben. A nagy Zubacha (süllő/zander) védelme érdekében tilos a ragadozó halak fogása a Zabáren-szakaszban (Béka-tó). 2010. július 1-je óta tilos a Zabáren-tilalom, szúnyog, vadászott és „halott” vagy élő hal. Csak siketfajd és fehér halak szabadon engedhetők és lebegtethetők. (A Komjatice Halászati Társaság Igazgatótanácsa, 2017.06.01.)

 

A Komjatice Kavicsbányató járművekkel történő megközelítése kizárólag érvényes halászati és behajtási engedéllyel rendelkezőknek szabad. A bejárattól a gépjármű szomszédos mezőgazdasági területen lévő bekötőút akadálymentes (nincsenek gödrök, kátyúk). A szabályszegőket visszatartják a halászati ellenőrök.

 

A Szent Love  megelőzése – Host-lista. Halászati vállalkozások a Komjaticén továbbra is tilos halászni a szigetekről (engedélyt csak napi, heti háromnapi engedélyt lehet igényelni. Tilalom van érvényben 2018. június 15-ig, bárminemű halat kifogni tilos. További „vadászat”-tiltás van érvényben az év során, érdemes konzultálni a „halőrrel”, illetve a tógazda megbízottjával.

 

Lakóház és lakókocsi kölcsönzésére is mód nyílik: 24 órára, illetve 7 napra bérelhetők (8, 40 euro, továbbá 10, 50 euro a kölcsönzési díja. A halászati „menedékhelyet” nem lehet előre lefoglalni. A létesítmények a Komjatice Halászati Társaság által kiadott érvényes halászati/horgászati engedély birtokosai rendelkezésére állnak.

 

A lakóhely, illetve lakókocsi korrekt berendezésű, hasznos szolgáltatásokat lehet végezni. Négy főnek matrac, gáztűzhely, konyhai mosogató, munkalap, szilárd tüzelésű kályha (ahol egyszerű ételek készíthetők), szekrény, edények (csészék, tányérok, evőeszközök), belső világítás, sörasztalok, -padok, székek. A lakókocsi szintén komfortos berendezésű, sőt, a közúti közlekedés előírásainak megfelelő műszaki vizsgadokumentumokkal is ellátott.

 

Velky Cetín Kavicsbánya-tó

 

Elhelyezkedés: Nagy CetÍn, Nyitra.

Területe: 22 hektár.

Kavics-adminisztrátor: Frantisek Danóci

Folyamatos újratelepítéssel biztosítják a halállomány mennyiségi-minőségi „karbantartását”. Nagyon jó „harisnya” (pikkelymentes, tükörös-)pontyokat is lehet zsákmányolni. Egyébként szép tükrös és pikkelyes pontyok foghatók: 5, 15, 20 kg-osakat is meríthet a horgász.

 

A horgászrend néhány sarkalatos szabálya. Megegyezés szerint tűzhelyet is létrehozhat a horgász a megőrzött helyeken vagy a grillen. A terület gyep, a halászok (horgászok) autóval érhetik el a „vadászterületet”. A szezonnyitó napok: péntek, szombat, vasárnap és az államilag elismert ünnepek. A kavicsbánya-tó látogatása nem lehetséges munkanap után, a vezetővel történt megállapodás kivételes lehetőséget biztosít. Ha az adminisztrátor a kifizetett halak lopását találja, a látogató köteles a halak ára 10-szeresét kifizetni.

 

Vendég- vagy napijegy 9 féle időpontra váltható (12, 24, 48, 72 stb. óra), 12 eurótól 120 euróig (az árban 20 százalék áfa benne foglaltatik). Az üzemeltető fenntartja a jogot, hogy a szezon alatt megváltoztassa a halászati feltételeket, illetve megszüntesse a horgászatot. A megvásárolt horgászjegy egy horgász számára ad jogosultságot: 2 rúddal (horgászbottal, a horgok számáról nem szól a fáma, továbbá az élő és száraz etetőanyagokat nem említi a szabályzat), 5 eurót kell minden kutyához és bothoz leszurkolni. A zsákmányolt hal elvitelét meg kell fizetni. A horgász köteles elfogadni a mindenkori horgászrend előírásait. A látogatók beléphetnek a vadászterületre, az autók parkolhatnak a parkolóban.

