Az Európai Központi Bank március 5-i ülésének eredményei nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, mivel Mario Draghi egyértelművé tette, hogy az EKB értékpapír vásárlási programja hétfőn indul el, a kötvényeket pedig a jegybanki betéti konstrukció hozamánál 0,20 százalékkal alacsonyabb hozamszintig fogják vásárolni.

Az Európai Központi Bank március 5-i ülésének eredményei nagyjából megfeleltek a várakozásoknak, mivel Mario Draghi egyértelművé tette, hogy az EKB értékpapír vásárlási programja hétfőn indul el, a kötvényeket pedig a jegybanki betéti konstrukció hozamánál 0,20 százalékkal alacsonyabb hozamszintig fogják vásárolni. Ez nagyjából minden szóba jöhető kötvényt le is fed, mivel Európában jelenleg a legalacsonyabb hozamot kínáló kétéves német kötvény körülbelül ezen a szinten forog.

 

Kisebb nyomást okozott az euróra nézve az, hogy Draghi optimista módon felfelé módosította a 2015-2017-es időszakra vonatkozó GDP előrejelzéseket, miközben a 2017-es inflációs előrejelzések kicsivel a 2 százalékos célérték alatt, 1,8 százalékon maradtak. Draghinak a jobb napokra vonatkozó előrejelzése tulajdonképpen kincstári optimizmus: elvben az EKB azért hajtja végre a mennyiségi könnyítést, hogy az működjön, és nyilván nem a gyengébb növekedés vagy a még alacsonyabb infláció a cél.

 

Görögország tekintetében az EKB úgy nyilatkozott, hogy a görög kötvények is befogadhatók lesznek a mennyiségi könnyítési programba, amennyiben a kötvények megfelelnek az Eurogroup követelményeinek.

 

Összességében az az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon elértük-e a kockázatviselési hajlandóság lokális maximumát most, hogy a mennyiségi könnyítés indulását már Európa valamennyi kockázatosabb eszközosztálya, de különösen a DAX, beárazta.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük