Pálinka Champion Gála
A minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepe lesz 2008. november 14-e, amikor 19 órai kezdettel Pálinka Champion Gála címmel a pálinkaversenyek díjnyertes termékeinek legjobbjaival és előállítóikkal találkozhatnak az értő fogyasztók a Művészetek Palotája Üvegtermében.
A minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepe lesz 2008. november 14-e, amikor 19 órai kezdettel Pálinka Champion Gála címmel a pálinkaversenyek díjnyertes termékeinek legjobbjaival és előállítóikkal találkozhatnak az értő fogyasztók a Művészetek Palotája Üvegtermében.
Kerényi Péter, a Pálinka Champion Gála sajtófőnöke, Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács főtitkára, valamint Szicsek János, a Pálinkaszövetség elnöke, az ünnep ötletgazdája tájékoztatta a médiát november 4-én az eseményről.
Elmondták; a gálával új, hagyományteremtő szándékú kezdeményezésről van szó, a tájékoztatón bemutatták a pálinka-nagykövetét is, Galkó Balázs színművész személyében, aki a Művészetek Völgye látogatói számára már régi ismerős lehet. Ő lesz az est házigazdája, s az elkövetkező esztendőben rendezvényeken a pálinkjáról szóló szórakoztató tájékoztatással népszerűsíti majd hazánk jellegzetes italát.
A november 14-i Pálinka Champion Gála arra ad alkalmat, hogy ünnepi est keretében a Hundest Pálinka-versenyen legjobbra értékelt pálinkakészítők találkozzanak, és együtt ünnepeljenek a pálinka iránt egyre inkább érdeklődő értő fogyasztókkal, a rendezvény résztvevői ugyanis a legjobb 19 pálinkagyártó zamatosabbnál zamatosabb nedűit ismerhetik-ízlelhetik meg a Duna-korzó Pálinka Promenádján sétálva, finom ételek és színvonalas műsor körítésében. (A Hundest Pálinkaverseny eredményhirdetése december 5-én lesz a Művészetek Palotájában.)
Az est fővédnöke Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki személyesen nyitja meg az ünnepi estet, védnöke Dr. Nagy János altábornagy, a VPOP országos parancsnoka. Műsorvezető Korcsmáros Nóra lesz, az Operabálok moderátora.
A műsorban fellép:
Mága Zoltán és az Angyalok,
Zséda,
a Budapest Gipsy Band.
A 20 ezer Ft + áfás belépőjegy svédasztalos vacsorát foglal magában szabad italfogyasztással, pálinkakóstolást 10 alkalommal és tombolát.
Az idei, első Gála főcélja a pálinka népszerűsítése, a minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepeként.
Miért novemberben kerül az ünnepre sor? Nos, november a Tudomány Hónapja, s ahogy a szervezők és a nedű kedvelői mondják, a minőségi pálinkakészítés tudomány is, művészet is egyben. Nem létezik két egyforma főzet, minden gyümölcs másfajta ízekkel gazdagítja az italt, s minden pálinkafőző mester pálinkája különbözik a többiétől. A különböző főzetek felfedezése, összehasonlítása, kóstolása összevethető a legjobb borok kóstolgatásának élvezetével.
Tudnivaló, a pálinka évszázadok óta a magyar táplálkozási kultúra része, bevonult a mindennapokba. A pálinka kóstolása során lényeges az ital hőfoka, s a pálinka-pohár jellegzetes, tulipán-alakja, amelybe 2 centiliternyi italt adagolunk.
A kultúrált pálinkafogyasztásban a pálinka az ünnepi étkezések elmaradhatatlan étvágygerjesztő (aperitif) itala, de a pálinka az étkezés végén, a kávé mellé fogyasztható töményital szerepét is betölti.
A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok és sütemények ízesítésére is, a jól ismert konyakmeggy mellett a jó minőségű pálinkákból különleges töltött csokoládé, desszert is készül.
A pálinkát célszerű 18 C fokon kínálni, így érvényesül a gyümölcs illata, jellege. Az újabb gyakorlat szerint nem kell „felhajtani", hanem fogyasszuk apró kortyokban. A pálinkás pohár felfelé szűkülő alakja akadályozza meg, hogy az ital felett kialakuló illatfelhő megszökjön.
Az Európai Unió hivatalos elismerése szerint, a pálinka magyar jellegzetesség, hungarikum, így az elnevezést csak hazánk és 4 osztrák tartomány jellegzetes italára (barakpálinka) lehet használni.
Hogyan is határozza meg a pálinka fogalmát a magyar Wikipédia?
= a pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital, leggyakoribb alapanyaga a szilva, körte, alma, kajszibarack, cseresznye, szőlőtörköly, eper (hozzátehetjük, újabban bővült a választék pl. gesztenye-pálinkával is).
A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ennek megfelelően, csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek 100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek, s minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.
A magyarrá lett szó, a pálinka szlovák eredetű, az ószláv pálit kifejezésből ered, melynek jelentése; párolni.
(A gyümölcsből készült, pálinka-italok magyar nyelvterületen használatos egyéb elnevezései is szláv eredetűek.)
Ahogy a tájékoztatón elhangzott, a jó pálinkához kell:
-kiváló gyümölcs,
-jó főzőberendezés,
-hozzáértő pálinkafőző mester.
A hazánkban évente előállított másfél millió folyóliter pálinka mennyisége és minősége, együtt az EU által biztosított márka-védelemmel kínálja a lehetőséget, hogy a pálinka az ország élvonalbeli, külföldön is ismert termékévé váljon.
(A hazai szeszfogyasztáson belül a pálinka 3%-nyi értéket képvisel. Nem tekintve a házi, barkácsolt lepárlásokat…)
Az ismertségnek mutatkoznak külhoni jelei, de hatékony kampányhoz a szövetség anyagi lehetőségei, az Agrármarketing Centrum 100 millió Ft-os hivatalos állami támogatása, még nem elegendőek, ezért egyelőre elsősorban a pálinka hazai fogyasztási kultúrájának, elismertségének kiteljesítésén munkálkodnak.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka
Jegyrendelés: palinka.gala@gmail.com
T: 1/476-2332,
fax: 1/476-2322
Kövessük a szakma szlogenjét: „Minőséget mértékkel" !
Harmat Lajos