2023.szeptember.27. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olcsóbb lett a flottalízing

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11646"><img class="image thumbnail" src="/files/images/36.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>Akár 20%-kal kedvezőbb lízingdíjakat kalkulálhatnak a lízing cégek a gépjárművek bérlői számára az áfa törvény 2008. évi változása miatt. „A költségeket a bérbe adott gépkocsik levonható áfáján kívül az egyéb kapcsolódó szolgáltatások, mint például szerviz, téli gumi, vagy asszisztencia forgalmi adójának levonása is csökkenti." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. </p><p>

 36.thumbnail 0

Akár 20%-kal kedvezőbb lízingdíjakat kalkulálhatnak a lízing cégek a gépjárművek bérlői számára az áfa törvény 2008. évi változása miatt. „A költségeket a bérbe adott gépkocsik levonható áfáján kívül az egyéb kapcsolódó szolgáltatások, mint például szerviz, téli gumi, vagy asszisztencia forgalmi adójának levonása is csökkenti." – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

 36.thumbnail 0

Akár 20%-kal kedvezőbb lízingdíjakat kalkulálhatnak a lízing cégek a gépjárművek bérlői számára az áfa törvény 2008. évi változása miatt. „A költségeket a bérbe adott gépkocsik levonható áfáján kívül az egyéb kapcsolódó szolgáltatások, mint például szerviz, téli gumi, vagy asszisztencia forgalmi adójának levonása is csökkenti." – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A Lízingszövetség többször jelezte a Pénzügyminisztérium és az APEH illetékeseinek azt az anomáliát, hogy a lízingcégekre a gépkocsik beszerzésekor tételes áfa levonási tilalom vonatkozott, mivel nem továbbértékesítési céllal vették, hanem bérbe adták az autókat. A bérleti díj viszont áfa köteles volt, amit a lízingbe vevő cégek a magánhasználat miatt nem tudtak levonni. A végeredmény halmozott áfa fizetési kötelezettséget eredményezett az operatív lízinget igénybevevő vállalkozásoknál.

A flottafinanszírozás helyzete 2008. január elsejétől az áfa törvény módosításával gyökeresen megváltozott, hiszen azóta a lízingcégek beszerzéskor levonhatják a bérbe adott autók áfáját. A bérbe vevők számára a lízing díj így akár 20%-kal – az áfa összegével – lehet olcsóbb.

A törvény elvileg lehetővé tette már 2007-ben is, hogy a lízingbe vevők utóbb csökkentsék költségeiket az áfával, ám ez csak abban az esetben volt lehetséges, ha tételes útnyilvántartás vezetésével kizárták a gépjármű magáncélú használatát. A gyakorlatban a cégeknek csak kis hányada választhatta ezt a megoldást, tehát a többség kénytelen volt felvállalni az operatív lízinggel járó többletköltségeket.

A lízingcégek idén érvényes áfa levonási jogából viszont következik, hogy ezzel a költségtényezővel már a lízingdíj megállapításakor sem kell kalkulálni, így a flottát lízingelő cégek eleve kedvezőbben kaphatják az autókat, vagy a korábbi díjak mellett  értékesebb, esetleg több extrával felszerelt gépkocsit tudnak az operatív lízing keretében bérelni január elsejétől. „Az operatív lízing sokkal kedvezőbb finanszírozási konstrukcióvá vált a flottafinanszírozásban, mint amilyen tavaly volt." – hívja fel a figyelmet Gáti Tamás, a Lízingszövetség Flotta Bizottságának vezetője.

További, visszamenőleges hatállyal érvénybe lépő pontosító változást tartalmaz a május elsejével életbe lépő áfa törvény módosítás. Veszprémi István, a Deloitte igazgatója elmondta, hogy ezzel a változással egyértelművé vált, hogy nem csak az operatív lízing céljából beszerzett gépkocsik áfája, de a hozzá kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások áfája is levonható lesz a lízingcégek számára. Eddig csak azon igénybevett szolgáltatások áfájának levonása volt egyértelmű a jogszabályból, amelyeket a lízingcég külön-külön továbbszámlázott a lízingbevevő részére. Azaz akkor lehetett levonni a lízingbe adott autóval kapcsolatos szerviz, átvizsgálás, téli gumi csere, asszisztencia díjában áthárított adót a lízingbe adónál, ha azt a lízingbe adó a bérleti díjon felül, külön számlázta tovább az igénybe vevő vállalkozásoknak.

A jogszabály módosításával azonban a Pénzügyminisztérium 2008. január 1-jére visszamenőleges hatállyal egyértelművé tette ezen értelmezési kérdést – nyilatkozta Veszprémi István -, hiszen sok lízing cég úgy gondolkodott, hogy megbízható flottát kíván ügyfelei rendelkezésére bocsátani, amelynek összes költségét egy havi átalánydíjban állapítja meg. A korábbi értelmezésekkel szemben az idén ennél a konstrukciónál sem terheli áfa levonási tiltás a lízingcégeket, így ezt a kedvezményt tovább engedhetik ügyfeleik részére és megszűnik a korábban fennállt felemás helyzet. „Ez annál is inkább reális, mert a flotta lízing lényege éppen abban áll, hogy a lízingbe adó cég átvállalja az ügyfelétől az autó üzemben tartásának valamennyi terhét és kockázatát." – teszi hozzá Gáti Tamás. 

A Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége 1991-ben, 12 lízingcég részvételével alakult. Az elmúlt 16 évben a lízingpiac jelentős növekedésen ment keresztül, s a Szövetségnek jelenleg 52 finanszírozó cég, és 25 pártoló vállalkozás a tagja. Finanszírozási volumen tekintetében a Szövetség a teljes lízingpiac több mint 90 százalékát képviseli. 2007-ben a tagok összesen több mint 1200 mrd forintot helyeztek ki, ezzel a teljes finanszírozott portfólió értéke meghaladja a 2.000 mrd forintot.

A Szövetség 11 szakterületen működő bizottságának munkájában több mint 200 szakember vesz részt. Az érdekképviseleti munka mellett szakmai rendezvényeket is szervez, valamint on-line szolgáltatásokat nyújt tagjai számára.

A Szövetség tagja az európai lízingszövetségek szervezetének, a Leaseurope-nak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.