 

Szigorúan tilos a kártevés a standokban, padokban, asztalokban és a menhelyekben, továbbá zajjal zavarni a többi halászt. A cigarettacsikkeket és egyéb hulladékot össze kell söpörnie a pecázás befejeztével. Minden egyéb kártétel tilos, a kárt meg kell térítenie az okozónak. Tűzrakást és kutyát a területre bevinni csak a rendszergazdával történt megegyezés alapján lehetséges.

 

Az üzemeltető a halak tulajdonosa. Gondoskodik azok rendszeres pótlásáról és az élelmiszer-kódexnek megfelelően az egészségi állapotukat garantálja.

 

A horgászatot csak a partról egy horgászpálcával (-bottal) lehet folytatni. (Más horgászmódszerek alkalmazása tilos!) A zsákmányolt halat felszólításra be kell mutatni a halőrnek, a kifogott halat tilos cserélgetni! Horgászhely előre történő lefoglalása (rezerváció) csak a tó üzemeltetőjével egyeztetve lehetséges. Vasárnap 09.00-16.00 óra között; pénteken 07.00-19.00 óra között.

 

Kocka Kavicsbánya-tó

(Strkoviska Velky Cetín)

 

Elhelyezkedés: Nagy Cetín, Nyitra; terület: 3 hektár; újratelepítés: nagyon jó harisnyaponty-állomány várja a horgászt, 3 kg-tól, 15 kg, de 16 kg, 17 kg és 18 kg-os ponty is fogható, zsákmányolható.

 

Lehetőség van pavilon bérlésére céges rendezvények, partik, ünnepek és más események megrendezése számára. Mindezek megvalósítását megegyezés szerint lehet szervezni-rendezni – az írott és íratlan szabályok betartása mellett.

 

Tűzhely is létrehozható az őrzött helyen vagy a grillen (van egy beépített grill is, de hordozható kölcsön-grill is rendelkezésre áll). A terület gyep, a halászok (horgászok) autóval is megközelíthetik a „vadászterületet”. Az igazgatóval egyetértésben éjszakai horgászatot szintén lehet művelni. Lehetőség van üzleti események megrendezésére is. A horgászszezon elejét és végét a tavi menedzser határozza meg. A szezon nyitónapjai: péntek, szombat, vasárnap, és államilag elismert ünnepek. A Kavicsbánya-tó látogatása nem lehetséges munkanap után. A vezetővel történt megállapodást követően, legalább 48 órán keresztül lehetőséget biztosít.

 

A horgászhely-lefoglalások (rezervátumok) csak a tó üzemeltetőjével történt telefonhívás után lehetségesek (vasárnap 09.00-16.00 óra között, péntektől 07.00-19.00 óra között). Pond-menedzser: Frantisek Danóci, 0911 298 702.

 

Az üzemeltető fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze a látogatók/horgászok személyes ügyeit – a sporthorgászokat, amikor a Kavicsos-tó területét elhagyják. Lopás gyanúja esetén az operátor felhívja a rendőrséget. Az üzemeltető fenntartja a jogot, hogy ilyen esetben azonnal megszünteti a halászatot és tilalmat rendel el a bejáratnál.

 

A Strkovisko Velky Cetínben tilos halat vásárolni, vagy saját tulajdonban tartani (CHY-PUST elv alapján: fogd meg a halat és engedd vissza). Ezen a vízen megengedett a szonár (halradar) alkalmazása, a csónak és a rúdbólya (de csak csak a bólya!). A horgászat megkezdése előtt minden érdekelt fél köteles horgászjegyet vásárolni az üzemeltetőnél. A jegy érvényes egy horgász számára, két rúddal (plusz 5 euro minden egyes bothoz). A jegy ára nem tartalmazza a kifogott hal árát, amely külön fizetendő, miután a horgászat végén mérlegelték a zsákmányt.

 

A horgászegyesületek honlapján külön rovatban adnak meteorológiai és rendezvény-naplózási rovatot, a pecások minél teljesebb tájékoztatásának érdekében.

A  háttéranyagot  rendelkezésre    bocsátotta,  biztosította és részemre a   szakmai  segítséget nyújtotta   köszönöm: Éva Kozárová Asszonynak /kastielmojmirovvce.sk/. Szerkesztette. László Gyula újságíró

EZ IS ÉRDEKELHETI

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.