www.omv.huwww.omv.hu A  növekvő árak ellensúlyozták a kedvezőtlen árfolyammozgásokat, így a tiszta EBIT a 2008/Q3 időszakban 928 millió euró, amely 49%-kal magasabb a 2007 évi hasonló időszak tiszta EBIT-jéhez.

 

www.omv.huwww.omv.hu A  növekvő árak ellensúlyozták a kedvezőtlen árfolyammozgásokat, így a tiszta EBIT a 2008/Q3 időszakban 928 millió euró, amely 49%-kal magasabb a 2007 évi hasonló időszak tiszta EBIT-jéhez.

 

Minden szegmensben erős teljesítmény: E&P tiszta EBIT 53%-kal nőtt; R&M tiszta EBIT 36%-kal nőtt; G&P tiszta EBIT 21%-kal nőtt; a Petrom 347 millió euróval járult hozzá a tiszta EBIT eredményhez, amely 93%-os növekedést jelent. A kisebbségi részesedések utáni tiszta jövedelem 557 millió euró; a kisebbségi részesedések utáni tiszta részvényenkénti jövedelem 1,86 euró. Az egészséges mérlegszerkezete – 26%-os eladósodottsági mutatóval és egy erős működési cash flow-val – képessé teszi az OMV-t, hogy áthidaljon egy kedvezőtlen gazdasági időszakot.

 

  Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV elnök-vezérigazgatója: „Az OMV ismét megbízható, jó teljesítményt nyújtott, folyamatos bevételnövekedést tudtunk elérni, ami a fő tevékenységünk erősségét, stabilitását mutatja. A jellemezően az Egyesült Királyságban és Romániában tapasztalt időszakos olaj- és gáztermelési visszaesést kompenzálta az Ausztriában, Tunéziában és Jemenben elért magasabb hozam, amely upstream üzletágunk sikerét jelenti. A jelentős finomítási és petrolkémiai profitráta mellett szintén nőtt a kereskedelem hozzájárulása az eredményeinkhez, amely a piacainkon elért magas volumeneknek köszönhető. Az elmúlt hónapok során az olajár gyorsan esett vissza az első hat hónapban elért rekord árszintről, és nem valószínű, hogy az év hátralévő részében jelentős áremelkedés következne be. Bár a jelenlegi gazdasági helyzet valószínűleg lelassítja a növekedési rátát bizonyos piacokon, mindezidáig nem tapasztaltuk, hogy Közép-Kelet-Európában ez jelentősen befolyásolta volna az olaj és földgáz keresletét. Az OMV integrált üzleti tevékenysége és stabil pénzügyi-strukturális helyzete lehetővé teszi számunkra, hogy eredményesen nézzünk szembe a gyengülő gazdasági környezet kihívásaival és lehetőségeivel."

Pénzügyi mutatók

2008 harmadik negyedév
2008 harmadik negyedévében az eredményeket ismét az általánosan magas nyersolajár határozta meg. A Brent átlagár 54%-kal haladta meg az előző év harmadik negyedévi átlagát, bár a negyedéven belüli áresés negatív készletezési hatással járt a finomítás területén.

A Csoport EBIT eredménye 732 millió euró volt, amely 17%-kal haladta meg a tavalyi év harmadik negyedévének eredményét. A magas speciális kiadásoknak köszönhetően a Petrom hozzájárulása az EBIT-hez mindössze 187 millió eurót tett ki. A nettó pénzügyi eredmény egyértelműen a tavalyi év harmadik negyedévének szintje alatt maradt, amelyet a Borealis pozitív egyszeri bevétele támogatott.

A kisebbségi részesedések utáni nettó jövedelem 453 millió eurót tett ki, amely 12%-kal kevesebb a tavalyi évhez képest. A tiszta EBIT 49%-kal emelkedett, 928 euróra, ami nem tartalmazza azokat a speciális költségeket (206 millió euró), amely döntően az Arpechim üzemanyagfinomító leértékeléséből származik. A Petrom tiszta EBIT hozzájárulása 93%-kal nőtt, 347 millió euróra.

A kisebbségi részesedések utáni tiszta jövedelem 557 millió eurót tett ki, az ebből eredő részvényenkénti jövedelem pedig 1,86 eurót, amely 14%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Szeptember végén a Csoport nettó adóssága 2844 millió eurót tett ki, az eladósodottsági mutató 26,5%-os.

A kutatási és termelési üzletágban (E&P) a tiszta EBIT 53%-kal, 755 millió euróra nőtt az előző év harmadik negyedévéhez képest a dollár árfolyamváltozásának negatív hatása ellenére, ebben az eredményben a 2007 harmadik negyedévéhez képest kedvező olajár hatása érezhető. A Csoport olaj- és gáztermelése napi 316.000 hordó, amely megegyezik a tavalyi mennyiséggel.

A finomítás és kereskedelem üzletágban (R&M) a tiszta EBIT 133 millió eurót tett ki, amely így 36%-kal haladta meg az előző évit. A magas olajárak negatívan befolyásolták a finomítók saját energiafogyasztását, míg a negyedéven belül a csökkenő olajár negatív készletezési hatást eredményezett. A petrolkémiai üzletág profitált a magas árrésből. A kereskedelem hozzájárulása az eredményhez jelentősen nőtt, amely a magasabb volumennek és az olaj-üzletágon kívüli területeknek volt köszönhető.

A gáz és energia üzletágban (G&P) a tiszta EBIT 21%-kal, 60 millió euróra nőtt, főleg a logisztikai üzlet hozzájárulásának köszönhetően, amely a WAG vezetéket működtető vállalat konszolidációjának eredménye. A gázkereskedelmi üzletág 2007 harmadik negyedévéhez képest jobb eredményt ért el.

2008 január-szeptember (2008 I-IX)
A dollárban kifejezett átlagos Brent ár 65%-kal magasabb volt 2008 első kilenc hónapjában, mint az előző év hasonló időszakában. Általánosságban, az EBIT és a nettó bevétel tekintetében a csoport jelentős pénzügyi eredményt ért el. A Csoport EBIT 2469 millió eurót tett ki, amely 46%-kal haladta meg az előző évi szintet (2007 első kilenc hónapját tekintve).

A Petrom EBIT hozzájárulása 38%-kal nőtt, 699 millió euróra. A nettó pénzügyi eredmény csökkent, főleg a nettó kamatköltség növekedése miatt. A kisebbségi részesedések utáni jövedelem 1583 millió euró, amely 26%-kal magasabb az előző évinél. A tiszta EBIT 66%-kal magasabb, 2803 millió euró, amelyben nem szerepel a peres ügyekre elkülönített céltartalék és az Arpechim leértékelése. A Petrom tiszta EBIT hozzájárulása így 982 millió eurót jelent, amely 109%-os növekedés. A kisebbségi részesedések utáni tiszta jövedelem 1742 millió euró, és a kisebbségi részesedések utáni tiszta jövedelem részvényenként 5,83 euró volt, 40%-kal magasabb, mint 2007 hasonló időszakában.

Az E&P üzletágban a tiszta EBIT 69%-kal nőtt 2007 első kilenc hónapjához képest, amely az általában magasabb árszintnek köszönhető, az enyhén alacsonyabb termelés és a negatív árfolyamhatás ellenére. A Csoport olaj- és gáztermelése napi 316.000 hordó, 1%-kal kevesebb mint az elmúlt évben.

Az R&M üzletágban a tiszta EBIT 84%-kal nőtt 2007 első kilenc hónapjához képest, amely főképp a finomítók pozitív készletezési hatásának köszönhető – ez az olajár növekedésének, a kereskedelem javulásának köszönhető, amelyek bőven ellensúlyozták a gyengébb petrolkémiai teljesítményt.

