2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötéves a Fűtött Utca

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/22193"><img class="image thumbnail" src="/files/images/9809_Oltalom_logo.thumbnail.png" border="0" width="80" height="100" /></a></span>Múlt hónapban múlt öt éve, hogy a VIII. ker. Dankó utcában az Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött Utca nevű hajléktalanokat ellátó intézménye megnyitotta kapuit. </p><p>

 9809 oltalom logo.thumbnailMúlt hónapban múlt öt éve, hogy a VIII. ker. Dankó utcában az Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött Utca nevű hajléktalanokat ellátó intézménye megnyitotta kapuit.

 9809 oltalom logo.thumbnailMúlt hónapban múlt öt éve, hogy a VIII. ker. Dankó utcában az Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött Utca nevű hajléktalanokat ellátó intézménye megnyitotta kapuit.

 

Később működtetésre átkerült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez. (A Fűtött Utca épületét valószínűleg a felszabadulás idején a szovjet hadsereg lovas különítményei használhatták, erről tanúskodott a falon a nye kurity – Dohányozni tilos! – felirat, később autószerelő műhely és autós iskola működött benne.)

 

  spacer
    2003 óta ebben az intézményben nappali ellátáson 174 ezer, éjjelin 251 ezer főt regisztráltak, az V. kerülettel 2003-ban kötött megállapodás következtében pedig mostanra már évente több mint 300 hajléktalant látnak el a Fűtött Utca munkatársai utcai szociális munka keretében – a kezdetek óta több tízezer esetben.

    A Fűtött Utca szolgáltatásai: ingyenes fürdési és illemhely igénybevételi lehetőség, egyszeri étel- és ruhaosztás, szociális munka, ügyintézés, kulturális, oktatási, foglalkoztatási lehetőség, a pihenés különböző formái, kis lábadozó, orvosi ügyelet, elsősegélyhely.

A fenntartási költségek (víz, villany, gáz, csatorna) magasak, és télen rendkívüli mértékben megnövekednek. A Fűtött Utcán, mely hajléktalan nőket és férfiakat egyaránt fogad, a kihasználtság nyáron is 100 százalékos, téli krízis időszakban a felett mozog.

Úgy látják a fenntartók, hogy míg a hajléktalan-ellátás egy része, az ún. rehabilitálandók köre számára viszonylag kiépített, az utcán élők sorsa mit sem változik, pedig a hajléktalan-ellátás legérzékenyebb része az utcán vagy ahhoz közel élők gondozása. Szükség volt és ma is nagyobb szükség lenne olyan alacsonyabb küszöbű ellátási formákra, melyek több védelmet és szolgáltatást nyújtanak, mint az utca, ugyanakkor csupán (éppen a szolgáltatást igénybe vevők védelmében) annyi korlátozást alkalmaznak, amennyi az utcán is elfogadott. Magyarországon az első ilyen jellegű intézmény a Fűtött Utca.

    A megnyitón az ötletet lelkesen ünnepelte Demszky Gábor főpolgármester, többször járt ünnepségeinken Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, meglátogatta az intézményt  Mádl Ferenc volt államfő, Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere, a képviselők közül pedig Hárs Gábor és Donáth László

http://www.oltalom.hu/rovat.php?id=42&lang=hu&mid=90

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.