2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Óbudán találkoznak a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás képviselői

3 perc olvasás

euped.jpg Az Óbudai Egyetem a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar reprezentánsai részvételével június 4-én tartja az Európai Uniós Pedagógusnap (EU-PED) ünnepségét, amelyen ezúttal is doktori, és más egyetemi elismeréseket, kitüntető címeket adnak át.

 

Az Óbudai Egyetem 2018. június 4-én, hétfőn rendezi meg Bécsi úti kampuszán a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselői részvételével az EU-PED Kárpátmedencei Pedagógusnapi Ünnepséget. Az ünnepség tiszteletadás a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő pedagógusok előtt, és egyben a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának kifejezése.

 

Az egyetemen immár hagyománya van az EU-PED ünnepségnek, amely az oktatási intézmények közötti szerteágazó kapcsolatok megerősítését is szolgálja azáltal, hogy találkozóra invitáljuk partner oktatási intézményeinket pedagógus nap alkalmából. Az

Óbudai Egyetem vezetői vallják, hogy a pedagógus pálya nemcsak hivatás, hanem elkötelezettség is. Elkötelezettség a tudás átadása, megújítása és nem utolsó sorban a magyarság mellett. Ennek szellemiségében hívjuk az ünnepségre ez évben is a Kárpátmedencei felsőoktatás magyar reprezentánsait.

 

Az idei pedagógusnapi ünnepséget megtiszteli jelenlétével a Selye János Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Bizottsága, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, a Vajdasági Magyra Tudományos Társaság, valamint az Észak-Budapesti Tankerületi Központ és az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetője, illetve képviselője.

 

Az Óbudai Egyetem hazánk második legnagyobb, döntő mértékben műszaki képzést folytató felsőoktatási intézménye az első, határokon átívelő ünnepséget 2011-ben rendezte, az Európai Unió magyar elnökségéhez kapcsolódóan. Azóta évről-évre egyre bővülő partneri kört láthat vendégül az intézmény, hiszen folyamatos célkitűzés, hogy a gazdaság szereplőivel és a helyi közösségekkel szorosan együttműködve folyjon az oktató és kutató-fejlesztő tevékenység. Emellett az egyetem határokon átívelő együttműködésekkel támogatja a magyar nyelvű oktatást, így indított képzéseket Szabadkán és Székelyudvarhelyen is, együttműködve a helyi felsőoktatási intézményekkel. Az egyetem 2014 óta működteti a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumát (K-MOOC), ahol online, díjmentes, magyar nyelvű, kreditértékű kurzusok várják a hazai és határon túli magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények hallgatóit.

 

A folyamatosan bővülő hálózathoz csatlakozott felsőoktatási intézmények kurzusai minden magyarországi és határon túli hallgató számára nyitottak, az így megszerzett kreditek beszámítanak a tanulmányi követelményekbe. A Centrum 4 éve 4 kurzussal és 271 jelentkezővel nyitott, idén azonban már 64 tárgy közül válogathattak az érdeklődők, amelyre összesen közel négyezren regisztráltak.

 

„A Pedagógusnapi ünnepségünkön tisztelettel adózunk mindazok munkája előtt, akik támogató együttműködésükkel hozzájárulnak intézményünk fejlődéséhez, szakmai sikereihez, így az EU-PED az intézmény kiválóságairól is szól, akik doktori, és más egyetemi elismeréseket, kitüntető címeket vehetnek át Prof. Dr. Réger Mihály rektortól.” A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke és Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármesterhelyettese.

Online közvetítés: https://www.youtube.com/user/uniobuda

 

http://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.