A G&P üzletágban a tiszta EBIT 12%-kal nőtt, elsősorban a logisztikai üzletág profit-hozzájárulásának köszönhetően. Több tározó és szállítási kapacitást sikerült értékesíteni, és ugyancsak hozzájárult az EBIT növekedéséhez a Baumgarten-Oberkappel Gasleitungsgesellschaft mbH konszolidációja.

Jelentős események 2008 harmadik negyedévében
Augusztus 6-án az OMV visszavonta korábbi feltételes vételi ajánlatát a MOL-részvényekre vonatkozóan, miután az Európai Bizottság jelezte, hogy nem fogadja el az OMV által felajánlott kötelezettségvállalásokat. Tekintettel arra, hogy más kötelezettségvállalások az OMV számára nem lettek volna elfogadhatók, visszavonta az Európai Bizottsághoz 2008. január 31-én benyújtott bejelentését.

Szeptember 1-én az OMV "A3"-as minősítést kapott a Moody's-tól, és "A-" minősítést a Fitch-től. Ezzel mindkét intézet megerősítette az OMV jó adósminősítését.

Júliusban az OMV bejelentette, hogy kondenzátot és gázt talált az Ahlem-1 kutatófúráson Dél-Tunéziában, a Jenein Sud kitermelési koncesszióban. Ezen felül az OMV megújította szerződéseit a líbiai NOC-vel a fő olajmezőkre vonatkozóan. A líbiai Murzuq medencében található OMV-blokkok kapcsán 2032-ig hosszabbították meg a szerződéseket, és átírták azokat az EPSA IV szerződési feltételek szerint. Az OMV érdekeltséget szerzett a Kalat-koncesszióban (OMV: 30%) és a Barkhan-koncesszióban, amelyek a dél-nyugat-pakisztáni Balochistan tartományban találhatók. Ausztriában megkezdődött a Strasshof és az Ebenthal gázmezők kitermelése – a tervek szerint összesen napi 7000 hordó olajegyenérték lesz a két mező együttes hozama.

Augusztus 28-án megállapodást kötött az elektromos áram termelésével és kereskedelmével foglalkozó Borasco Elektrik 60%-os részesedésének megszerzéséről. A Borasco Elektrik egy 890 MW teljesítményű gázüzemű erőművet épít Samsunban, amely a Fekete-tenger törökországi partján található. Az erőmű a rohamosan fejlődő török piac ellátását szolgálja majd.

Jövőbeli kilátások
A Q3/08 időszakot és az elmúlt heteket egy példa nélküli nyugtalanság jellemezte a pénzügyi és az olajipari piacon egyaránt, ami a valutaárfolyamok és az olaj árának változásaiban is megnyilvánult. Arra számítunk, hogy a Q4/08 időszakban a fő piaci tényezők (a nyersolajár, a finomítói árrés és a dollár/euró árfolyam) továbbra is hektikusan változnak. Az olajár drasztikus esése ellenére – a júliusi hordónkénti 144 dollárról 60 dollárra esett az ár novemberre – az olajár a 2007-es szint felett marad (Brent: 2007-ben 72 dollár/hordó, 2008. szeptemberében 111 dollár/hordó) 2008 egészére nézve.

A Brent/Ural különbség a 2007-es szinthez hasonlóan alakul, a különbség csökken. Az olajárak közelmúltbeli korrekciója ellenére hisszük, hogy a kereslet és kínálat hosszabb távú strukturális trendje az árak magasabb szinten való stabilizálódásához vezetnek. A dollár az euróhoz képest 2008 átlagában valószínűleg gyengébb lesz, mint volt 2007-ben, még az elmúlt hetek erősödése ellenére is. A román valuta viszonylagos stabilitására számítunk a dollárral szemben 2008-ban, míg az euróval szemben gyengülni fog 2007-ben.

A jelenlegi pénzpiaci válság és annak világgazdasági hatásai a növekedési ráták csökkenéséhez vezetnek az OMV számára fontos piacokon, ugyanakkor az alacsony olajárak a kereslet növekedésének irányába hatnak. Eddig nem tapasztaltuk a közép- és kelet-európai piacainkon a kereslet jelentős csökkenését.

Az OMV, mint integrált olaj- és gázipari társaság, kis hitelállománnyal rendelkezik, és pénzügyileg erős ahhoz, hogy áthidaljon egy kedvezőtlen gazdasági időszakot. A Petrom nemrég aláírt 375 millió eurós hitelkerete és az OMV 2011-ig felhasználható 1,5 milliárd eurós hitelkerete további pénzügyi stabilitást adnak.

Annak érdekében, hogy az ármozgások negatív hatásától megvédjük az OMV Csoport cash flow-ját, derivatív ügyletekkel fedeztük az E&P üzletág 2009-re tervezett olajtermelése 37%-ának bevételeit. A fedezeti ügyletekkel a teljes adózás utáni kockázati bázis mintegy 45%-a van biztosítva. Olyan eladási opciókat alkalmaztunk, amellyel biztosítottuk az értékesítési ár alsó határát 80 dollár/hordó szinten.

Az eladási opciók fedezetéül vételi opciók szolgálnak (zero cost structure), amelynek eredményeként az OMV nem profitál 2009-ben a 110 dollár/hordó feletti árból, legalábbis az említett fedezett mennyiséget tekintve. Ezen túlmenően, az OMV egymilliárd dollárra szóló fedezeti ügyletet kötött 2009-re, hogy még jobban védje cash flow-ját és csökkentse a dollár/euró árfolyammozgásból adódó kedvezőtlen hatásokat. Az OMV így csak az 1.32 és az 1,15 közti euró/dollár árfolyammozgás hatásainak van kitéve.

A jelenlegi hektikus valuta- és tőzsdei árfolyammozgások valószínűleg csökkentik az OMV eredményeit a Q4/08 időszakban. A MOL-részvények és a forint árfolyamának változása, valamint a török líra árfolyamváltozása (gyengülés a dollárral szemben) a Petrol Ofisi-ben lévő tulajdonhányadon keresztül megjelenhet az OMV saját tőkéjében is.

Az E&P üzletágban, az augusztustól már termelő ausztriai gázmezők, a Strasshof és az Ebenthal együttes hozama várhatóan napi 5000 hordó olajegyenérték lesz a Q4/08 időszakban, és ez napi 7000 hordóra emelkedik a későbbiekben. Az új-zélandi és kazahsztáni mezők ez év végétől vagy 2009 elejétől kezdenek termelni. A romániai kútmodernizálási program 2008 végén fejeződik be, és további hatékonyságnövelő lépések várhatók. A 2008-ban megszerzett Petromservice olajipari szolgáltatásainak integrációja továbbra is kiemelt cél.

Az R&M üzletágban a Bayernoil finomító átszervezése a Q4/08 időszakban fejeződik be. Az ingolstadti üzem a Q3/08 időszakban nem üzemelt, ezzel a Bayernoil finomítói kapacitását, 12 millió tonnáról 10,3 millió tonnára csökkentve. Itt az OMV részesedése 45%. A petrolkémiai termékek árrése várhatóan erős lesz a Q4/08 időszakban, a kereslet csökkenni fog. Az olajárak csökkenése negatív készletezési hatást eredményez.

A G&P üzletágban a kedvező üzleti folyamatoknak köszönhetően stabilak az értékesítési és jövedelmezőségi kilátások. Románia továbbra is nagy kihívást jelent a magas importárak, a szabályozott piac és a növekvő verseny miatt.

A Nabucco projekt Open Season Process szakasza 2009-ben várható, ugyanígy az első kereskedelmi szerződések is. Az Adria LNG projekt megvalósíthatósági tanulmánya 2008 végén készül el. Az E.ON 5%-os tulajdonosként csatlakozott a rotterdami Gate Terminálba. A WAG vezeték újabb szakasza van épülőben, hogy 2011-re tovább növekedjen a szállító kapacitás. A romániai Petrobraziban a tervezett ütemben folyik az erőmű építése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük